Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slavlje “Kalelarge”: 25 im je godina tek!

10.04.2018. 13:23
Slavlje “Kalelarge”: 25 im je godina tek!


Povodom četvrt stoljeća uspješnoga rada zadarske Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi "Kalelarga" danas je u Gradskoj loži svečano otvorena izložba fotografija koje prikazuju dugogodišnji rad ove zadarske humanitarne udruge, od prvih dana kada je u ratnim vremenima osnovana 1993. godine, pa do danas.
Kroz 25 godina djelovanja Udrugom je prošao niz zaslužnih pojedinaca koji su se kao darivatelji angažirali u radu Udruge i organizaciji brojnih akcija, kao i stotine darivatelja od kojih su mnogi ovjekovječeni na izloženim fotografijama iz fundusa „Kalelarge“. Kako su jučer više puta mnogi govornici na otvorenju izložbe naglasili, Udruga "Kalelarga" Zadar jedan je od najvećih aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, zahvaljujući kojem je tijekom 25 godina prikupljeno više od 6.200 litara krvi, a posebne zasluge idu njenom osnivaču i predsjedniku i, kako su mnogi istaknuli, „dobrom duhu“ i „hodajućem spomenaru grada“ Venciju Jurinu.
Otvorenje izložbe okupilo je u Gradskoj loži mnoge Zadrane, članove humanitarnih, kulturnih i obrazovnih ustanova, ali i branitelje koji najbolje znaju što je tijekom Domovinskog rata značila za ranjenike krv dobrovoljnih darivatelja. 
Poseban pljesak dobio je predsjednik Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi "Kalelarga" Zadar Venci Jurin koji je prvi put krv dao s 18 godina, još kao učenik. Jurin je podsjetio na osnivanje ove udruge 23. ožujka 1993., tada kao aktiva koji je djelovao u sklopu Matice Zadrana, u ratnom vremenu kada se posebno javila potreba za krvi, te kada je zajedno s dvojicom velikih Zadrana i humanista dr. Slavkom Perovićem i dr. Antom Viskovićem osnovao aktiv DDK koji je kasnije prerastao u samostalnu Udrugu „Kalelarga.“
– „Kalalarga“ je jedinstvena u Hrvatskoj i u svijetu po mnogočemu. Osim po velikim dozama krvi koje smo prikupili u ovih 25 godina, jedina smo udruga koja svoje akcije dobrovoljnog darivanja krvi provodi u Kazalištu, a i jedina smo udruga darivatelja koja je otišla u Vukovar dati krv, što je jedan od mojih najljepših doživljaja, istaknuo je, među ostalim, Venci Jurin i kazao kako je davanje krvi njegov najveći doprinos u životu.
Tijekom programa otvorenja izložbe koji je vodio predsjednik Udruge turističkih vodiča i darivatelj krvi Nenad Marčina, uručene su i zahvalnice. Tako je Udruzi „Kalelarga“ na iznimnom doprinosu na polju humanitarnog rada zahvalnicu uručio savjetnik zadarskog gradonačelnika za branitelje Tihomir Bakarić, dok je zahvalnicu „Kalelarge“ za sudjelovanje u brojnim akcijama darivanja krvi primila Udruga 84. Gardijske bojne Termiti, te Odjel transfuziologije zadarske Opće bolnice s kojim „Kalelarga“ uspješno surađuje od samog osnivanja.