Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Virska igrališta – nakon izrade plana

Autor: Velimir Brkić

09.04.2010. 22:00
Virska igrališta – nakon izrade plana

Foto: Velimir BRKIĆ



U početku bi se izgradilo nogometno igralište uz prateće sadržaje, a slijedile bi atletska staza i četiri igrališta za tenis. Naknadno bi se na prostoru sportsko-rekreacijskog centra dodatno izgradila i ostala sportska borilišta, najavio je virski načelnik Kapović


Na održanoj 8. izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vir jedina točka bila je Odluka o otkupu zemljišta od trgovačkog društva “Vir turizam” d.o.o. čiji osnivač je Općina Vir. U obrazloženju poziva na izvanrednu sjednicu stajalo je kako Općina Vir, radi rješavanja imovinsko pravnih odnosa, mora hitno pristupiti otkupu zemljišta od trgovačkog društva “Vir turizam” d.o.o. i to na katastarskim česticama 4771, 4773, 4774 i 4775 k.o. Vir, na kojima je predviđena izgradnja sportsko-rekreacijskog centra. Navedeno zemljište ima površinu 10.471 metar četvorni. Odluka o otkupu zemljišta je donesena sa 10 glasova za, jednim suzdržanim i dva glasa protiv.
Ukupna površina budućeg sportsko-rekreacijskog centra na Prauljama iznosi zaista respektabilnih 30.000 metara četvornih.
– Veći dio površine na kojoj bi se trebao nalaziti sportsko-rekreacijski centar već ranije je otkupila Općina te bi, na ovaj način, čitavo to područje bilo u vlasništvu Općine, naglasio je načelnik Kristijan Kapović dodatno obrazloživši kako je “Vir turizam” u proteklom razdoblju, u dogovoru s Općinom, izvršio otkup dijela zemljišta u razdoblju kad je Općina velik dio svojih sredstava ulagala u druge komunalno infrastrukturne projekte.
– S obzirom na to da se ne želi opterećivati poslovanje “Vir turizma”, hitno je bilo potrebno uputiti u proceduru donošenje navedene odluke. Zona sportsko-rekreacijskog centra izmjenama i dopunama PPU-a treba se proširiti. Nakon izrade detaljnog urbanističkog plana sportsko-rekreacijskog centra odmah bi se krenulo u realizaciju ovog projekta. U početku bi se izgradilo nogometno igralište uz prateće sadržaje, a slijedile bi atletska staza i četiri igrališta za tenis. Naknadno bi se na prostoru sportsko-rekreacijskog centra dodatno izgradila i ostala sportska borilišta, najavio je Kapović.
Raspodjelom otoka prije jednog stoljeća Virani su zapravo postali vlasnici svoje sudbine.
Vir je od tada privatan otok, a na njemu nema ni općinskog ni državnog zemljišta, osim putova i cesta te je vjerojatno jedina takva općina u Hrvatskoj. Vir pritom ima i problem još od 1976. godine, kada je izgradnjom mosta od otoka zapravo postao poluotok i kada je došlo do građevinske ekspanzije. Zastrašujuća činjenica je da na Viru nije bilo metra kanalizacije i vodovoda, a pojedina naselja nisu imala ni prometnu infrastrukturu.
Uz radove na vodovodu i kanalizaciji, koji su najveći problemi općine Vir, u planu su još mnogi projekti kako bi se žiteljima Vira koji na ljeto ima i do 60.000 stanovnika, znatno olakšao život, zaključio je Kapović.