Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vukovi se za Uskrs počastili janjcima

09.04.2012. 22:00
Vukovi se za Uskrs počastili janjcima


Začula se strka i pomalo jezivo, zaglušujuće ovčje blejanje i vučje zavijanje. Gotovo da nisam ni uspio baciti prvi kamen u pravcu stada, a vukovi su već ubili, jednostavno rastrgali četiri janjca i ovcu, prepričava vlasnik Željko Knežević


Umjesto na uskrsnom blagdanskom stolu u obitelji Željka Kneževića (48) u Dračevcu Ninskom, nadomak Zadru, janjce su na Veliku subotu pojeli vukovi.
Naime, dok je Željko Knežević u obiteljskom hrastovom gaju zvanom Gajine, tek 300-tinjak metara od prvih kuća u zaseoku Kuline, bezbrižno brao šparoge, par vukova, najvjerojatnije mužjak i ženka, ušli su u preplašeno stado te rastrgali i pojeli pet janjca i ovaca. Potraga za još tri janjeta traje već tri dana.
Vlasnik bio udaljen samo 50 metara
– Sve se događalo 50-ak metara od mene. Začula se strka i pomalo jezivo, zaglušujuće ovčje blejanje i vučje zavijanje. Gotovo da nisam ni uspio baciti prvi kamen u pravcu stada, a vukovi su već ubili, jednostavno rastrgali četiri janjca i ovcu, dok su još tri janjeta kao u zemlju propala, sav u šoku priča Željko Knežević, u dvorištu kuće gdje se na vijest o stravičnom vučjem piru okupilo 10-ak njegovih rođaka i susjeda.
– Najradije bih sada prodao preostalo stado, ali bi mi majci, 78-godišnjoj Danici, srce od tuge puklo. Blago je uz nju otkad se rodila, govori Knežević.
Vukovi godinama siju strah po Dračevcu Ninskom. Prije nepunih godinu dana Mariju Kneževiću zvanom Đuro u zaseoku Stanići zaklali su 12 janjaca i ovaca, dok je Ante Bukvić još i dobro prošao, vukovi su mu zaklali “tek” pet janjaca. Prije nekoliko mjeseci vukovi su rastrgali ovce i janjce u susjednim Visočanima.
Žitelji Dračevca Ninskog su očajni pred najezdom divljih zvijeri nadomak kuća. U strahu su, naročito za djecu i mladež koji beru šparoge uokolo stoljetnog mlina, stotinjak metara od mjesta na kojem su vukovi napali ovce.
Vuk zaštićeniji od čovjeka
– Nadam se samo da će se pronaći rješenja za vukove. Oni u ministarstvima u Zagrebu nemaju pojma kako je pastiru gledati dok mu vuk kolje janjce ispred njegovih očiju. Neće maknuti prstom da se zaštiti naša egzistencija na djedovini, dok će ih za ubijenog vuka oderati za 40.000 kuna, kaže Knežević.
Teško je postići da “vuk bude sit, a janjci na broju”. Institucije ne reagiraju, a mještani se boje za djecu.
– Žalosno je da što su došla takva vremena da je vuk zaštićeniji od čovjeka. Mi smo jedina država s takvim pristupom, dok se u drugima lovi pa čak i nagrađuje za odstrijeljenog vuka, zaključuje Željko Knežević.


 NE MOŽE SE DO ODŠTETE




Knežević je nakon pokolja nazvao tajnika lokalnog lovačkog društva Davora Vranića te Anu Grgas, vještakinju iz Benkovca, kako bi upoznali situaciju. Štetu procjenjuje na šest tisuća kuna, no sumnja da će je moći i naplatiti. Naime, njegov sumještanin Mario Knežević Đuka, kojem se isto dogodilo prije godinu dana, još nije dobio odštetu.
– Dokazano je da su ovce i janjce rastrgnuli vukovi. Po cjeniku odšteta za jedno janje i jednu ovcu bređu ili skotnu ovcu je po 700 kuna. Međutim, od odštete nisam dobio niti jednu jedinu lipu, kaže Đuka.