Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Turisti došli, trgovine nedjeljom ne rade

Autor:

09.04.2009. 22:00
Turisti došli, trgovine nedjeljom ne rade

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prema Zakonu o trgovini suvenirnice već sada smiju raditi nedjeljom do 21 sat, a trgovci žele da se i ostalim trgovinama na malo, ako to žele, omogući rad nedjeljom
Dok se Zakon o  trgovini ne promijeni, mi  ćemo ga poštovati, ali podržavamo inicijativu Udruge  gradova te Ceha trgovaca  Obrtničke komore za mogućnost rada nedjeljom jer je  turistička sezona kod nas već  počela, rekla je Ivana Dadić,  stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru.
Ona je dodala da je 1.  lipnja, od kad Zakon dopušta  rad nedjeljom – prekasno, jer  turistička sezona u Zadru kao  i u većini priobalnih gradova  počinje već pred uskrsne  blagdane.
Iako prema Zakonu o trgovini suvenirnice već sada  smiju raditi nedjeljom do 21  sat, trgovci žele da se i ostalim trgovinama na malo,  ako to žele, omogući rad  nedjeljom. Udruga gradova  smatra kako bi gradovi i  općine trebali moći samostalno odlučivati o radnom  vremenu trgovina na malo na  svom području.  
Mladen Malta, predsjednik  Ceha trgovaca pri Udruženju  obrtnika Zadar, rekao je kako  je Ceh trgovaca na razini  Hrvatske jučer donio odluku  kojom se od Vlade traži da  donese privremenu uredbu  koja će omogućiti rad trgovinama od Uskrsa pa do 1.  listopada. Osim rada nedjeljom tražili su da one trgovine koje to žele imaju  mogućnost otvaranja svojih  vrata kupcima i tijekom blagdana. Naime, u Hrvatskoj u  ovom razdoblju ima mnogo  blagdana tijekom kojih su  trgovine zatvorene i na taj  način gube novce.
 – Već imamo mnogo turista  u gradu i ja bih htjela otvoriti  svoju suvenirnicu u ponedjeljak jer pretpostavljam da  će onda grad biti prepun  turista, a ne mogu, rekla je  Zore Sumina Predovan, vlasnica poznate zadarske suvenirnice More, koja prodaje  suvenire samo hrvatske proizvodnje. Ona je dodala kako je  1. lipnja prekasno za početak  rada nedjeljom, jer je sezona  već odavno počela, a koliko je  njoj poznato, svi njeni kolege  trgovci žele i spremni su raditi  i nedjeljom.
 – Zadar ima jako puno toga  za ponuditi, a pogotovo od  kad imamo Morske orgulje,  ali ako trgovine ne rade, turisti ne mogu potrošiti novce  pa ni mi niti država ne može  zaraditi, rekla je Predovan.
Upravo zbog cijele situacije  Udruga gradova uputila je  Vladi zahtjev za hitnim izmjenama Zakona o trgovini.  Ona, naime, smatra da će se  davanjem nadležnosti jedinicama lokalne samouprave da  urede rad trgovina na malo  svim danima najbolje zadovoljiti potrebe i interesi  građana, poduzetnika, turističkih djelatnika, turista i drugih zainteresiranih strana u  lokalnim zajednicama.