Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vlašići odlučni u očuvanju bogate etno tradicije

Autor: Alenka Festini

09.04.2010. 22:00
Vlašići odlučni u očuvanju bogate etno tradicije

Foto: Alenka FESTINI



KUD Sv. Jeronim osnovan je nedavno. Naime, Vlašići su imali svoj KUD prije 40-ak godina, međutim, nije aktivno djelovao. Ovo malo mjesto od davnina je imalo bogatu etno tradiciju. Žene su imale lijepu nošnju satkanu od vune i finih sukna, s muškarcima su plesale čak četiri izvorna kola, kaže Radan


Malo mjesto Vlašići koje se nalazi na jugoistočnoj strani otoka Paga odnedavno je bogatije za tri zanimljiva društva. Radi se o KUD-u Sv. Jeronim, ženskoj klapi “Kulina” i društvu sportske rekreacije.
Od Zvjezdane Radan i Renate Mandičić, predsjednica društva, doznali smo da se u Vlašićima na kulturnim aktivnostima radi punom parom, a s mladima ravnopravno rade i stariji mještani.
– KUD Sv. Jeronim osnovan je nedavno. Naime, Vlašići su imali svoj KUD prije 40-ak godina, međutim, nije aktivno djelovao. Ovo malo mjesto od davnina je imalo bogatu etno tradiciju. Žene su imale lijepu nošnju satkanu od vune i finih sukna, s muškarcima su plesale čak četiri izvorna kola. Tri kola su plesale uz pučke napjeve, a jedno uz zvuk litre, odnosno usne harmonike koju svira naš 75-godišnji mještanin Karlo Orlić. Kako se radi o bogatoj tradiciji, odlučili smo mi mladi ponovno osnovati KUD za što nam jako puno pomažu stariji mještani. Spontano smo se sakupili, ima nas 26 članova, svih generacija, a stariji mještani uče mlade korake kola. Svi zajedno vježbamo dva puta tjedno i lijepo se družimo. Paralelno radimo na šivanju vlašićke nošnje i to u suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba, kaže Radan.
Klapa “Kulina” je ženska klapa koju vodi Igor Karavanić.
– U klapi nas ima devet žena, i vježbamo dva puta tjedno. Po reakcijama našeg glazbenog voditelja Igora, izgleda da smo dobre. Imamo niz planova, želja nam je gostovati na smotri klapa u Pagu te gostovati po otoku i aktivno sudjelovati u mnogim kulturno-zabavnim događanjima u našem mjestu, kaže Mandičić.
U Vlašićima je aktivno društvo sportske rekreacije.
– Ima nas 20 žena, a svima nam je cilj sudjelovati na Seoskoj olimpijadi koja se već 16 godina održava u selu Radošić. Za tu manifestaciju se pripremamo, vježbamo, budući da se radi o zanimljivim igrama natjecateljskog karaktera. Kako se radi o igrama koje su vezane s tradicionalnim seoskim životom, u vježbama nas bodre starije mještanke. U Radošić nećemo ići same, pozvale smo gošće iz Mađarske, a odazvalo se 35 Mađarica, rekla je Radan.
Naime, kako smo doznale od naših sugovornica, u Vlašićima je kroz društva aktivno gotovo pola sela.
Vlašići broje oko 180 ljudi, a gotovo 90 ljudi raznih generacija bavi se nekom slobodnom aktivnošću.
Neki pjevaju u crkvenom zboru, neki rade u kreativnoj karitativnoj udruzi “Slavuja” nadžupe Pag, mlađa muška svita aktivna je u malom nogometu, a stariji u boćanju.  Mnogi su se još više aktivirali u trima novim društvima.
– Da bi se sva ova društva održala potrebna nam je pomoć. Naravno, financijski i moralno nas podržavaju Grad Pag, gradska Turistička zajednica, nadžupa Pag i naš svećenik don Ivan Babjak, istaknula je Zvjezdana Radan.