Nadbiskup poručio da treba ostati postojan u vjeri, zajedništvu i molitvama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Filip BRALA

Svečano misno slavlje na Uskrsni ponedjeljak u crkvi Sv. Šime u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te u propovijedi poručio da ispunjeni uskrsnom vjerom budemo i ostanemo postojani u apostolskom nauku, zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama.

- Na Uskrsni ponedjeljak spominjemo veliki povijesni događaj Kristova uskrsnuća. Čitanja donose dva vazmena događaja. Matej opisuje žene koje nakon susreta s Uskrslim, trče i javljaju apostolima ono što su vidjele i doživjele. Prvo čitanje bilo je iz Djela apostolskih, a donosi Petrov javni nastup nakon Pedesetnice. Čuli smo govor koji je utemeljen na činjenici da je Bog Krista uskrisio. I dok učenici zaključani u dvorani Posljednje večere odmah nakon Uskrsa, strahuju, ne shvaćaju i zdvajaju, dotle Židovi najprije osiguravaju grob i šalju stražare, jer su čuli da je Krist dok je još bio živ govorio da će treći dan uskrsnuti, kazao je mons. Puljić govoreći zatim o događaju uskrsnuća.

- Događaj koji se zbio u rano jutro, u zoru vratio je nadu Isusovim prijateljima. Svetkovinom Uskrsa slavimo Isusovu pobjedu, pobjedu svjetla nad tamom, ljubavi nad zlobom i istine nad lažima. Petar nakon Pedesetnice nošen snagom uskrsnuća i osnažen tim događajem zanosno propovijeda. Čuli smo apostolskog prvaka kako stupa naprijed i tumači događaje. Ovo je prvi njegov javni nastup i prvi susret Crkve sa svijetom. Ovaj govor ima određenu programatsku intonaciju. To je navještaj vazmenog otajstva svim narodima, rekao je nadbiskup istaknuvši da primiti poruku evanđelja i prihvatiti Krista uskrslog znači početi novu stranicu života.

- Tako počinje život prve Crkve, one u kojoj se nalazi skupina vjernika koji prihvaćaju Petrov proglas i njegov poticaj, okuplja se i vjeruje Kristu koji je uskrsnuo, koji je živ i među nama. I međusobno se počinju nazivati braćom, okupljaju se u Salomonovom trijemu i po kućama, lome kruh i slave svete tajne. Među njima vlada sklad, ljubav i povezanost. Ta nova zajednica Isusove braće je nova stvarnost koju rađa Duh Sveti. To je Crkva Božja kao početak Božjeg kraljevstva. S tom stvarnošću počinje povijest kršćanstva. Luka u više navrata opisuje prvu zajednicu, jasno i sažeto je oslikava kao zajednicu Isusovih sljedbenika. Ona postaje uzor i nadahnuće Crkve u svim vremenima. Luka naglašava što je to što je okuplja i drži. To je kultni život. To je zapravo temelj jedinstva, a sažet je u riječima: "Bili su jednodušno postojani u molitvi." "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu i lomljenju kruha."

 Uskrs je ključni događaj povijesti. On je programatski navještaj onoga što je Petar najavio. Uskrs je objekt vjere i ne spada samo u povijest, nego i u nadpovijest, zaključio je mons. Želimir Puljić.

Svečano misno slavlje u crkvi Sv. Šime uveličalo je pjevanje Centralnog gradskog crkvenog zbora pod ravnanjem mons. Pavla Kere i orguljaša don Jerka Gregova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno