Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prekinuti gostujući post

Autor: Roman Morović

09.04.2009. 22:00
Prekinuti gostujući post

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadovoljan sam s angažmanom mojih igrača na treningu iako znate da je financijska situacija u klubu dosta teška. Onog trenutka kada uđu u dvoranu i dođu na trening ja od njih tražim da daju svoj maksimum. Ako to ne mogu napraviti onda bolje da i ne dolaze, a svoja prava neka traže na neki drugi način. Vršim pritisak koliko god mogu da se ta teška financijska situacija ne odrazi na naš rad – istaknuo je Zmago Sagadin


Uskrs u  Sutinskim Vrelima  donosi dvoboj dviju  momčadi čija će rezultatska bilanca na  kraju ove sezone sasvim sigurno biti negativna. Neuspjeh u regionalnoj ligi obilježio je sezonu Zadra, dok će sezonu Cedevite  najvjerojatnije obilježiti još jedan neuspjeh u prvenstvu Hrvatske, odnosno, još jedna propuštena prilika da se po prvi  put u povijesti plasira u NLB  ligu. Dakako, teoretske šanse  još uvijek postoje, ali nakon  domaćih poraza od Zagreba i  Dubrovnika te uvjerljivog poraza na gostovanju u Splitu,  one su sve manje. Stoga će  utakmica protiv Zadra za momčad trenera Srećka Medvedeca (Kalpić otišao  nakon poraza od  Dubrovnika) predstavljati posljednju  slamku spasa. Eventualni poraz definitivno bi označio kraj  sna zvanog NLB liga, dok bi  pobjeda Zagrepčanima ostavila tračak nade u ostvarenje  tog cilja. Nikada do sada jedna  momčad iz A-1 lige nije uložila  toliko sredstava i dovela toliko,  za naše prilike, zvučnih imena  ne bi li uspjela pomrsiti račune  vodećoj četvorki, odnosno prije svega Zagrebu i Splitu. Bradley, Cummings i bivši igrač  Zadra Marlon Garnett glavne  su uzdanice Cedevite, ali tu je  još i plejada poznatih hrvatskih  imena kao što su Čolak,  Kaštropil, Novačić…
Za pobjedu dati sve od  sebe
– Cedevita je sigurno ranjena  nakon tako lošeg početka sezone, ali i oni su se u međuvremenu malo po malo stabilizirali. Srećko Medvedec je stari mačak, iskusan trener i oni  po imenima imaju vrlo dobu  momčad. Imaju dosta kvalitetne visoke igrače, vrlo dobru  vanjsku liniju i tri izuzetno dobra i poznata stranca. Garnett  će vjerojatno biti posebno motiviran da se iskaže protiv Zadra. Mi nećemo previše kalkulirati, znamo da utakmica  neće biti nimalo laka, ali mi  idemo tamo maksimalno  spremni i dat ćemo 120 posto  od sebe da dobijemo tu utakmicu – kazao je u najavi dvoboja s Cedevitom trener Zadra  Zmago Sagadin.
Posljednju gostujuću pobjedu Zadrani su ostvarili još  tamo 24. veljače na gostovanju  kod Unicsa, a prije toga 31.  siječnja u Novom Mestu protiv  Krke. Ako uzmemo u obzir  samo domaće prvenstvo i NLB  ligu Zadar je nanizao četiri  uzastopna gostujuća poraza  (dvaput Zagreb, po jednom  FMP i Olimpija). Da li je konačno došlo vrijeme da se taj  gostujući post prekine i kako  Zadar treba igrati da mu se u  nedjelju ne ponovi ono što mu  se dogodilo mnogo puta ove  sezone kada je kao gost bio  veliki favorit na papiru, ali se  kući vraćao bez bodova?
Zmago zna recept za  Cedevitu
– Oni će napraviti sve da nas  iznenade, a mi sve da im to ne  dozvolimo. Cedevita igra brzo.  To nije statična, pozicijska igra,  nego vrlo brza, tranzicijska  igra s mnogo napada. Brzo završavaju napade i zbog toga  zabijaju mnogo koševa, ali ih i  primaju mnogo. Njihov ritam  igre nije onaj koji nama odgovara tako da mi to nećemo  prihvatiti, nego ćemo nastojati  nametnuti naš ritam igre. To  znači da ćemo igrati dobru  obranu, prije svega na njihovim šuterima i ne smijemo im  dozvoliti da se raspucaju. Nadalje, moramo dobiti ili barem  izjednačiti duel u skoku, a svaki uspješan skok moramo pokušati pretvoriti u kontranapad. U napadu moramo igrati  glavom te uravnotežiti igru po  dubini i po širini. To nam baš i  ne ide najbolje za sada, ali na  tome najviše radimo posljednjih dana i moramo odigrati  nešto i pod košem, a ne samo  šutirati izvana. Protiv Cibone  smo u prvom poluvremenu to  dosta dobro radili, spustili smo  dosta lopti u dubinu, ali smo u  drugom poluvremenu protiv  njihove zone samo šutirali trojke i to se okrenulo protiv nas.  Mislim da imamo dovoljno  snage, znanja i iskustva i da  smo u dovoljno dobrom stanju  da dobijemo tu utakmicu, ali  ponavljam da ne očekujem laku pobjedu.
Zdravstveno stanje Roka  Stipčevića nije se bitno promijenilo u odnosu na utakmicu protiv Cibone. Mladi zadarski razigravač propustit će  sljedeće dvije utakmice (Cedevita i Šibenik), a nakon toga  trebao bi se vratiti treninzima  s ostatkom momčadi.
I dalje bez Stipčevića
– Zdravstveno stanje Roka  Stipčevića nije toliko bolje da  bi se isplatilo riskirati, a niti  nam je rezultatska situacija toliko dramatična da bi se s te  strane isplatilo riskirati.  Odlučili smo se da sačekamo  sljedeću kontrolu koja će biti u  srijedu nakon utakmice sa  Šibenikom. Mislim da bi tada  Rok trebao ući u pogon s ostatkom momčadi, a do tada će  nastaviti raditi u teretani tako  da će fizički biti u normalnom  stanju i spreman za igru. Neke  sitne probleme imali su Boisa i  Johnson, ali to su sve male  stvari i nitko nije upitan za  sutrašnju utakmicu.
Oni koji će sutra ponovno  morati iznijeti važan teret razigravanja momčadi su sasvim  sigurno Toni Prostran i Marko Car. Njima će kao i do sada  od velike pomoći biti Hrvoje  Perić, ali Sagadin je proteklih  dana mnogo radio s dvojicom  mladih razigravača i ponovno  od njih očekuje važan doprinos. Svi ostali igrači dobro  znaju da će, bez obzira na protivnika, morati dati i više od  sto posto kako bi pomogli  momčadi da dođe do važne  pobjede.
– Zadovoljan sam s angažmanom mojih igrača na treningu, iako znate da je financijska situacija u klubu dosta  teška. Onog trenutka kada uđu  u dvoranu i dođu na trening ja  od njih tražim da daju svoj  maksimum. Ako to ne mogu  napraviti onda bolje da i ne  dolaze, a svoja prava neka  traže na neki drugi način.  Vršim pritisak koliko god mogu da se ta teška financijska  situacija ne odrazi na naš rad.  Mislim da je zadnja utakmica  pokazala da smo mi u vrlo  dobrom stanju, a ako nastavimo raditi i trenirati dobro  onda ćemo biti u još boljem  stanju. Neke momčadi će vjerojatno, kako se bliži kraj sezone, sve više padati i imat će  velikih problema. Ja neću dozvoliti da moja momčad padne.  Sada više ne radimo toliko  teško, naročito s ovim starijima, ali s mlađima uvijek imamo dodatne sate individualnog  rada. Ja se u ovom trenutku  najviše bavim Tonijem i Markom i svaki dan po sat vremena  radimo na toj poziciji playmakera kako bi što više poboljšali  njihovu tehniku i taktiku. Mislim da ćemo i tu vrlo brzo  napraviti veliki korak naprijed  i da nas ubuduće jedna ozljeda  neće toliko izbaciti iz ravnoteže, jer su ozljede sastavni dio  sporta – zaključio je Sagadin  dodavši kako će u sastavu biti  ista dvanaestorica kao i protiv  Cibone.


Zbog HRT-a na Uskrs




Utakmica šestog kola lige za prvaka između Cedevite i Zadra igrat će se  – na Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Zašto? Zbog televizije. Iste one koja  je umjesto finala prvenstva Hrvatske u košarci prenosila odbojku na  pijesku, iste one kojoj košarkaške kvalifikacije za Olimpijske Igre u Pekingu  nisu bile zanimljive, iste one koja je ove sezone prenosila samo jednu  utakmicu Zadra u Eurokupu (četvrtfinale). Trener Zadra Zmago Sagadin  mudro je odlučio da se o takvim odlukama ni ne isplati raspravljati.
– Utakmicu protiv Cedevite igramo na Uskrs zbog televizije, jer ona ima  pravo izabrati koju će utakmicu prenosti te odabrati njen termin. Ovog puta  su izabrali našu utakmicu koja će se tako igrati u nedjelju u 17.30. Mi smo  profesionalci i kada nam odrede tada igramo tako da ne bi previše  diskutirao na tu temu – kazao je Sagadin.
Čisto zbog usporedbe, kompletno kolo prve Hrvatske nogometne lige  prebačeno je s nedjelje na subotu upravo zbog Uskrsa.