Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZADRANI NA LISTAMA Najveći gubitnici HDZ i SDP, najviše kandidata ima SHZ

10.04.2019. 08:09
ZADRANI NA LISTAMA Najveći gubitnici HDZ i SDP, najviše kandidata ima SHZ


Analiziramo li stranačke liste za europarlamentarne izbore dolazimo do poražavajućeg zaključka, rijetko zabilježenog u lokalnoj političkoj povijesti – najveći gubitnici lista su zadarski HDZ i SDP.
Čak i najminornije stranke koje od svojega osnutka nisu uspjele prijeći izborni prag, imaju na listama za EU parlament kandidate iz Zadra.
Jučer smo pisali o tome kako u lokalnom HDZ-u vlada muk jer nitko nije htio komentirati činjenicu da rukovodstvo stranke na listu nije uvrstilo nijednog kandidata iz jedne od najjačih županijskih organizacija u Hrvatskoj. Naime, poznato je da su upravo kandidature na izbornim listama jedan od načina priznanja važnosti neke stranačke organizacija te da su i same podružnice uvijek međusobno uspoređivale koliko je kandidata Središnjica uzela iz koje županije.
HDZ-u se ovoga puta nije posrećilo, no u tome nisu sami – istu sudbinu s njima dijeli i najjača oporbena stranka, SDP. Vladajuća i glavna opozicijska stranka tako su se našle u jednakoj situaciji, bez ijednog kandidata na listama za trenutno najprivlačniji parlament u Europi, onaj koji daje plaću od 7.000 eura.


I lokalni HNS loše prošao
Naime, SDP je na nedavnoj listi prijedloga uvrstio predsjednicu županijskog SDP-a, Renatu Sabljar Dračevac, no na konačnoj listi nije je bilo. Lokalni SDP je tako ostao bez svojega kandidata na listi, te sada daju prostora kolegama koji već dolaze u Zadar osvojiti podršku ovdašnjih birača. Nedavno je tako našu županiju pohodio jedan od najpoznatijih SDP-ovih zastupnika, Tonino Picula, a nakon njega navodno dolaze još neki stranački kandidati. 
I HDZ i SDP pravdaju se da nisu zanemareni, već da njihove stranke imaju mnogo poznatih lica u samom vrhu te je važno na listu uvrstiti što poznatija imena. No, to je samo utjeha jer želi li se odati priznanje nekoj podružnici, njenog se kandidata može uvrstiti i na posljednja mjesta za koje se zna da nema šanse osvojiti ih, ali se barem iskazalo poštovanje radu i značaju te podružnice. 
I lokalni je HNS bez predstavnika na listi, što je bilo nezamislivo za jednu od nekad najmoćnijih hrvatskih stranki, ali zlatna vremena za HNS su očito prošla. Situacija je u lokalnoj organizaciji teža no ikad nakon što ih je napustio čelnik Gradskog odbora, Kristijan Kovačević, i sa sobom odveo i dio članstva. Narodnjaci su stoga ovih dana u Zadru ugostili nositelja stranačke liste za EU, međimurskog župana Matiju Posavca. Kandidata na listi nema ni zadarski HSS koji na izbore izlazi u okviru Amsterdamske koalicije, što je i očekivano budući da već godinama nemaju vijećnika ni u Gradu niti u Županiji.


HSLS igra na poznatog liječnika
Za razliku od HDZ-a, SDP-a i HNS-a, ostale zadarske stranke prošle su mnogo bolje pri sastavljanju lista s obzirom da su njihove središnjice uvažile značaj rada svojih ljudi na terenu.
Tu prije svega treba spomenuti NHR-ovog predsjednika Županijskog odbora, Vladu Kovačevića, direktora jedne od najuspješnijih županijskih tvrtki, Agencije za ruralni razvoj. Kovačević uživa velik ugled, neovisno o stranačkom predznaku jer je ostvario zavidne rezultate u AGRRA-i, te treba vidjeti kakve će rezultate osvojiti za EU parlament budući da se nalazi na devetom mjestu liste.
HSLS je pak mjestom na listi počastio predsjednika zadarske organizacije, Ivu Žuvelu, poznatog liječnika i klapskog pjevača, očito računajući na njegovu popularnost i kod pacijentica i simpatizera klapskog pjevanja. Naime, ginekolog Žuvela već godinama osvaja titulu najdoktora u Hrvatskoj te je vrh stranke odlučio zaigrati na kartu njegove omiljenosti među ženskim glasačima. No, treba vidjeti koliko će to pomoći HSLS-u kojemu, od zlatnih vremena Vlade Gotovca i Dražena Budiše, nije ostala ni zlatna prašina.




Okupili se "Hrvatski suverenisti"
Još je jedan Zadranin na listi za Europarlament, Ivan Matić iz Mosta, kojemu je stranka na ovaj način iskazala određeno proznanje, no smjestili su ga na pretposljednje mjesto, što znači da nema velikih šansi za pakiranje kovčege za glavni grad Europske unije.
U Bruxellesu želi raditi i Ante Žoni Maksan, član HSP Ante Starčevića, kojega je kandidirala novoformirana lista Hrvatski suverenisti. Vrbujući birače sa desnice, Suverenisti su Maksana predstavili kao "istinskog predstavnika pravaške i suverenističke opcije kojom će se HSP AS predstaviti Hrvaticama i Hrvatima na predstojećim izborima u okviru platforme Hrvatskih suverenista".
No, starčevićanci su već davno ispod izbornog praga te tek treba vidjeti koliko će Maksan glasova donijeti koaliciji u kojoj je i Ruža Tomašić, nekad čelnica Hrvatske konzertvativne stranke te još par konzervativaca poput Ladislava Ilčića i Hrvoja Zekanovića iz Hrasta.
Kandidaturom na listi za Bruxelles mogu se pohvaliti još dvije Zadranke, Atana Grbić iz ORaH-a i Mima Savić iz stranke Možemo, također okupljene u koaliciji lijevih i desnih stranaka prigodno formiranoj za ove izbore.
U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kakvi će biti rezultati izbora za EU parlament, odnosno koliko će Zadranki i Zadrana na kraju uopće otići u Bruxelles.


Nositelj liste SHZ – najveći gubitnik lokalnih izbora
Liste kandidata za EU parlament otkrivaju jedan pomalo bizaran podatak, a taj je da najviše Zadrana ima – najslabija zadarska stranka, Stranka hrvatskog zajedništva. Kada kažemo najslabija, mislimo na etiketu koju su joj nadjenuli neki nacionalni mediji, nazivajući njenog predsjednika Miljenka Marića "najvećim luzerom lokalnih izbora u Dalmaciji".
Naime, Marić se 2017. godine čak odvažio na kandidaturu za gradonačelnika, međutim u sve četri dalmatinske županije osvojio je mizernih 97 glasova, odnosno niti jedan posto podrške birača, zbog čega je i zaradio pridjev najvećeg gubitnika. Ovaj je rezultat značio da za Marića, kao nezavisnog kandidata, nisu glasovali niti njegovi kolege iz Udruge bivših zaposlenika "Solidarnost" Zadar, a čiji je koalicijski kandidat za gradonačelnika bio i na lokalnim izborima 2013. godine.
No, čini se kako SHZ ovakvi rezultati nisu obeshrabrili, pa sada jurišaju i na izbore za EU parlament, na kojoj je čak – osmero Zadranki i Zadrana. Nositelj liste očekivano je Miljenko Marić, a ostali kandidati iz Zadra su, kako nam je kazao glasnogovornik stranke Čedo Alić, drugi na listi, sljedeći: Ljiljana Draženović, Nikola Šimić, Anđelko Kardum, Goran Marinović, Ljubo Gašpar i Gašpar Bilić.