Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U požaru netaknuta ostala samo krunica iz Domovinskog rata

Autor: Anita Ćustić

09.04.2010. 22:00
U požaru netaknuta ostala samo krunica iz Domovinskog rata

Foto: Adam VIDAS



Donji kat kuće nije potpuno zahvaćen plamenom, no ovaj je prostor potom uništila voda, pa su odjeća, neke osobne stvari i nekoliko komada namještaja ipak spašeni


Obitelji Mrkela i Žunić iz Posedarja, koji su 30. travnja u samo nekoliko minuta ostali bez krova nad glavom, bez svih svojih osobnih stvari i svih uspomena, ovih su se dana uvjerili koliko je oko njih dobrih ljudi, onih koji su spremni pomoći i pružiti ruku spasa u ovim izuzetno teškim životnim trenutcima.
 Podsjetimo, plamena buktinja koja je te večeri planula na krovu obiteljske kuće u centru Posedarja, a koju je izazvao dimnjak, vrlo brzo je progutala gornji kat kuće u kojoj je živio Davor Mrkela sa suprugom i dvoje malodobne djece te se velikom brzinom spuštala u prizemlje gdje su živjeli njegovi punac i punica, Tito i Vesela Žunić. Zbog zapanjujuće brzine kojom je vatra gutala njihov dom i sve ono u što su godinama ulagali, obitelj nije imala drugog izbora osim borbe za goli život, a u tome su, na svu sreću, uspjeli. Mogli su samo stajati ispred kuće, zahvaljivati Bogu koji je sve članove obitelji spasio iz ovog užasa i gledati kako im pred očima nestaje sve, da bi se već za manje od dvadeset minuta uvjerili kako su u pepeo pretvorene sve njihove vrijednosti i uspomene.
Gorjeli dokumenti, ušteđevina, knjige, zidovi…
– Stan smo potpuno namjestili tek prije šest godina, sav namještaj je bio novi i sve je to potpuno izgorilo. Nikakve stvari nismo uspjeli spasiti i sve što danas imamo je odjeća u kojoj smo se zatekli i izletili iz kuće. Izgorjeli su nam svi dokumenti, sva ušteđevina, školska torba i sve školske knjige mog starijeg sina, baš sve. Čak su i zidovi izgorjeli i popucali, to je bilo strašno, ovakav slučaj u našem mjestu još uvijek nije zapamćen. Najteže mi je kad me sin pita „Tata hoću li ja više ikad imati televizor?”, priča Davor Mrkela, još uvijek u šoku i nevjerici, naglasivši kako su, kada su se vratili na zgarište jako iznenadili vidjevši da je usred svih uništenih stvari netaknuta stajala njegova drvena krunica iz Domovinskog rata, čiji je bio sudionik.
Donji kat kuće, pak, nije potpuno zahvaćen plamenom, no ovaj je prostor potom uništila voda, pa su odjeća, neke osobne stvari i nekoliko komada namještaja ipak spašeni. S obzirom da je ova kuća spojena s obiteljskom kućom Titovog brata, ni njegovu imovinu vatra nije poštedila oštetivši joj polovicu krova. No, vatrogasci su buktinju na ovom dijelu ipak uspjeli svladati pa tako konačna šteta nastala na kući Titovog brata iznosi oko 20 tisuća kuna, dok se predviđa da bi samo „grubi” radovi na kući obitelji Žunić i Mrkela iznosili više od 150 tisuća kuna.
Sa zgarišta je također donekle spašen ostao album sa slikama s vjenčanja Gabrijele i Davora te Gabrijelina, donekle prepoznatljiva diploma, za koju sad, u šali, kaže da izgleda poput umjetničkog djela.
No, kako ističe Tito, također hrvatski branitelj, a danas bez ikakvih primanja, sad kada pogleda strašne ljudske sudbine oko sebe, on je sretan, jer je njegovu obitelj Bog ostavio na okupu. Pa, iako je protekle blagdane proveo gore nego ikad, on kaže da je ovaj Uskrs za njega bio značajniji nego svi do sad, jer to je, kako kaže, bilo i uskrsnuće njegove obitelji.
Pomoć Općine Posedarje
U pomoć unesrećenoj obitelji vrlo brzo su pritekli brojni mještani, prijatelji i rodbina, te Udruga pripadnika središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran” Zadar, koji su pozvali sve građane da pokažu socijalnu osjetljivost financijskom pomoći i to objavom žiro računa jedne i druge obitelji, dok je prije dva dana i Općinsko vijeće Općine Posedarje donijelo odluku da će ovim obiteljima donirati sredstva u iznosu od 60 tisuća kuna za „grube” radove i izgradnju krova.
– Hvala Bogu na svim dobrim ljudima, posebno kumu Cigi i njegovoj obitelji, jer su bili naši spasitelji u tim teškim trenutcima, svim vatrogasnim postrojbama, a posebno potpori vatrogasaca HAC-a (dionica tunel Sv.Rok-Gospić), svim prijateljima, kumovima, rodbini, mještanima, koji su pomogli u rušenju i čišćenju ostatka kuće, istaknula je Gabrijela, zahvalivši i svim ljudima na novčanoj potpori, Općini Posedarje i svima koji su u ovako kriznoj situaciji odvojili od svojih, mahom skromnih, primanja i pomogli im u novcu, hrani, odjeći i obući.
Općina im je obećala pomoć u građevinskom materijalu, a nadaju se da će prijatelji i mještani i dalje biti ruka spasa te im pomoći prilikom odvijanja radova, te da će, zahvaljući dobrim ljudima, još uvijek je prerano prognozirati kada, uskoro se ponovno smjestiti u svoj dom.


 DJECI JE ŠOK BIO NAJVEĆI




Davor i Gabrijela Mrkela te njihova dva sina, jedan školarac, devetogodišnjak, a drugi u dobi od dvije i pol godine, trenutačno su smješteni kod Davorova oca Stipe, a Tito i Vesela noći provode kod susjeda, no danju su u svojoj kući, trudeći se da vlastitim rukama poprave i nadoknade štetu onoliko koliko je u njihovoj moći.
– Djeca su pretrpjela veliki šok i za njih sam se bojala, osobito za mlađega, jer je premalen i nisam znala kako će sve to na njega utjecati. No, hvala Bogu sve je dobro prošlo, a stariji me stalno pita gdje je njegova školska torba, kopačke i lopta, to je ono što mu najviše fali, priča Gabrijela, dodavši kako joj je izuzetno žao što ni ona ni suprug te noći na rukama nisu imali vitice, jer su nakon ove strašne tragedije ostali i bez njih.


 ŽIRO RAČUNI


Financijsku pomoć moguće je uplatiti na sljedeće brojeve računa:
Tito Žunić, žiro račun (otvoren kod Splitske banke): 233003-3141122431, poziv na broj: 02 40032908110 i Davor Mrkela, tekući račun (Privredna banka): 2340009-3203599732.