Lukačić: Pušači i nepušači više ne mogu zajedno jesti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Tamo gdje se poslužuje hrana svima je ugodnije bez duhanskog dima, čak i nekim pušačima

Vijest o mogućem "povratku pušenja" u restorane, odnosno ugostiteljske objekte u kojima se poslužuje hrana, glasno je odjeknula u hrvatskoj javnosti.

Dr. Eugenija Kasap, liječnica s Odsjeka za suzbijanje i liječenje bolesti pluća i tuberkuloze, strogo se protivi povratku cigareta u restorane.

- Pasivno pušenje, dokazano je, šteti djeci u razvoju. Promjena zakona nije dobra jer se ljudi već neko vrijeme educiraju o štetnosti pušenja. Počeli smo zaštićivati djecu. Roditelji, ako puše, čine to na balkonu ili drugim prostorijama i sada im opet vraćamo ružnu sliku koja kaže "ipak smo pogriješili, možete pušiti gdje hoćete". U razgovoru s djecom možete vidjeti da im je cigareta ionako predostupna. Osnovni je problem što je pušenje u našem društvu tretirano kao nešto normalno, baš kao i alkohol. Uz njega se zabavljamo, tugujemo, tako i uz cigarete... Zakon bi po mom mišljenju trebao ostati ovakav kakav jest. Ljude smo počeli preodgajati, bila bi velika šteta to upropastiti sasvim suprotnom porukom. I ako pušenje ostane na šanku, stvarno ga ne bi trebalo dopustiti tamo gdje se jede i gdje borave djeca, kaže dr. Kasap.

Predsjednik Ceha ugostitelja pri zadarskoj Obrtničkoj komori, Ante Lukačić, misli da je za restorane jedina mogućnost da se odvoji posebna prostorija za pušače, jer i uz odgovarajuću ventilaciju pušači i nepušači više jednostavno ne mogu zajedno jesti.

To je, smatra Lukačić, moguće jedino u caffe barovima, a ugostiteljima bi za realizaciju trebali i kvadrati i novac.

- Činjenica je da se ljudi sve više i više ostavljaju cigareta, takav je civilizacijski trenutak, navike se mijenjaju... Pušenje nije in, ma što netko mislio o tome, i na sve više mjesta se zabranjuje, što najbolje vidimo po vijestima iz inozemstva, zaključuje Lukačić.

 "NAJRADIJE BIH DA SE ZAKON NE MIJENJA"

Vlasnik restorana Bruschetta Božidar Vedrić čuo je za prilagođavanje zakona "austrijskom modelu", no prema njemu je pomalo skeptičan.

- Ne znam konkretno kako model izgleda, upoznat sam tek s nekim osnovnim stvarima. Iskreno, najradije bih da ostane zabrana pušenja, iako sam i sam pušač. Po meni, puno je ugodnije sjediti negdje u restoranu otkad se ne puši unutra. Prije su restorani bili zadimljeni i zagušljivi. Ja čak imam dobru ventilaciju i mogao bih tako raditi ako do toga dođe, jer ipak gosti biraju...

Bruschetta radi dvije godine, odnosno otvorena je kada je zakon o zabrani pušenja već stupio na snagu.

- Ljepše se osjećam u restoranu u kojem se ne puši, ali tržište diktira stvari, ne znam, vidjet ćemo..., kaže Vedrić.

 AUSTRIJSKI MODEL

Austrijski model reguliranja uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima dio je Plana 21 Kukuriku koalicije, i svaka bi izmjena postojećeg zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda značila otvaranje javne rasprave o primjeni takvog modela kod nas.

Ugostitelji i restorateri i sami su svojedobno tražili primjenu austrijskog modela, koji i vlasnicima restorana omogućuje da biraju hoće li u svom objektu dopustiti paljenje cigarete. Ono je danas moguće samo na ljetnim terasama restorana.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno