Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na studiju za Baštijunski brig upućeno mnoštvo primjedbi

Autor: Boris Kupčak

09.04.2010. 22:00
Na studiju za Baštijunski brig upućeno mnoštvo primjedbi

Foto: Jelica FARKAŠ



U Gradskoj vijećnici Grada Biograda na moru jučer je održana Javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš golf igrališta Baštijunski brig. Upućeno je mnoštvo primjedbi na studiju, najviše su se žalili predstavnici nevladinih organizacija Eko-Zadar i Biom te PP Vransko jezero. Investitori im moraju na njihove primjedbe odgovoriti pismenim putem, a postoji i mogućnost izmjene studije. Ipak mnogi od ekološki osviještenih građana nadaju se kako Zakon o golfu neće proći na Ustavnom sudu.
– Na samu studiju upućeno je mnoštvo primjedbi pa sam se zapitala je li ona namjerno napravljena tako loše. Postoji greška čak i u zbrajanju decimala. Ovo je studija o samo jednom golf igralištu, a u okolici Vranskog jezera planira ih se pet, kazala je Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko-Zadar.
Navedeno je kako su golf igrališta zbog velike potrošnje vode i upotrebe velikih količina pesticida štetna za okoliš, a predstavnici udruge Biom naveli su i kako bi se flora i fauna trebala pratiti godinu dana, što u slučaju ove studije nije napravljeno. Atana Grbić navele je i kako prema europskoj praksi golf igrališta nisu profitabilna.
– Golf igralište s 18 rupa troši vodu kao 8000 domaćinstava, dakle kao cijelo stanovništvo Biograda. U Europskoj uniji postoji oko 6200 golf igrališta, a profitabilna su samo ona pored velikih gradova. Zbog ogromne potrošnje pesticida u radijusu od 12 kilometara neće biti moguća ekološka proizvodnje, kazala je Atana Grbić dodajući kako je naše područje krško, a ne kao američko koje se navodi u studiji te će pesticidi i gnojiva koji se koriste da bi trava bila zelenija jako loše utjecati na sve.
– Uz upotrebu ogromnih količina pesticida i gnojiva te uz svu potrošenu vodu i nemogućnost eko uzgoja i bavljenja eko poljoprivredom u okolnom području, kao i moguća smanjenja visine Vranskog jezera u sušnim periodima (2008. godine 5 mjeseci nije pala kiša) to će biti katastrofa. Zdrav razum ovakav bi projekt odbacio, kazala je Grbić ističući kako je golferizacija – apartmanizacija od koje će zaradu imati samo uski broj ljudi.
– Toliki zagađivači trebali bi plaćati posebne poreze. Treba se zapitati hoćemo li mi kao zajednica dugoročno više zarađivati od golfa ili investiranjem u ornitološki rezervat i PP Vransko jezero, kazala je Grbić.
Udruga Eko Zadar je već prije same Javne rasprave poslala primjedbe Upravnom odjelu za uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvu kulture te Gradu Biogradu n/m u kojima stoji kako je ovom Studijom utjecaja na okoliš prekršena zakonska regulativa, nije ispoštovana zakonska procedura, nije kozultiran ni angažiran ni jedan stručnjak biološko – ekološkog usmjerenja te u izradi nije korištena najnovija literatura.