Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Krug sretnih žena

09.04.2011. 22:00


Baš volim ženske rođendane. Kad  se koke skupe, sve krene fino i  uglađeno. Francuska ili kineska  spiza, izmjena recepata, rivalstvo u  finjak čija je torta bila bolja – Anina  čokoladna ili Majina vanilijasta.  Petrina s voćem ili Bobisova s parfe  kremom. I onda kad se utuku sve  kalorije, jer sve što je na stolu – mora  se probati, cijeli taj finjak kad se  začini pelinom, vinom ili pivom  krene u nekom drugom smjeru.
Žene postanu nesvjesne koliko se  nadvikuju da bi se baš njih čulo, jer  svaka ima nešto za reći. I  neizostavno završi prvo s  hvaljenjem, a onda što večer više  odmiče kraju s ogovaranjem  vlastitih dlakavijih polovica.
Zanimljivih se stvari da čuti na  ženskim rođendanima. Pa, eto,  sasvim neplanirano saznaš brije li ti  prvi susjed jajca, piša li s  podignutom vece daskom ili čita li  novine i pije li kavicu dok obavlja  veliku nuždu. Znalo mi je tako, sresti  frendičinog zakonitog u liftu, i prosto  biti neugodno kad ga vidim s  vrećicama iz dućana i novinom  ispod ruke. Pa mi se neplanirano  nametalo pitanje, hoće li prvo spizu  staviti u frižider pa na zahod ili će  onako nonšalantno vrećice samo  odložiti na stol i s tom istom novinom  pravac tamo gdje i car ide pješke.  Hoće li oprati ruke prije nego jabuke  i verduru bude stavljao na njihovo  mjesto?! Je li već vani popio kavu ili  će i to obaviti dok bude čitao novine  spuštenih gaća na pola koplja?!
Nekad je bolje neke stvari o svojim  bližnjima i onim njima bližnjima ne  znati. Pa ti se ne može dogoditi da  prijatelja pitaš je li ga bole jajca što  ih je stukao na nogometu. I ne može  ti izletiti pitanje jesu li mu se smrzla  jajca od leda kojim ih je hladila  njegova draga….
Svašta se počne pričati kad žene  malo više popiju. I o Tihomirima i  Zvonimirima, simfoniji hrkanja pred  jutro i bale li muškarci po kušinu dok  spavaju otvorenih usta…
Simpatična druženja obično završe  mamurnim buđenjem. I žuganjem  tih istih muškaraca koje su vlastite  žene i djevojke večer prije  ogovarale. One sretnije dobiju  dismis do podne i kavu kad se  probude. One malo manje sretne,  za kaznu zbog šporkog jezika, kao  da ih je stigla božja providnost,  dobiju samo mrzovoljan dan i  glavobolju.
Ja nakon takvih veselih večeriju ne  dobijem ni kavu u krevet ni  zajebanciju da ne trebam piti kad mi  škodi. Ali zato dobijem grižnju  savjesti koliko sam kalorija ubacila u  sebe. I skužim da mi nisu trebale ni  čokoladna ni parfe torta, da sam  mogla proći i bez toga. Čim zamiriše  na ljeto, kao i prošlog tjedna, nakon  rođendanskog partija uvijek  govorim o tome kako je krajnje  vrijeme da krenem u teretanu,  otrčati barem počasni krug na  Baninu i istopiti bar 22 od milijun  nepotrebno nakupljenih kalorija…  Moja upornost, kad je to u pitanju,  ravna je političkoj kad se u  predizbornoj kampanji kunu u  poštenje. Navučem trenerku i patike  i umjesto na trčanju, završim na kavi  u najbližem kafiću.
I živim s traumom da ne sretnem  nekog muža od gore spomenutih  prijateljica da mi slučajno ne izleti je  li kupio kćeri kartu za kino da se njih  dvoje mogu poševiti. Trauma, i ta i  ona vezana uz vježbanje, obično  traje do sljedećeg rođendana, a  onda ciklus kreće ispočetka.
Mare ([email protected])