Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od ideje do izgradnje prođe i po nekoliko dugih godina

Autor: Vanja Mirčeta

09.04.2010. 22:00
Od ideje do izgradnje prođe i po nekoliko dugih godina


Ovih dana trebala bi biti poznata procjena nadležnih vještaka o vrijednosti zemljišta koje Grad Zadar mora otkupiti za uređenje i proširenje prometnica oko budućeg naselja s oko 300 stanova na Crvenim kućama


Iako priča o POS-ovim stanovima na području Crvene kuće traje još od sredine 2008. godine, do danas izgradnja istih još nije započela. No, s druge strane, Grad Zadar već započinje sa novom anketom kojom bi sebi i APN-u podastro dokaz o zainteresiranosti stanovnika za daljnju kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje. Dakle, prema svemu sudeći, ukoliko se pokaže veliki interes za POS-om, još jednom će se otvoriti prostor za neke nove, daljnje projekte koji bi uz najpovoljnije uvjete omogućili stambeno zbrinjavanje jednog dijela naših sugrađana. Iako su građani već pomalo razočarani sporošću u realizaciji takvih projekata, s obzirom da od ideje pa do same izgradnje već standardno prođe po nekoliko dugih godina, a vjerujemo još dužih onima koji na takve stanove čekaju, zamjenik gradonačelnika Darko Kasap najavljuje da bi se s izgradnjom stanova na području Crvenih kuća moglo započeti možda već krajem ove godine.
– Smatram da je dobro da se grade stanovi POS-a, odnosno da su u planu i novi projekti ako bude zainteresiranih, uz ovaj projekt na području Crvenih kuća. Generalno gledajući, s jednog aspekta takvi projekti su dobri jer se na takav način pomaže mladim ljudima da lakše riješe svoje stambeno pitanje, no, s druge strane radi se o direktnom uplitanju u tržište, Grada i RH. Stvara se kontradiktorna situacija u kojoj se potiče stanogradnja, dok se druge strane daju subvencionirani stanovi, odnosno oni koji su sa svojom cijenom daleko ispod realne cijene stambenog prostora na tržištu. No, to je već drugi problem. U svakom slučaju, POS na području Crvenih kuća će se uskoro realizirati vjerujem, možda čak i krajem ove godine, a Grad Zadar zasigurno neće stati samo na tom projektu. Mi ćemo na projektima POS-a i dalje raditi. Ono što je bitno naglasiti je činjenica da u takvim projektima Grad i RH sudjeluju u financiranju komunalnog doprinosa i izgradnji infrastrukture, davanju povoljnih kamata na kredite i sl. To je dobar projekt i u budućnosti će ih zasigurno biti još, naglasio je Kasap.
Ovih dana trebala bi biti poznata procjena nadležnih vještaka o vrijednosti zemljišta koje Grad Zadar mora otkupiti za uređenje i proširenje prometnica oko budućeg naselja s oko 300 stanova na Crvenim kućama. Obveza Grada Zadra je izgraditi infrastrukturu budućeg naselja. Projektna dokumentacija je gotova i ishođena je potvrda glavnog projekta, a uskoro se očekuju i pregovori s privatnim vlasnicima radi otkupa zemljišta potrebnog za uređenje prometnica.
Na Crvenim će se kućama, preko Agencije za promet nekretninama, graditi 65 stanova iz Programa poticane stanogradnje koji su pred dobivanjem potvrde glavnog projekta. Osim toga na istom terenu u planu je i izgradnja još povoljnijih 65 socijalnih stanova te 60 stanova namijenjenih stradalnicima Domovinskog rata i zgrada sa stanovima za potrebe Ministarstva obrane.


 GRAD ZADAR PROVODI ANKETU OČITOVANJA O POTICANOJ STANOGRADNJI




Grad Zadar, temeljem zahtjeva Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, provodi anketu očitovanja o poticanoj stanogradnji na području Grada Zadra. Anketa će se provoditi u periodu od 12. travnja do 12. svibnja 2010. godine. Obrasci za anketu mogu se preuzeti na web stranicama Grada Zadra http://www.grad-zadar.hr/obavijesti/anketa-za-pos/83 te u pisarnici, na ulazu u zgradu Gradske uprave, Narodni trg 1, gdje će se moći i predati popunjeni obrasci. Anketni upitnik mogu popuniti svi građani s prebivalištem u Gradu Zadru koji su zainteresirani za rješavanje stambenog pitanja preko jednog od programa POS-a (kupnja stana, gradnja obiteljske kuće ili kupnja građevinskog materijala).


 GRAĐANI: MALI BROJ PRIVILEGIRANIH INTELEKTUALAVA DOBIVA STANOVE PO MANJOJ CIJENI


Iako mnogi smatraju gradnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje poželjnim projektom koji bi mladim obiteljima, fakultetski obrazovanim građanima, intelektualcima omogućio stambeno zbrinjavanje po umnogome povoljnijim uvjetima na tržištu, s druge strane veliki dio naših sugrađana smatra projekt poprilično nepravednim i diskriminirajućim. Naime, mnogi cijelu priču oko POS-a smatraju prenapuhanom, pogrešnom, pa čak i nemoralnom. Veliki broj naših sugrađana smatra kako se zapravo POS-om, odnosno miješanjem države u zakone tržišta zapravo postiže kontraefekt, odnosno, mali broj privilegiranih intelektualaca dobiva stanove po manjoj cijeni, dok ostalih 97 posto sugrađana kupuju stanove po duplo skupljim cijenama. Naime, kada se grade POS-ovi stanovi, građevinske tvrtke moraju čekati završetak projekta jer mu ne mogu konkurirati sa cijenom. Dugoročno se dolazi do situacije u kojoj je na tržištu manji broj stanova, ali sa dosta skupljim cijenama. Tako se dolazi do kontradiktorne situacije u kojoj nekolicina privilegiranih zapravo profitira nauštrb velike većine «običnih» ljudi. Stoga, mnogi smatraju kako zapravo umjesto POS-a koji je rezerviran za odabrane treba zapravo poticati općenito stanogradnju na našem tržištu, jer bi veći broj stanova u ponudi značio u konačnici i nižu prodajnu cijenu, od čega bi zapravo koristi imali svi, a ne samo odabrani. Protivnici POS-a smatraju da nije moralno da netko dobije duplo jeftiniji stan, a jednako tako smatraju da nije u redu da se takvi stanovi mogu lako i prodati te pojedinci na njima dobro i zaraditi. Osim toga smatraju lošom i činjenicu da neki korisnici socijalnih stanova smatraju kako su dobivanjem na korištenje istoga sebi i svojoj obitelji u narednim pokoljenjima osigurali budućnost. Legitimno pravo svih je da dobiju POS-ove stanove, no legitimnim mnogi ne smatraju prodaju istih od strane njihovih vlasnika te u skladu s tim i adekvatnu zaradu.