Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar je izvozno mali, ali “pozitivac”

09.04.2012. 22:00
Zadar je izvozno mali, ali “pozitivac”


Iako Zadarska županija ima daleko manji robni izvoz nego bi trebala imati, on je, za razliku recimo Zagreba koji je donio Hrvatskoj 47,8 milijardi robnog deficita, Lijepoj našoj donio malih, ali slatkih 31 milijun eura više izvoza nad uvozom
Cijelu je zbrku u statistike unijela greška Zavoda za statistiku koji je morao ispravljati podatke o robnom izvozu i uvozu. Naime, izvoz roba je, uz turizam i ono što on “privuče” u svom multiplikativnom učinku (satelitskoj bilanci), bio rijedak pokazatelj s pozitivnim predznakom. Tako je doprinio tome da bi se netko mogao hvaliti da smo izišli iz krize – lani. Imali smo drugi i treći kvartal prošle godine – u plusevima. Cijela je godina ispala bolja od nule. No, kada su uvršteni u podatke stvarni pokazatelji izvoza i uvoza ispali smo opet – negativci treću godinu zaredom.
Ukupan izvoz Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do prosinca 2011., prema korigiranim privremenim podacima, iznosio je 71,3 milijarde kuna. Istodobno je uvoz iznosio 121,0 milijardi kuna. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 49,7 milijardi kuna.
50 milijardi minusa – hvala Zagrebu
U razdoblju od siječnja do prosinca 2011. najveći izvoz ostvario je Grad Zagreb, u iznosu od 23,7 milijarde kuna, što čini 33,3 % ukupnog izvoza Republike Hrvatske. Istodobno, Grad Zagreb ima najveći uvoz koji iznosi 70,5 milijarde kuna i čini 58,2 % ukupnog uvoza RH. Grad Zagreb u razdoblju od siječnja do prosinca 2011. bilježi najveći vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 46,7 milijardi kuna. Zagreb stvara gotovo ukupan deficit Hrvatske. Firme su locirane u Zagrebu, ne samo najjače nego i najpametnije jer su blizu onih koje odlučuju što dovodi do zaključka da se u Hrvatskoj i dalje najbolje isplati – uvoziti i preprodavati. Da nije tako već bi se oni uhvatili nečeg drugog, a i ne bi imali podatke o BDP-u po stanovniku 70 posto bolje od prosjeka Hrvatske.
 Ostali se krpaju i pokrivaju
U razdoblju od siječnja do prosinca 2011. suficit je ostvarilo 11 županija. Županije sa znatnim udjelom u ukupnom izvozu i uvozu Republike Hrvatske te ostvarenim suficitom su: Sisačko-moslavačka, Istarska, Varaždinska i Međimurska. Ovdje ipak imamo mješavinu koja dijelom korigira gornji naslov. Istra (u najvećoj mjeri valja čitati Tvornica duhana Rovinj odnosno Adris Grupa, i Uljanik) je jedina županija koja osim Zagreba ima pozitivne pokazatelje BDP-a u odnosu na sve u zemlji. Radišni (najniže plaćeni) Zagorci i Međimurci iz Varaždina (iako bi neki njih svrstali u Podravce) ionako su marljivošću i predanošću proizvodnji favoriti ovog vašeg autora, dok bi Sisak ispao žrtva koja spašava trgovačku bilancu Hrvatske, a ispada da to čini na vlastitu štetu. Na sreću ovi izvozni pozitivci nisu i jedini.
Izvoz je u Hrvatskoj rastao 9,9 a uvoz 9,7 posto.


 POLIČNIK NA 37 POSTO UKUPNOG IZVOZA ZADARSKE ŽUPANIJE


Od 1,3 milijarde vrijednosti roba izvezenih iz Zadarske županije, oko 480 milijuna kuna ili oko 37 posto sveg izvoza iz županije izvezeno je iz Općine Poličnik s lavovskim udjelom Aluflexpacka. Imali su 13,7 posto rasta izvoza.
S 223,4 milijuna kuna na drugom je mjestu gospodarstvo Zadra (inače čini gotovo 80 posto ovdašnjeg gospodarstva, ali u izvozu je na 17 posto robnog izvoza županije). No, Zadar je imao velikih 30 posto rasta.
Kali su treći izvoznik s 212,7 milijuna kuna, uz rast od 31 posto s krunom u Kali Tuni nakon Aluflexpacka drugog ovdašnjeg izvoznika.
Četvrti još uvijek s preko sto milijuna kuna izvoza, odnosno s točno 170 milijuna kuna, uz rast od 21 posto, je Benkovac kojem je LHT Metalni lijev temeljni izvoznik.
To su nam i jedine sredine s izvozom od preko 10, konkretnije i preko 20 milijuna dolara.
Srednje u našim malim mjerilima su izvozne privrede Biograda sa 65 milijuna kuna, ali lavovskim oscilirajućim rastom (Jadran Tuna) od 277 posto! Stankovci su s 42,6 milijuna sljedeći i jedini od većih s padom od 10 posto – pitanje inćuna i Ostree. S 35 milijuna kuna i rastom od 26 posto slijede Pakoštane odnosno Dal Mar. Gračac je imao 25,7 milijuna kuna s rastom od 45 posto, Obrovac (o sudbini čijeg Elana motorni brodovi se sada raspravlja) imao je 14,7 milijuna kuna izvoza uz rast od 190 posto, a oko 10 milijuna (približno kao lani) Pag. Nadomak 10 milijuna kuna su još Sali (Mardešić) s 14 posto rasta. Slijedi Sukošan s 5,4 milijuna. Zemunik kao lanjski “udarac iz vedra neba” s 12 milijuna kuna izvoza, nestao je s liste izvoznika.




 ZADARSKA ŽUPANIJA MEĐU POZITIVCIMA


Izvoz roba iz Zadarske županje rastao je u vrijeme dok je u Hrvatskoj rastao 9,9 posto za 23 posto, s 1,05 na 1,3 milijarde kuna. Istodobno je uvoz rastao s 1.02 na 1.07 milijuna kuna, odnosno 4,8 posto te je ova županija ostala izvozno pozitivna nasuprot poraznom podatku Hrvatske. Izvezla je roba za 230 milijuna kuna više nego uvezla.
Ovo je iznimno pozitivno. Ono što je nedovoljno dobro jest što je ovdašnji izvoz 1,3 milijarde što znači da je na svega 1,9 posto ukupne vrijednosti hrvatskog izvoza što je premalo. No, ipak je i na manje od 0,9 posto hrvatskog robnog uvoza. Što će reći da u odnosu na hrvatski prosjek ipak duplo više izvozimo nego uvozimo dok je prosječno gospodarsko ponašanje u zemlji suprotno.
Zadarska županija je dakle na 175 milijuna eura izvoza, odnosno na 144 uvoza te Hrvatskoj s viškom u robnoj razmjeni ostavlja 31 milijun eura.
O deviznom prinosu Zadarske županije Hrvatskoj puno više možemo kazati kad zbrojimo i izvoz usluga – Tankersku plovidbu koja je i u lošoj godini donijela Hrvatskoj deviza gotovo koliko ovakav robni izvoz, odnosno turizam koji tu brojku onda napuše nemilo.