Na studiju za Baštijunski brig upućeno mnoštvo primjedbi

Slika korisnika admin
bastijun_smece_biograd
Jelica FARKAŠ
Na prostoru budućeg folf trenera sada je otpad

U Gradskoj vijećnici Grada Biograda na moru jučer je održana Javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš golf igrališta Baštijunski brig. Upućeno je mnoštvo primjedbi na studiju, najviše su se žalili predstavnici nevladinih organizacija Eko-Zadar i Biom te PP Vransko jezero. Investitori im moraju na njihove primjedbe odgovoriti pismenim putem, a postoji i mogućnost izmjene studije. Ipak mnogi od ekološki osviještenih građana nadaju se kako Zakon o golfu neće proći na Ustavnom sudu.

- Na samu studiju upućeno je mnoštvo primjedbi pa sam se zapitala je li ona namjerno napravljena tako loše. Postoji greška čak i u zbrajanju decimala. Ovo je studija o samo jednom golf igralištu, a u okolici Vranskog jezera planira ih se pet, kazala je Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko-Zadar.

Navedeno je kako su golf igrališta zbog velike potrošnje vode i upotrebe velikih količina pesticida štetna za okoliš, a predstavnici udruge Biom naveli su i kako bi se flora i fauna trebala pratiti godinu dana, što u slučaju ove studije nije napravljeno. Atana Grbić navele je i kako prema europskoj praksi golf igrališta nisu profitabilna.

- Golf igralište s 18 rupa troši vodu kao 8000 domaćinstava, dakle kao cijelo stanovništvo Biograda. U Europskoj uniji postoji oko 6200 golf igrališta, a profitabilna su samo ona pored velikih gradova. Zbog ogromne potrošnje pesticida u radijusu od 12 kilometara neće biti moguća ekološka proizvodnje, kazala je Atana Grbić dodajući kako je naše područje krško, a ne kao američko koje se navodi u studiji te će pesticidi i gnojiva koji se koriste da bi trava bila zelenija jako loše utjecati na sve.

- Uz upotrebu ogromnih količina pesticida i gnojiva te uz svu potrošenu vodu i nemogućnost eko uzgoja i bavljenja eko poljoprivredom u okolnom području, kao i moguća smanjenja visine Vranskog jezera u sušnim periodima (2008. godine 5 mjeseci nije pala kiša) to će biti katastrofa. Zdrav razum ovakav bi projekt odbacio, kazala je Grbić ističući kako je golferizacija - apartmanizacija od koje će zaradu imati samo uski broj ljudi.

- Toliki zagađivači trebali bi plaćati posebne poreze. Treba se zapitati hoćemo li mi kao zajednica dugoročno više zarađivati od golfa ili investiranjem u ornitološki rezervat i PP Vransko jezero, kazala je Grbić.

Udruga Eko Zadar je već prije same Javne rasprave poslala primjedbe Upravnom odjelu za uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvu kulture te Gradu Biogradu n/m u kojima stoji kako je ovom Studijom utjecaja na okoliš prekršena zakonska regulativa, nije ispoštovana zakonska procedura, nije kozultiran ni angažiran ni jedan stručnjak biološko - ekološkog usmjerenja te u izradi nije korištena najnovija literatura.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika crosizad
Prvo golf igralište na području Dalmacije u Gradu Biograd n/m, nije za hvaliti se niti brojati kao uspjeh.To je spoznanje da je Biograd najslabija karika u Dalmaciji.Iskrene pohvale EKO-Zadar,PP-Vransko j.,BIOM-Zagreb,za trud da kariku ojačaju.Zaboravlja se na probleme socio- kulturoloških slabih utjecaja.Gradska uprava je zaslijepljena profitom.Golf igralište ne donosi gradu dodane vrijednisti niti izvoznih učinaka,strukovna struktura zaposlenika(koja spada domačinu)niska,ulog je visok i rizičan.Današnji preovladajuči koruptivni utjecaji dovode u sumnju realnost ocjena.Poslije par neuspšnih poslovnih godina golf igrališta,dolazi zahtjev za promjenu funkcionalnosti zemljišta i investitor je na cilju.