U Parku prirode Vransko jezero okupilo se ovog vikenda gotovo četrdeset maslinara s područja Parka prirode i okolice koji su htjeli naučiti nešto više o maslinarstvu na ekološki prihvatljiv način. Besplatna radionica pod nazivom „Ekološki maslinici, čuvari bioraznolikosti” održana je u Vrani u organizaciji PP Vransko jezero.
U prezentacijskom masliniku u Ornitološkom rezervatu, vlasnika Denisa Šarića iz Biograda, okupljeni maslinari i ljubitelji maslina imali su priliku okušati se u rezidbi pod stručnim vodstvom mr.sc. Marijana Tomca, koji je objasnio principe pravilne i pravovremene rezidbe. Rezidba je najsloženiji dio maslinarstva te s rezidbom ne treba žuriti. Upravo je travanj idealno vrijeme za rezidbu maslina, jer tada završava diferencijacija pupova te je moguće obaviti rezidbu na rod. Sredinu krošnje treba otvoriti da sunce prodire u nju, jer maslina je heliofilna biljka i sve što je u sjeni neće roditi, objasnio je Tomac.
Grane i lisna masa preostala nakon rezidbe zbrinuti su na najbolji mogući način, bez ikakvih gubitaka vrijedne organske mase. U masliniku je posebno za ovu radionicu ograđen prostor za kompostiranje te je maslinarima prezentiran rad stroja za usitnjavanje biljnih ostataka (malčera), koji je Javna ustanova Park prirode Vransko jezero nabavila kako bi se lokalnim maslinarima omogućilo da u maslinicima kompostiraju ostatke nakon rezidbe, kao i kominu, te sami proizvode vrijedno organsko gnojivo. Malčerom se drvena i lisna masa vrlo jednostavno usitnjavaju i priređuju za kompostiranje na licu mjesta, tako da je tijekom radionice formirana kompostna hrpa te će već kroz 6-9 mjeseci masline biti prihranjene prvim kompostom.
Uz savjete o zaštiti od bolesti i štetnika te gnojidbi maslina na ekološki prihvatljiv način, Tomac je odgovarao i na brojna pitanja vezana uz pravilan izbor sorti i njegu mladih nasada. Svi sudionici dobili su kratki priručnik o kompostiranju u vlastitom masliniku, a radionica je uspješno privedena kraju druženjem uz zajedničku marendu u hladu maslina.
najnovije
najčitanije
Gastro
SLASNA HRSKAVOST
Pretvorite baguette u caprese pizzu za savršen obrok u talijanskim bojama
Hrvatska
HRABRE SE
Domovinski pokret: Čvrsto kao stijena stojimo da SDSS ne može biti dio vlasti
Županija
ZABORAVLJENE DELICIJE
[FOTO] Manifestacija ‘MarsOvca’ novi hommage paškoj ovci, hraniteljici otočnih težaka
Feelgood
Sklizak teren
Pobijedite u svakoj svađi s ovih 5 zlatnih pravila (bez pogoršanja stvari)
Hrvatska
MARIO STILINOVIĆ
Priveden šef gospićkog HDZ-a, prijavila ga supruga. Sve je eskaliralo nakon loženja peći
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
legendarni veslač