Traže Nacionalni kolektivni ugovor, plaćene prekovremene te nove i sigurnije brodove

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Gaženici se okupilo stotinjak nezadovoljnih radnika Jadrolinije
Autor: 
Cilj prosvjeda je izboriti se, prije svega, za sigurnost pomoraca i putnika te primjerene plaće i uvjete rada za sve zaposlenike, kazao je Rajković i naglasio da će se, ukoliko se nastavi po ovim uvjetima, poduzeti i daljnje akcije da izbore taj cilj. Prosvjednici su upozorili i na problem smanjivanja broja posada na pojedinim linijama kao i na zastarjelost flote Jadrolinije
Vedran SITNICA
Gaće na štapu kao simbol lošeg materijalog stanja radnika

U Gaženici jutros okupilo stotinjak nezadovoljnih radnika Jadrolinije kako bi ukazali na, kako kažu, sustavno kršenje zaštite i promicanja prava i interesa radnika. Prosvjedom u organizaciji Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije željelo se ukazati na dugogodišnje ignoriranje zahtjeva radnika vezano za stanje u Jadroliniji, a traže i novi izračun plaća pomoraca i prekovremenih sati te rješenje problema s kolektivnim ugovorom.

Upitna budućnost Jadrolinije

Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske naglasio je probleme s kojima se radnici Jadrolinije susreću od kojih najviše ističe neplaćanje prekovremenih sati, ali i sigurnost radnika na starim brodovima.
- Danas smo se okupili kako bismo javnosti Hrvatske, ministru i Vladi RH rekli da je stanje u Jadroliniji neodrživo. Da bismo im rekli kako u Hrvatskoj postoji kompanija u kojoj se ne poštuju zakoni, u kojoj se ne isplaćuje prekovremeni rad, u kojoj sigurnost pomoraca nije na razini na kojoj bi trebala biti i u kojoj Uprava ne radi posao onako kako bi trebala, a mi s tom upravom teško možemo surađivati, rekao je Rajković i dodao kako se dogovori ne poštuju. Kako kaže, Uprava nije ispoštovala dogovor o plaćama, o Nacionalnom kolektivnom ugovoru.
- Cilj prosvjeda je izboriti se, prije svega, za sigurnost pomoraca i putnika te primjerene plaće i uvjete rada za sve zaposlenike, kazao je Rajković i naglasio da će se, ukoliko se nastavi po ovim uvjetima, poduzeti i daljnje akcije da izbore taj cilj. Prosvjednici su upozorili i na problem smanjivanja broja posada na pojedinim linijama kao i na zastarjelost flote Jadrolinije. Predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Antun Aljinović rekao je na prosvjedu kako je sindikat zabrinut za budućnost Jadrolinije kao i za radna mjesta pomoraca i radnika.
- Već u planu poslovanja Jadrolinije za 2021. predviđene su uštede na radnoj snazi, najviše na pomorcima i šalterskim djelatnicima. Planirano je uvođenje smjena na brodovima međunarodne plovidbe te ukidanje treće smjene u agencijama, čemu smo se mi, naravno, protivili, kazao je Aljinović te naglasio kako je veliki problem i starost brodova jer je prosjek starosti katamarana po trideset godina.
- Jadrolinija posluje loše, čak i mali brodari nabavljaju nove brodove, a Jadrolinija u brodove ne ulaže ništa i to je loše, kazao je predstavnik sindikata i dodao kako su spremni prosvjedovati i ispred Uprave u Rijeci te dodao kako dijaloga s upravom nema.

Čekanje na kolektivni ugovor

​Ivan Srzentić radnik je Jadrolinije već 20 godina od čega posljednjih sedam godina radi kao zapovjednik. Srzentić je predsjednik Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije koji je osnovan u Zadru prije četiri godine. Na prosvjedu je istaknuo kako stanje u JadrolinijI postaje sve gore, a sigurnost radnika je ugrožena.
- Danas smo se okupili zbog Nacionalnog kolektivnog ugovora s kojim se već godinama odugovlači. Već desetljećima pregovaramo o njemu što je degutantno i sramotno, rekao je Srzentić i dodao kako je ovo prvi put da se okupio ovoliki broj ljudi iz Jadrolinije što jasno govori da radnici nisu zadovoljni, a sporan je i izbor predsjednika Uprave.
- Vidjeli smo prijedlog Vlade RH da se za predsjednika Uprave imenuje David Sopta. To je prvi predsjednik Uprave koji u svom mandatu nije nabavio niti jedan novi brod. Osim dvije, tri karampane koje je doveo iz Grčke, kazao je Srzentić. Nabrojio je još kako imaju loše uvjete za spavanje, hranarina je već godinama ista, a cijene hrane su porasle, sigurnost na brodovima je loša, a pomorci rade smjene od 16, 17 ili 18 sati.
- O obnovi flote slušamo već godinama, a mi to ne vidimo. Spremni smo prosvjedovati i u Rijeci, imamo uvjete i podršku, zaključio je Srzentić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)