Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kosor požuruje Karamarka oko odluke o izbacivanju iz stranke

Autor: Boris Pavelić

09.04.2013. 22:00
Kosor požuruje Karamarka oko odluke o izbacivanju iz stranke

Foto: Filip BRALA



Da će Tomislav Karamarko primiti još javnih bubotaka zbog svoje odluke da iz stranke izbaci prethodnicu Jadranku Kosor, postalo je jasno nakon što je njezin odvjetnik Krunislav Olujić medijima jučer dostavio dokumente koji svjedoče da je Kosor još 25. ožujka od stranačkog predsjedništva zatražila da požuri odlučivanje o njezinoj žalbi na odluku Visokoga časnog suda, koji ju je 1. ožujka izbacio iz stranke.
No, iz HDZ-a, kao odgovor, stiže politička optužba: visoki izvor u HDZ-u, koji nije želio biti imenovan, optužio je jučer Kosor da politizira uoči izbora i – nanosi štetu stranci! “Tema Kosor ponovno se otvara iz političkih razloga, i to baš pred izbore”, ocjenjuje taj političar.
“Onaj kojemu je stalo do stranke takvu temu neće otvarati pred izbore. Čim odvjetnik gospođe Kosor uključuje medije, umjesto da zahtjev pošalje stranci ili časnome sudu, očito je da želi politizirati”, kažu na Trgu žrtava fašizma. Službeno, pak, HDZ poručuje da nije prekoračio statutarne rokove. “Statutarni je rok za odluku predsjedništva tri mjeseca od predavanja žalbe. U tom će roku predsjedništvo i odlučiti”, kratko je za naš list poručila glasnogovornica stranke Silvana Oruč-Ivoš.
U HDZ-u objašnjavaju kako je predsjedništvo održalo samo jednu sjednicu otkada je bivša predsjednica 13. ožujka uložila priziv na odluku Visokoga časnog suda o izbacivanju iz stranke. “Ta je sjednica predsjedništva bila u velikome tjednu, a pripremali smo se za europske izbore. Teme za predsjedništvo pripremaju se desetak dana ranije, a žalba Kosor stigla je dva dana ranije. Njezina nam žalba nije bila primarna, a statutarne rokove nismo prekoračili, pa ne vidimo u čemu je problem”, poručuju iz HDZ-a.
No odvjetnik Krunislav Olujić probleme itekako vidi. “To, da gospođa Kosor politizira uoči izbora, najveći je apsurd i laž koju sam ikada čuo. Upravo je obrnuto, taktizira baš HDZ”, tvrdi, pa objašnjava: “Ako se stranka javno odriče usluga Jadranke Kosor, ako javno tvrdi da je izbacila samu sebe i poručuje da je njezina priča završena, zašto žalbu već nisu riješili? Tko, pitam se, politizira uoči izbora, ne rješavajući njezinu žalbu, pa kalkulira s rejtingom stranke, strahujući da bi odluka o žalbi štetila stranci na europskim i lokalnim izborima?”, pita Olujić.
Tvrdi također da “njima nitko ne može predbacivati”, jer požurnicu nisu najprije uputili medijima, nego još 25. ožujka predsjedništvu stranke. “Brza je odluka minimum prava koja Jadranka Kosor ima, kao bivša najviša dužnosnica stranke i države”, tvrdi Olujić. Njoj su, naime, dok traje žalbeni postupak, suspendirana sva prava u Saboru kao zastupnici HDZ-a, pa je i to razlog za razumljiv njezin interes da žalba bude riješena što prije.