Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

[FOTO] ŽIVA KREATIVA Mališani obojili osjećaje

10.04.2019. 14:05
[FOTO] ŽIVA KREATIVA Mališani  obojili  osjećaje


Dječji vrtić Radost, područni objekt Voštarnica, priključio se  ovogodišnjem Festivalu znanosti. Današnji dan u vrtiću bio je u znaku  boja, što je tema ovogodišnjeg festivala. Program je ostvaren u suradnji  Sveučilišta u Zadru i DV Radost, a suradnja je bila olakšana samim time  što je dio roditelja zaposlen na Sveučilištu u Zadru.
– Bila nam je želja uspostaviti suradnju s tetama iz vrtića, jer su kreativne i otvorene. Ovogodišnji Festival znanosti s temom boje bio je dobra  podloga. Mi smo u sklopu svojih kolegija osmislili program, te smo dovele svoje studente, kazale su nam Marijana Ražnjević Zdrilić s Odjela za  turizam i komunikacijske znanosti s kojom su došli studenti treće godine i Nevenka Kalebić s Odjela za informacijske znanosti koja je dovela  studente druge godine.
Tijekom jutra organiziran je niz događanja, od likovnih radionica, prikaza prezentacije, čitanja slikovnica i drugo.
– U fokusu su djeca, cilj nam je kod njih probuditi svijest o izražavanju  vlastitih osjećaja, kao i tuđih potreba, a sve to kroz razne slikovne prikaze  i ilustracije, kao i likovne radionice "Obojimo osjećaje", kazala je Kalebić.  Ražnjević Zdrilić je istaknula kako imaju sreću da tete vrlo rado prihvaćaju i potiču djecu sa svojim idejama, ali također prihavaću i njihove.
– Sve više se prihvaćaju suvremene ideje, što znači da se djecu uči da  izražavaju vlastite osjećaje, da je potrebno izraziti vlastite osjećaje, a tome će, primjerice, poslužiti prezentacija "Gdje su boje", kazala je Nevenka Kalebić.
Teta Renata kazala nam je kako je za njih kao odgojitelje iznimno  važna suradnja s roditeljima.
– Želimo uključiti roditelje u naš vrtić, na taj način se ostvaruje vlastiti  doprinos. Mi smatramo kako smo kompetentni, no treba naglasiti cjeloživotno učenje. Sve s ciljem kako bi ta djeca bila spremna suočiti se sa  životom. Živimo u teškim vremenima, te je potrebno sačuvati tradicionalne vrijednosti. Sve je počelo s projektom "Hrana", ne da bi se naučilo  kuhati, već da bi svi bili za istim stolom. Ako je obitelj zadovoljna, onda  ćemo imati dijete koje je zadovoljno.
Najveća potreba djece je osjećaj sigurnosti, pripadnosti, da pripadaju  obiteljskoj zajednici, ali i vrtićkoj zajednici, kazala je teta Renata ističući  kako na ovoj suradnji roditelja s vrtićem radi cijeli kolektiv, kao što su svi  zajedno osmislili i današnji program.