ORIGAMI RADIONICA Za izradu ždrala, japanskog simbola sreće, treba više umijeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Arheološkom muzeju japansku vještinu svladavali umirovljenici
Origami je prikladan za sve ljude u svakoj životnoj dobi i nipošto nije, kako se nekad pogrešno shvaća, dječja igra. Starijim osobama izrada origamija donosi brojne pozitivne učinke. Tako se vježbanjem prstiju vježba mozak, kao i fina motorika, a ova vještina utječe i na smanjenje stresa. Kod mladih osoba origami uči strpljenju i disciplini, kaže Sanja Srbljinović Čuček
Zvonko KUCELIN
Cilj je da jednog dana u Zadru zaživi origami klub

U sklopu manifestacije Tuna, Sushi & Wine Festivala 2019.  jučer je u Arheološkom muzeju Zadar održana prva u nizu radionica  izrade origamija.

Radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom vodi poznata hrvatska umjetnica izrade origamija, Zagrepčanka Sanja Srbljinović Čuček.  Ova majstorica tradicionalne japanske vještine izrade likova i modela od  papira, će u sklopu 5. izdanja Tuna, Sushi & Wine Festivala 2019. održati  danas u Kneževoj palači i predavanje pod nazivom "Japanski origami -  od tradicionalnog umijeća do umjetnosti i tehnološke revolucije".

Svima korisna vještina

Ova prva u nizu trodnevnih radionica, bila je najmijenjena zadarskim  umirovljenicima, jer izrada origamija, kako objašnjava Sanja Srbljinović  Čuček, nema dobnih, spolnih niti bilo kakvih drugih zapreka ili ograničenja.

- Origami je prikladan za sve ljude u svakoj životnoj dobi i nipošto nije,  kako se nekad pogrešno shvaća, dječja igra. Starijim osobama izrada origamija donosi brojne pozitivne učinke. Tako se vježbanjem prstiju  vježba mozak, kao i fina motorika, a ova vještina utječe i na smanjenje  stresa. Uz to, izrada origamija ujedno je i smislena terapija jer se njome  izrađuje nešto što ima svoju svrhu, a može se i darovati drugome. Također, kod mladih osoba origami uči strpljenju i disciplini koja je potrebna kada se nešto radi rukama, kaže Sanja Srbljinović Čuček, te dodaje  kako se od papira može napraviti svašta i kako je primjena origamija velika.

Za izradu jednostavnijih papirnatih modela, doznajemo dalje, dovoljno je sudjelovnje na jednoj radionici, kako bi se postalo početnik u ovoj  vještini, dok je za napredne početnike potrebno uložiti više truda i vremena. Majstori origamija su pak oni koji znaju napraviti i najkompliciranije oblike pri čemu za rješenje problema uvijek imaju nekoliko mogućih pretpostavki. Tako je slavni origami majstor Akira Joshizava od  standardnih 200 uspio napraviti 50 tisuća najrazličitijih modela od  običnog papira, ali i kartona, folije ili hamera.

Stara japanska legenda

Neki oblici su jednostavniji za izradu, poput kocke, patkice, zeca i sl.,  dok za izradu popularnog ždrala, japanskog simbola sreće i dugog života, treba više umijeća.

Prema staroj japanskoj legendi, onome tko izradi tisuću papirnatih  ždralova, bogovi ispunjavaju jednu želju. I danas se u posebnim prigodama, kao što su vjenčanja ili rođendani, poklanjaju origami ždralovi.

U Japanu, kaže još ova hrvatska majstorica origamija, savijanje papira  predstavlja savijanje želje prema Bogu, a Japanci su ovu vještinu, koja u  svijetu svakim danom ima sve više poklonika, doveli do savršenstva. Ona  se i danas u ovoj zemlji prenosi s generacije na generaciju, a svoju primjenu pronalazi u brojnim ljudskim djelatnostima - od arhitekture i mode  do svemirske tehnologije. Tako se vještina origamija danas upotrebljava  u nano kirurgiji, koristi se za svemirska istraživanja ili projekte američke  NASA-e.

Zadarski polaznici ovih trodnevnih radionica izrade origamija u sve to  mogli su se uvjeriti tijekom praktične nastave u terminima od 10, 11 i 12  sati jučer, danas i sutra, a stečene vještine moći će usavršavati u svakom  slobodnom trenutku. Cilj je, nada se Sanja Srbljinović Čuček, da jednog  dana u Zadru zaživi origami klub, te da se tijekom jednog od narednih  Tuna, Sushi & Wine Festivala održi origami konvencija kakve su, primjerice, česte u Italiji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)