Jadera Gradu duguje 15 milijuna kuna, a dugovi se vuku od 1995.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Pokrenuto sedam parnica zbog naplate potraživanja
Sudeći prema izvještaju gradskog pročelnika za financije, Ivana Mijolovića, prva parnica protiv Jadere pokrenuta je još za "period od siječnja do studenog 1995. na iznos od 76.401,01 kuna, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom"
Fabio ŠIMIĆEV

Nezavisni vijećnik s liste Mosta, Mladen Malta, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća od gradonačelnika Branka Dukića zatražio je precizan odgovor o zakupu poslovnih prostora Grada Zadra, kao i o dugu Jadere prema Gradu, tražeći da mu se dostave i ugovori o najmu prostora Jaderi.

Malta je tada naglasio kako dug pravnih osoba za zakup poslovnih prostora iznosi 12.596.000 kuna, od čega samo dug Jadere iznosi 9.527.000 kuna, kako je i njemu ranije dostavljeno. Međutim, desetak dana kasnije u medijima je vidio drugačiju informaciju o dugu, ovoga puta uvećanom za 5.911.000 kuna pa je gradonačelnika Dukića na sjednici pitao:

"Privilegirana Jadera"

- Di su pare? To je negospodarenje gradskom imovinom. Svim zakupcima ugovor se produžuje svake dvije godine uz potvrdu o nedugovanju prema Gradu i prema Poreznoj upravi. Ako toga nemate, vraćate prostor ili vas deložiraju, nema novog ugovora. Da se tako postupilo prema privilegiranoj Jaderi, kao prema svim ostalim ugovorima, dug ne bi bio ovako velik. Stoga tražim pisani odgovor, obrazloženje za razliku duga od 5.911.000 kuna - poručio je Malta i dodao:

- Tražim da mi Grad dostavi ugovore o najmu svih poslovnih prostora koje je dao u zakup Jaderi i tražim pisani odgovor zašto su se Jaderi ugovori o najmu produživali iako je Jadera bila dužna?

Njegovo je pitanje proslijeđeno Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom i Upravnom odjelu za financije, a kako smo uoči današnje sjednice Gradskog vijeća došli do odgovora pročelnika za financije, Ivana Mijolovića, prenosimo što stoji u njegovu izvještaju o dugovima Jadere prema Gradu:

- 9.527.407,81 kuna dug je koji se odnosi na redovne obveze i sudski utužene iznose dospjele na dan 31.12.2017., a preostali iznos od 5.911.115,37 kuna odnosi se na zakonsku zateznu kamatu obračunatu po dospjećima ranije navedenih obaveza dužnika - stoji u Mijolovićevu odgovoru.

Ugovor o otplati duga

Malti je dostavljen je i Ugovor o obročnoj otplati duga sklopljen između Grada i Jadere 15. ožujka ove godine, a iz kojeg se vidi kolika su potraživanja Grada "prema dužniku po osnovi bespravnog korištenja poslovnih prostora". U nastavku se navodi i površina svih poslovnih prostora što ih je Jadera dobila u najam, a članak 2. ugovora otkriva i pojedinačne iznose ove tvrtke prema Gradu Zadru.

Iz Grada Malti odgovaraju da "sporazumne strane suglasno utvrđuju da je temeljem bespravnog korištenja poslovnih prostora iz čl. 1. ovog ugovora vjerovnik protiv dužnika pokrenuo sljedeće parnične postupke radi naplate potraživanja", a u nastavku navode i parnične postupke protiv Jadere. Ukupno ih je sedam, a gradski pročelnici navode i detalje o razdobljima i visini duga koji od Jadere potražuju.

Podaci o parnicama tako otkrivaju podatke o dugovanjima koja potječu još iz - 1995. godine! Naime, prema odgovoru gradskog pročelnika, prva je parnica pokrenuta "za period od siječnja do studenog 1995. na iznos od 76.401,01 kuna, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od dana dospijeća svakog pojedinog mjesečnog iznosa". No, i druga i treća parnica pokrenute su za dug još iz 1995. godine: u prvoj je riječ o iznosu od 111.907,83 kune, a u trećoj o 114.839.53 kune.

Cidaris "solidarni dužnik"

Iduća dva sudska postupka odnose se na dug iz 1996. godine, a pojedinačno iznose 114.572,99 i 111.678,422 kune, dok se peta parnica odnosi na dug iz 1997. godine od 331.235,14 kuna. U odgovoru se navodi i zadnja parnica za dug koji se proteže iz ožujka 1998. do prosinca 1999. godine, a iznosi 413.552.83 kune, sa zateznom kamatom, kao i u svim ostalim slučajevima.

U Ugovoru o obročnoj otplati duga još stoji kako taj ugovor "ne zamjenjuje pravomoćne sudske odluke, odnosno iznose utvrđene istima. Također navode da, ukoliko iznosi utvrđeni pravomoćnim presudama premaše iznose obroka utvrđenih dinamikom isplate naznačene u ugovoru, Jadera je po pravomoćnosti pojedine presude dužna podmiriti razliku iznosa.

Zanimljiv je i zadnji članak Ugovora u kojemu se spominje tvrtka Cidaris kao "solidarni dužnik", a za koju se navodi da je za parnice koje se vode na Trgovačkom sudu u Zadru dužna isplatiti svotu od 1.962.203,23 kune, u 48 mjesečnih rata. Prema poslovnim registrima, riječ je o tvrtki za ugostiteljstvo i trgovinu, vlasnika Natalije Zrilić i Tomislava Faina, sa sjedištem u Puntamici.

Sudeći prema pitanjima gradskih vijećnika, oporba će pažljivo pratiti otplatu duga Jadere za najam poslovnih prostora Gradu, osobito nakon što je Malta dobio precizne informacije o dugu starom čak više od 20 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno