Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Produljen ugovor u 47 milijuna eura vrijednom projektu Ninsko blato

09.04.2017. 22:00
Produljen ugovor  u 47 milijuna eura vrijednom projektu Ninsko blato


Ninski gradski vijećnici na zadnjoj su sjednici Vijeća u ovom sazivu jednoglasno  podržali produljenje ugovora između Grada Nina i Tankerske plovidbe za projekt ¨Ninsko blato¨, koji bi omogućio izgradnju RTC-a.  Ugovor za taj 47 milijuna eura trenutačno vrijedni projekt istekao je krajem prošle godine.
Naime, Tankerska plovidba je, uz suglasje grada Nina, 2005. godine navedeni projekt preuzela od norveške tvrtke Norlandia Omsorg, obavezavši se da će se prihvatiti ulaganja u ovaj za grad Nin milenijski projekt. No zbog krize i recesije, koja nije zaobišla ni zadarskog brodara, projekt je odložen za neka bolja vremena. Tankerska je dosad za svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, razne dozvole i investiranja u ninsku gradsku infrastrukturu uložila 20 milijuna kuna. S obzirom da se ovaj brodar počeo ubrzano oporavljati te zbog sve većeg interesa stranih investitora za ulaganjima u Hrvatsku, posebno u turizam,  spremni su uložiti i dodatnih milijun kuna za nastavak planiranih aktivnosti. Međutim, da bi mogli krenuti dalje, postojeći ugovor se, uz suglasnost Gradskog vijeća Nina, trebao ponešto izmijeniti.
 O svim pojedinostima novog ugovora, kao i svim oblicima gradnje centra Ninsko blato, okupljenim vijećnicima i čelništvu grada opširno je elaborirao dr. Petar Kragić, član Uprave Tankerske plovidbe. Naveo je kako će se angažirati jedna svjetski poznata konzultantska kuća, koja će ciljano tražiti investitore. Planiraju  do jeseni pronaći pet, šest mogućih ulagača, nakon čega će se izabrati najpovoljniji od njih. Po onome što se čulo, ako bude sve išlo po planu, izgradnja RTC-a Ninsko blato trebala bi krenuti s 31. prosincem 2018 godine. Novina je i to da se novim ugovorom investitor neće osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa Gradu. Iz tih će se sredstava graditi komunalna infrastruktura, voda, struja, ceste, telefon, kao i kanalizacijski sustav, čija bi gradnja trebala krenuti na području ninskog bazena početkom naredne godine, što je itekako od velike važnosti kad su posrijedi investitori, kazano je.
 Svi vijećnici koji su raspravljali na ovu temu bezrezervno su podržali produljenje novog ugovora te moguću izgradnju RTC-a, dok je gradonačelnik Emil Ćurko istaknuo da Grad Nin u ulozi partnera želi dati još jednu šansu Tankerskoj da ovaj projekt zaživi. Nezavisni vijećnik Umbert Peša iz Zatona rekao kako je oduševljen  projektom, za kojeg je rekao da je u knjigama povijesti Nina našao da se o njemu još raspravljalo prije 110 godina.
 U raspravi na temu poduzetničkih zona predsjednik Vijeća Davor Ćurjurić (HDZ) govoreći o prije 15 godina oformljenoj poduzetničkoj zoni u Poljica Brigu ustvrdio je da je ona velika sramota grada Nina.
– Zemljište je prodano potencijalnim ulagačima, a Grad do danas nije vlasnicima osigurao opskrbu strujom. Pojedinci su umjesto podizanja proizvodnih hala na njihovim parcelama krenuli saditi masline. Zamislite da sad vlasnici zemljišta podignu tužbe, koliko bi to koštalo Grad, zapitao se Ćurjurić, dok je Umbert Peša glede zone Prvi Brig u Zatonu kazao kako se u njezinu realizaciju krenulo još prije 25 godina.
– Svo to vrijeme ništa se nije pomaknulo s mjesta, u zoni se legu poskoci, a s prvim mrakom i ranom zorom u njoj obitavaju veprovi, govori ovaj vijećnik. Odgovarajući na prozivke zamjenica gradonačelnika Dalija Pavlović- Peroš (HDZ) je istaknula kako je glavni problem sa zonom u Poljica Brigu nedostatak napajanja električnom energijom.
– Još se nije izgradila davno obećana 110 kW trafostanica u Poličniku. Što se tiče zone u Zatonu, u početku je bio problem što je zemljište bilo u rukama Hrvatskih šuma. Grad je bio praktično ucijenjen da otkupi zemljišta veličine 12 hektara, koje smo na kraju platili 480.000 kuna. U ishođenju smo građevinske dozvole, priča zamjenica gradonačelnika, dodajući kako se zemljište ubuduće neće nikomu prodavati, a da se prije ne osigura sva potrebna infrastruktura.