Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

VOLVO S60 – Savršeni sklad

Autor: Novi list

09.04.2010. 22:00
VOLVO S60 – Savršeni sklad


Zvijezda netom održanog salona automobila u Ženevi, novi Volvo S60, u zagrebačkom hotelu Regent predstavljen je novinarima iz Slovenije, BiH, Srbije te Hrvatske
Na salonu automobila u Ženevi on je bio jedna od najvećih zvijezda, a zahvaljujući trudu domaće Volvo ekipe, odmah po zatvaranju vrata Ženeve, jedan primjerak novog Volva S60 dovezen je u Hrvatsku. Ceremoniju predstavljanja započela je voditeljica Volvo marketinga za Hrvatsku Anamarija Hucika koja je mikrofon prepustila novom direktoru Volva za Jugoistočnu Europu – Loicu Claudeu, dok je vrlo informativnu prezentaciju novog Volva S60 zaokružio voditelj Volvo odjela za produkte – Davor Ričković
Novi Volvo S60 hrabro ulazi na teritorij u kojem suvereno vlada njemačko “sveto trojstvo” – Audi A4, BMW 3 i Mercedes C klase. Već na prvi pogled jasno je kako u Volvu nisu ništa željeli prepustiti slučaju, automobil je dizajnerski i tehnički popeglan do najsitnijeg detalja. On je sportskiji i dinamičniji od bilo kojeg prethodnog Volvo modela, ali još uvijek je nepogrešiv predstavnik skandinavskog dizajna. Interijer je u značajnoj mjeri ekstrovertniji neho prije, a da pritom nisu narušeni praktični skandinavski korijeni. Novi S60 donosi potpuno novu razinu kada su u pitanju boje, forme, materijali i tehnologije.
Volvo S60 opremljen je revolucionarnim City Safety sustavom koji pri niskim brzinama u gradskoj vožnji koči ako otkrije mogućnost sudara. A tu je i prvi takve vrste u svijetu Pedestrian Detection sustav s Full Auto Brake funkcijom – sustav zadužen za otkrivanje pješaka na cesti te njihovo izbjegavanje. To je inovativno tehnološko rješenje koje otkriva pješaka što prelazi cestu ispred vozila, upozorava vozača te automatski aktivira kočnicu ako sam vozač ne reagira na vrijeme.
Tijekom prve godine proizvodnje novi Volvo S60 bit će dostupan uz brojne dizelske i benzinske motore, s rasponom snage od 115 (1.6 D DRIVe) do 304 KS (3.0 T6). T6 benzinac zapremine 3.0 litara dodatno je unaprijeđen, prvenstveno zahvaljujući manjoj unutrašnjoj frikciji. Sada razvija 304 KS i cijelih 440 Nm okretnog momenta. Novi četverocilindarski 2.0 GTDi postiže iz zapremine od dvije litre 203 KS i 300 Nm okretnog momenta, dostupnog već od niskih 1.750 okretaja u minuti. Za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je 7,7 sekundi (ručni mjenjač), odnosno 8,2 sekundi (automatski mjenjač), dok maksimalna brzina iznosi 235 km/h (ručni) odnosno 230 km/h (automatik). Volvo S60 2.0T s ručnim mjenjačem u prosjeku troši tek 7.9 litara na 100 km. Za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je 6,5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Snaga se na pogonske kotače prenosi putem druge generacije šeststupanjskog Geartronic automatskog prijenosa koji, zahvaljujući manjoj frikciji, nudi brže promjene brzina nego ikada prije. Pogon na sve kotače standardan je na T6 izvedbi. Kasnije tijekom prvih godina proizvodnje, S60 dobit će T5 varijantu 2.0 litarskog GTDi motora s 240 KS i 320 Nm okretnog momenta. Osim toga, stići će i 1.6 litarski GTDi benzinac dostupan u dvije verzije T4 sa 180 KS i 240 Nm i T3 sa 150 KS i 240 Nm. Svi GTDI motori bit će dostupni u kombinaciji sa šeststupanjskim Powershift automatskim prijenosom i šeststupanjskim ručnim prijenosom. Tu su i dva petcilindarska turbodizelaša. Tako da D5 motor s dva turbo punjača razvija 205 KS i 420 Nm okretnog momenta te mu za ubrzanje bez obzira na izbor mjenjača treba 7,8 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 235 km/h (ručni) i 230 km/h (automatski). Pored ovog motora tu je i novorazvijeni 2.0 litarski petcilindarski D3 dizelaš sa 163 KS i 400 Nm okretnog momenta koji nudi ubrzanje do 100 km/h za 9,2 sekunde te maksimalnu brzinu od 220 km/h (ručni) odnosno 215 km/h (automatik). Novi petcilindarski D3 motor u principu je identičan postojećem 2.4D, ali je kapacitet cilindara smanjen kako bi se optimizirala potrošnja. I dok su osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, zbog konzervativnog dizajna, Volvo nazivali “švedskom ciglom”, on je danas sve osim hladnog i nezanimljivog automobila. Sjajan dizajn, vrhunski interijer i napredne tehnologije na svim poljima, od motora do sigurnosti, jamče mu tržišni uspjeh. Početni prodajni cilj za novi Volvo S60 jest 90.000 vozila godišnje, a proizvodit će se u Volvo tvornici u belgijskom Ghentu.