Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SLUČAJ PAG Zbog propusta u slučaju obitelji s Paga socijalna radnica ide pred Disciplinski sud!

10.04.2019. 12:00
SLUČAJ PAG Zbog propusta u slučaju obitelji s Paga socijalna radnica ide pred Disciplinski sud!


Zbog propusta u provođenju nadzora nad obitelji s Paga u kojoj je otac prije mjesec i pol ozlijedio četvero malodobne djece jedna zadarska socijalna radnica će pred Disciplinski sud Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR), dok za dvije nije utvrđen propust, izvjestili su priopćenjem iz HKSR-a po završetku postupka izvanrednog stručnog nadzora u slučaju na Pagu gdje je otac 28. veljače 2019. godine u jutarnjim satima svoje četvero djece bacio sa šest metara visokog balkona na kamenom popločano tlo.
– Nadzorom je utvrđeno da dvije od tri nadzirane socijalne radnice, koje su vodile navedenu obitelj, nisu napravile stručni propust, dok jedna jest. Propust se odnosi na primjene metoda i postupaka socijalnog rada u radu s obiteljima koje su u riziku, utemeljenih na suvremenim spoznajama znanosti i prakse, kao i u primjeni pozitivnih propisa vezano uz zaštitu prava i dobrobiti djeteta. Povjerenstvo za stručni nadzor predložilo je za navedenu socijalnu radnicu pokretanje postupka pri Disciplinskom sudu HKSR-a. Nakon pravomoćnog rješenja kojim se izriče disciplinska mjera, navedeno je u priopćenju HKSR-a uz napomenu kako će o vrsti izrečene mjere socijalnoj radnici pravovremeno obavijestiti javnost. Napomenuli su kako su svjesni interesa javnosti za navedeni propust te da oni dosljedno rade sukladno propisima koji uređuju pravila stručnog nadzora prema kojima nije moguće davati daljnje izjave tijekom cjelokupnog postupka do njegovog dovršetka pravomoćnim rješenjem. Upozorili su kako u disciplinskom postupku djelatnica ima pravo prigovora kao i pravo na tajnost identiteta pa da bi stoga svako daljnje inzistiranje na otkrivanju njezina identiteta predstavljalo kršenje njezinih prava na obranu i bitno pridonijelo daljnjim otežavajućim okolnostima u njenom radu s korisnicima.
– HKSR ovime pokazuje kako se ne odriče odgovornosti u događajima u kojima postoje propusti naših članova, kada su oni utvrđeni stručnom procjenom, te ćemo i dalje ustrajno raditi na utvrđivanju svih otežavajućih uvjeta u kojima se mogući propusti događaju i o tome obavještavati javnost. Zbog toga još jednom apeliramo na sve stručnjake iz sustava socijalne skrbi, kao i ostale s kojima međuresorno surađujemo, kao i građane, njihove inicijative te cjelokupnu javnost, da se suzdrže od paušalnih i neutemeljenih ocjena koje unaprijed pretpostavljaju krivnju socijalnih radnika bez dokaza, jer je HKSR, uz ostale ovlasti, stručno tijelo osnovano u svrhu stručnog nadzora nad radom ovlaštenih socijalnih radnika, poručuju iz HKSR-a te zaključuju kako podrška socijalnim radnicima u ostvarenju zahtjeva za manjom birokracijom, više vremena u radu s korisnicima, boljim prostornim uvjetima rada, usklađivanjem broja korisnika s europskim standardima i zapošljavanjem stručnih radnika sukladno postojećim propisima, ujedno predstavlja podršku naprednom, boljem, pravovremenom i učinkovitijem sustavu zaštite žrtava bilo kojeg oblika nasilja, ali i postizanju uređenijeg i sigurnijeg društva, čemu teže svi zaposlenici sustava socijalne skrbi.
Zbog nezapamćenog slučaja na Pagu resorna ministrica Nada Murganić naložila je smjenu ravnateljice Vesne Burčul što je s tri glasa za i dva protiv Nadzorni odbor Centra i usvojio te je v.d. ravnateljicom imenovao Martinu Čuljak Jovančević, dotadašnju zamjenicu ravnateljice. U međuvremenu je poništen natječaj za ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Zadru na koji se kao jedini kandidat javila samo Burčul, ali i povukla kandidaturu te je raspisan novi koji je u tijeku.