Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića puštena u rad solarna fotonaponska centrala

09.04.2012. 22:00
U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića puštena u rad solarna fotonaponska centrala


Danas je u u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u rad puštena solarna fotonaponska centrala snage 10 kW-a. Vrijednost projekta je 297 tisuća kuna, a u potpunosti ju je financirala Zadarska županija iz sredstava namjenjenih školama te je plan da putem prodaje energije HEP-u ona bude isplaćena u sljedećih pet godina
Danas je u u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u rad puštena solarna fotonaponska centrala snage 10 kW-a. Vrijednost projekta je 297 tisuća kuna, a u potpunosti ju je financirala Zadarska županija iz sredstava namjenjenih školama te je plan da putem prodaje energije HEP-u ona bude isplaćena u sljedećih pet godina. Župan Stipe Zrilić pritiskom na gumb simbolično je pustio centralu u rad te je rekao kako je energija važan segment zajednice za kvalitetu življenja te da je energija stvorena ovim putem bitna – kako za očuvanje okoliša, tako i za racionalno trošenje sredstava.
– Zadarska županija troši dosta sredstava za škole, pa i za energiju u školama. Ovo je dobar primjer korištenja obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju sunca. Sunce trebamo stavljati u racionalno korištenje gdje god je to moguće i nadam se da će ovaj primjer biti inspiracija i drugima da pokrenu ovakve aktivnosti, kazao je Zrilić.
Tihomir Tomčić, ravnatelj Stukovne škole Vice Vlatkovića bio je iznimno ponosan što je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj, solarna edukacijska centrale u školi, napokon pušten u rad.
– Proizvodnja električne energije je jedan od razloga zbog kojih smo i osmislili ovaj projekt, a željeli smo pokazati kako se velika količina energije može proizvesti od sunca. Procjena HEP-a je da bi se u ovoj centrali proizvodilo oko 16 600 kW električne energije. Kompletnu dokumentaciju smo predali Ministarstvu gospodarstva i ovih dana očekujemo konačnu energetsku suglasnost i mogućnost spajanja na sustav HEP-a, kazao je Tomčić.
Zanimljivo je da će sva proizvedena energija, kada dobiju suglasnost, biti prodana HEP-u po cijeni od oko 3,4 kune, dok je cijena po kW koju plaćamo dosta niža. Centrala ima proizvodni i edukacijski dio, a uz to što služiti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora s čim će se ostvarivati financijska dobit, služit će i za edukaciju učenika u redovnom nastavnom procesu te za osposobljavanje polaznika u programu “monter solarnih fotonaponskih sustava”. Ujedno, ova centrala će biti i velika promociju za korištenje obnovljivih izvora energije.
– Obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost, a ovim projektom želimo senzibilizirati naše žitelje i institucije da krenu u korištenje takvih izvora energije. Simbiozom županije koja je pokazala da ima viziju i školom koja educira takve kadrove, mislim da smo pokazali da smo pravo mjesto za investitore koji bi željeli ovdje postavljati solarne sustave, kazao je Tomičić.
Župan Stipe Zrilić kazao je i da je županija financirala i privatne projekte u kojima je kao energent korišteno sunce te se nada kako će se ovaj projekt ubrzo isplatiti, samo putem manjih troškova za energiju.
– Još je mnogo toga što se može napraviti u korištenju obnovljivih izvora energije, a veliki posao u tome radi Strukovna škola Vice Vlatkovića, zaključio je Zrilić.
Uz župana Stipu Zrilića na otvorenju centrale bili su i pročelnici županijskih odjela Olivio Meštrović i Ivan Šimunić i zamjenik gradonačelnika Darko Kasap.