Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Agrolaguna među 20 najboljih ulja

Autor: Damir Maričić

09.04.2010. 22:00
Agrolaguna među 20 najboljih ulja

Foto: Damir MARIČIĆ



U Veroni na štandu veličine 12 kvadratnih metara predstavilo se 8 hrvatskih izlagača sa svojim uzorcima: OPG Mladen Dušević – Ljubač, Uljara Vrsaljko – Nadin, Uljara Dujela – Zadar, Agrolaguna – Poreč, Klaudio Ipša – Livade, OPG Farm Pino – Katun (Poreč), OPG Sandi Chiavalon, Agroprodukt – Pula


Prva vijest iz Verone, sa sajma Vinitaly odnosno SOL, najvećeg sajma vina u Italiji i jednog od vodećih u svijetu te sajma ekstradjevičanskih maslinovih ulja glasi – Agrolaguna iz Poreča sa svojim je uljem “Ol Istria” ušla u 20 najboljih ulja na ovom natjecanju, što vjerojatno znači i u svijetu. Kada je to priznanje osvojeno ovdje onda se istinski može i treba kazati u svijetu i to je referenca koju je teško osporiti.
Vinitaly je tradicionalna i čuvena smotra vinara, 44. po redu, a njoj se kroz godine priključio i SOL – sajam ekstradjevičanskih maslinovih ulja koj ulazi u 16. godišnjicu. Zadrani su sudionici preko Gospodarske komore Zadarske županije drugu godinu za redom, a suorganizator je i Gospodarska komora Primorsko-goranske županije te Turistička zajednica Zadarske županije.
Na sajmu SOL – Salone internazionale dell’ olio d’oliva extravregine di qualita, koji se održava od 8. do 12. travnja 2010. u Veroni na štandu veličine 12 kvadratnih metara predstavilo se 8 hrvatskih izlagača sa svojim uzorcima: OPG Mladen Dušević – Ljubač, Uljara Vrsaljko – Nadin, Uljara Dujela – Zadar, Agrolaguna – Poreč, Klaudio Ipša – Livade, OPG Farm Pino – Katun (Poreč), OPG Sandi Chiavalon, Agroprodukt – Pula.
Voditelji štanda su Petar Pedišić iz Gospodarske komore Zadar, uz ostalo i senzorski analitičar za ulje, inače magistar agronomije i viši stručni suradnik u komori, uz kolegicu Sandu Filipović iz Gospodarske komore Rijeka te Inu Sikirić iz TZ Zadarske županije, koja redovito prati nastupe i komore u Veroni.
Sajam, njegovo 16. izdanje, u svom programu pruža mogućnost sudjelovanja na seminarima, degustacijama, ali i poslovnim sastancima između kupaca i proizvođača. Posebno je naglašena gastro komponenta sajma, jer su predviđeni i kratki tečajevi kulinarstva u pauzama za ručak uz korištenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Sajam obuhvaća oko 5.000 kvadratnih metara, na njemu izlaže 277 izlagača, a posjeti ga oko 36.000 posjetitelja.
Puno veća pažnja i stotine tisuća posjetitelja okrenuto je vinu jer je površina sajma vina desetak do dvadeset puta veća od sajma maslinovih ulja.
O važnosti cijele manifestacije za Italiju zorno svjedoči boravak Giorgioa Napolitana, Predsjednika Republike Italije na sajmu. Vino je jedan od najčuvenijih proizvoda Italije zastupljen i proslavljen diljem svijeta. Italija se inače iz godine u godinu kada su u pitanju količine natječe s Francuskom u proizvodnji.
No, ovdje se upozna vino u mnogim svojim aspektima od kulturoloških i civilizacijskih do ekonomskih, umjetničkih i gastronomskih. Ovdje su naravno i mnogi najmoćniji trgovci svijeta, a reference koje ovdašnjim nastupima olakšavaju plasman na sva tržišta.
Kada je u pitanju naš nastup valja kazati da nas Talijani tek otkrivaju, kao i zemlju vrhunskih proizvoda maslinovog ulja, što ovogodišnji uspjeh Agrolagune potvrđuje. No, ovdje treba doći i učiti. Na hrvatskom štandu, ako govorimo o aspektu turizma, bez gužve, ali s redovnom posjetom prolaze mahom gosti koji nas jako dobro poznaju. Možda je najbolja ilustracija ono što sam osobno doživio na štandu vina iz regije Emillia Romaggnia, gdje me od troje ljudi jedan upitao ima li smisla otići do Dalmacije u lipnju te zadovoljan odgovorom da je i bolje nego u kolovoškim gužvama, kazao da već ima rezervirano, dok nas je Luiggi, proizvođač salama upoznao da mu je jahta u Marini Dalmacija na sukošanskoj strani.