Udžbenici s eksperimentalnim programom bit će besplatni

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Pomoćnica ministrice Lidija Kralj u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića
Zajedno idemo u veliki iskorak i moja ključna poruka je da u reformi nećete biti sami. Svaka reforma uspijeva ili pada u učionici i zato je na meni, mom timu, zaposlenicima Ministarstva i nadležnih agencija da vam kroz cijelo putovanje budemo podrška, poručila je Lidija Kralj u Zadru
Arif SITNICA
Pomoćnica ministrice razgledala je i neke od "aseva" zadarske strukovne škole

U sklopu početka edukacije za eksperimentalni program "Škola za život",  Strukovnu školu Vice Vlatkovića u utorak je posjetila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Lidija Kralj održavši informativni sastanak s ravnateljem i nastavnicima škole koji će primjenjivati nove kurikulume.

Podsjetimo, samo su dvije škole iz Zadarske županije od jeseni u eksperimentalnom programu kurikularne reforme, Osnovna škola Benkovac i Strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru. Tako će eksperimentalnom reformom biti obuhvaćeno 347 učenika s područja naše županije.

Priprema nastavnika u školama odabranima za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme "Škola za život" započela je 8. travnja i planirana je u tri oblika: uživo, online i savjetničkim posjetima. Edukacije su započele webinarima već prošle godine, od ishoda učenja preko upravljanja strukovnim školama pa sve do online usavršavanja za učitelje i nastavnike informatike.

Kralj je naglasila kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja obrazovnu reformu postavilo na dobre temelje osiguravši preko 200 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena financiranju svih aktivnosti u eksperimentalnom programu, od uvođenja obavezne informatike, opremanja škola do edukacije učitelja i nastavnika.

- Puno nade, energije i entuzijazma ulažemo u ovaj proces obrazovne reforme. Ono što očekuje sve sudionike je postepeni ulazak u edukacije. Prvi na redu su zadaci s upoznavanjem, zatim s profesionalnim razvojem, s vremenom će zadaci postajati sve složeniji i teži, a metode poučavanja i vrednovanja drugačije. Želimo vam pokazati koji su to koncepti i metode koje promičemo obrazovnom reformom, tako da i vi budete u položaju učenika, kazala je.

Prvo se kreće sa srednjim školama, a za nekoliko tjedana otvaraju se i dodatna okruženja za nastavne predmete. Poziv da se izrade eksperimentalni nastavni materijali poslan je i nakladnicima. Važna stavka u svemu tome je da će Ministarstvo kupiti eksperimentalne nastavne materijale za prve razrede srednjih škola, ali i za 1., 5. i 7. razrede osnovnih škola, tako da taj trošak neće biti na teret roditelja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno