Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar čita sve bolje i bolje

Autor: Ante Rogić

09.04.2013. 22:00
Zadar čita sve bolje i bolje

Foto: Filip BRALA



Zadar čita, manifestacija promicanja čitanja, nastala u godini u kojoj je Gradska knjižnica slavila deset godina od preseljenja u nove prostore, ide dalje, s još širim programom. Od 15. do 20. travnja, dakle sljedeći tjedan, čeka nas nekoliko književnih susreta, izložbi, a tu je i knjigoteka.
Manifestacija, peta po redu, počinje u ponedjeljak kada će se održat dva književna susreta, s Ljiljanom Festini i Veljkom Barbieriem. Istog dana predstavit će se knjiga “Mjesto mojih sjećanja”, autorice Antonele Bokan. Prvog dana manifestacije otvorit će se izložba Što se čitalo u Zadru prije 100 godina – tiskovine u Zadru od 15. do 20. travnja 1913. godine. Uz to što se otvara u sklopu Zadar čita izložba je dio programa Dana Zadarske županije, a priređuje se u izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru od 15. do 20. travnja.
U utorak se priređuje književni susret s književnom udrugom ZaPis, a voditelj je kao i prvog dana prokušani Ante Mihić. Sredina tjedna rezervirana je za Knjigoteku, kviz u kojem će snage odmjeriti četvero finalista.
U sklopu Zadar čita u četvrtak, 18. travnja u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice otvorit će se izložba 20 godina Zadarske županije u fondu Znanstvene knjižnice. Istog dana priređuje se književni susret s Milanom Vuković-Runjić, a voditelji večeri su Ante Mihić i Iva Pejković. Književni susret sa Zoranom Ferićem održat će se u petak, 19. travnja u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice, kao i svi prethodni susreti. Osim glavnih događanja tu je i niz popratnih, kao i dosadašnjih godina.
I ove godine članovi književne udruge ZaPis čitaju humorističnu prozu i poeziju štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe Zadar. U povodu sto godina Šegrta Hlapića u Arheološkom muzeju u Zadru održat će se dramska radionica Sveučilišta u Zadru. Na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru održat će se zajednička akcija studenata i profesora pod nazivom Ostavi sve i čitaj.
U sklopu manifestacije Gradsku knjižnicu će posjetiti djeca iz dječjih vrtića Ciciban i Radost, te će im se tom prilikom čitati priče.
I Kazalište lutaka Zadar sudjeluje u Zadar čita. U Muzeju antičkog stakla ulomak iz romana Divlji konj čitat će glumci Kazališta. A čitat će i učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II, u petak u Arheološkom muzeju Zadar. Čitat će se pisma iz ostavštine ljubitelja starina fra Luje Maruna, don Frane Bulića, don Šime Ljubića, i drugih.