Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Raštane još nije sigurno želi li u Drugu ligu

Autor: Andrija Dešpoja

09.04.2010. 22:00
Raštane još nije sigurno želi li u Drugu ligu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Trenutačna pozicija Raštana na trećeligaškoj ljestvici govori da je u tijeku mrtva utrka (jedan bod razlike) između njih i Dugopolja za prvo mjesto, a ostalo je odigrati još devet kola do kraja natjecanja. Taj trenutačno dobar plasman Raštančana aktivirao je infrastrukturno pitanje nogometnog igrališta Tihomir Mitrović u Raštanima koje očekuje sljedećeg tjedna posjet delegacije HNS-a zadužene za davanje licencija za nastup u Drugoj ligi. Kolike su šanse da Raštančani sljedeće sezone budu gledali u svojem mjestu drugoligaški nogomet pokušao je raščlaniti Mišo Čirjak, predsjednik kluba, koji je ponovno odagnao mogućnost eventualnog igranja na Stanovima koje se nude kao najbliža opcija.
– Sljedeći tjedan očekujemo delegaciju HNS-a nakon čijeg posjeta ćemo dobiti jasnija saznanja je li moguće adaptirati naše igralište za eventualni nastup u Drugoj ligi za narednu sezonu. Pobjedom u Dugopolju smo nakon polusezone koja nije ulijevala veliki optimizam ponovno došli u izglednu situaciju za ulazak u viši rang, no kao i lani imamo sličnu situaciju – kazat će na prvu Čirjak koji je ponovno izjasnio stajalište kluba da se ne želi igrati van Raštana, pa ako je i cijena igranja u višem rangu nego dosad.
– Dugoročno gledanje kluba je da nema smisla igrati van Raštana tj. u Stanovima, jer onda to više nije ista situacija. Ako bismo uspjeli adaptirati igralište uz blagonaklonost delegaciije HNS-a onda bi nekako uspjeli prikupiti tih dva i pol milijuna kuna koliko bi koštala cijela Druga liga. Ipak najasnija će slika biti nakon odluke o sudbini većini prvoligaša koji još nemaju licencu za nastup u Prvoj ligi. Ako dođe do snizivanja postojećih kriterija onda bi po analogiji se to reflektiralo i na Drugu ligu. U toj priči bi moglo doći do sretnog završetka i po nas. Zasad imamo riješeno dosta točaka za ostvarenje licencije. Pod time mislim na travnjak koji zadovoljava, također imamo pomoćno igralište uz plan izgradnje još jednog. Također smo uredili četiri svlačionice, a mislim da ne bi bio veliki problem s novinarskom ložom i ograđenom tribinicom za gostujuće navijače koje još uvijek nedostaju.  Sve se to može riješiti u razdoblju do početka sljedeće sezone, ako treba odigrali bi prvih nekoliko kola i na Stanovima dok se svi ti uvjeti ne zadovolje do kraja. No, gledajući sve klubove u Trećoj ligi mi sigurno spadamo u skupinicu od nekih pet-šest klubova koji imaju već sada pristojne uvjete za odigravanja utakmica.
Sportski rezultat će ipak biti od velike važnosti da bi se sve ove priče mogle i u konačnici ostvariti. Sigurno je da ide prvak u viši rang dok će se najvjerojatnije i neki nižeplasirani doći do te prilike. Glavni konkurent je Dugopolje koje je na svojoj koži osjetilo snagu Raštančana koji su ih ih nedavno na njihovom travnjaku porazili s 2:1.
– Prvi dio sezone nismo briljirali, ali smo u posljednje vrijeme ponovno pronašli onu igru koja nas je krasila prošle sezone. S odličnim igrama počeli su dolaziti bodovi, a potvrda da smo u stanju zakucati na prvo mjesto bila je i pobjeda u Dugopolju. Devet kola imamo dobru situaciju i želimo ostvariti što bolji plasman na kraju, naravno ako se može završiti sezonu na prom mjestu. Također mišljenje je svih nas u klubu da imamo odličnu momčad koja bi u Drugoj ligi uz nekoliko pojačanja već ove sezone bila u gornjem domu zato se po tom pitanju ne bojimo prelaska u viši rang, no sigurno se ne želimo zalijetati u nešto pod svaku cijenu i onda doživjeti sudbinu klubova koji su naglo napredovali, pa naredne sezone doživjeli strmoglavi pad i došli pred gašenje. U našem pogonu imamo i oko 150-njak djece  što uz dobar rezultat seniora sigurno omogućava lijepu nogometnu perspektivu Raštana, ali uz razborite odluke – za kraj je kazao Čirjak.