Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Općina Kolan donira vodu svojim poljoprivrednicima

09.04.2012. 22:00
Općina Kolan donira vodu svojim poljoprivrednicima


Posljedice suše su jako teške i poljoprivrednicima je potrebna pomoć. Svima nam je u interesu da se u Kolanu spasi poljoprivredna proizvodnja i zbog toga je Općina na svoj trošak osigurala vodu za poljoprivrednike, rekao je Zubović


Na Pagu je posljednjih dana palo oko 20 litara kiše po metru četvornom što je premalo za ublažavanje teških posljedica suše koja traje već četrnaest mjeseci. Poljoprivrednici kažu kako je kišnica prodrla jedva dva centimetra u tlo. Nakon kiše zapuhala je bura i tlo se vrlo brzo osušilo pa kiše kao da i nije bilo.
U općini Kolan gdje se većina stanovnika bavi poljoprivredom, organizirana je podjela vode. Načelnik Općine Kolan Josip Zubović donio je odluku o donaciji 4. 000 litara vode svakom poljoprivredniku s područja općine Kolan.
– Posljedice suše su jako teške i poljoprivrednicima je potrebna pomoć. Svima nam je u interesu da se u Kolanu spasi poljoprivredna proizvodnja i zbog toga je Općina na svoj trošak osigurala vodu za poljoprivrednike. Na taj način će se spasiti proizvodnja, a poljoprivrednicima će se smanjiti troškovi, rekao je Josip Zubović.
Vodu koju donira Općina Kolan cisternama će razvoziti članovi DVD-a Kolan. Poljoprivrednici koji žele iskoristiti donaciju moraju se javiti u Općinu Kolan kako bi dobili potvrdu s kojom će ostvariti pravo na svojih 4. 000 litara vode. Poljoprivrednici su zadovoljni odlukom načelnika Zubovića jer najviše troškova imaju zbog vode. Na poljima i vinogradima su presušili bunari, bare, lokve i izvori i zbog toga se za zalijevanje polja koristi voda za piće koju se stavlja u velike posude i prevozi na polja. Voda za piće je skupa, no polja treba svakodnevno zalijevati. Neki procjenjuju kako bi troškovi mogli nadmašiti prihode od prodaje poljoprivrednih proizvoda. No, donacija od 4.000 litara vode znatno će umanjiti troškove. Na Pagu se često događaju sušna razdoblja, a najdulja do sada zabilježena suša trajala je pet mjeseci. Ova sada traje četrnaest mjeseci. Probleme zbog dugotrajne suše imaju i poljoprivrednici na području Novalje, Paga i Povljane. Neki su, zbog suše, posadili manje krastavaca, rajčica, lubenica, dinja i paprika koje treba više zalijevati, a posadili su više češnjaka, kapule i krumpira. Poljoprivrednici kažu kako se moraju snalaziti i ne smiju računati na sreću, odnosno na kišu koja možda hoće, a možda i neće pasti. S 4.000 litara vode koliko će dobiti od Općine Kolan, poljoprivrednici u Kolanu mogu dulje vrijeme zalijevati svoja polja i to upravo u vrijeme kada je zalijevanje najpotrebnije.