Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BRANIMIR LONGIN: “Manje-više svi igrači objeručke prihvatili ponuđenih 80% ugovora”

10.04.2020. 10:46


Na Višnjiku se prethodnih dana užurbano radi na zaključivanju ugovornih obveza s igračima i stručnim stožerom s obzirom da je postalo jasno još prvotravanjskom odlukom HKS-a da je košarkaška sezona 2019./20. završena priča. Unatoč još uvijek nedefiniranoj situaciji s ABA ligom logičkom i realnom se pokazala donesena odluka u KK Zadar o raspuštanju cijele prve momčadi kao i stručnog stožera i od tog trenutka se zapravo krenulo s pregovorima o konačnoj visini njihovih primanja. Saznanja o tijeku samih pregovora te o perspektivi Zadra u nadolazećoj sezoni dobili smo od sportskog direktora Branimira Longina kojeg smo zatekli, a gdje drugo, nego doma. Koronavirus jest zbio redove, ali to ne znači da se nema posla.


U prijateljskom tonu
– Većinu vremena provodim u krugu svog doma. Nešto malo se trči, malo se trenira, obavljam telefonske pozive i aktivno se rješavaju ove tekuće stvari kako bi doveli sezonu svome kraju – prokomentirao je Longin snalaženje u »specijalnim« uvjetima na koje smo nažalost svi osuđeni, a ista stvar je i s rezanjem primanja s kojima se zadnjih dana na Višnjiku intezivno bave. U medijima je izgleda iznesena kriva informacija da su igrači i stručni stožer ostali bez tri plaće (za travanj, svibanj i lipanj) pa je Longin dodatno pojasnio o čemu se radi.
– To o tri plaće je bila kriva informacija jer je u principu klub igračima izašao malo i u susret tako što im je svima ponuđeno 80% od ukupnog ugovora. Zasad su manje-više svi objeručke prihvatili te su zadovoljni s ponuđenim tako da sve prolazi u prijateljskom tonu i zapravo smo pri kraju s pregovorima. Jučer smo to zaključili s osmoricom danas s još trojicom dok je i s trenerom Danijelom Jusupom sve riješeno tako da se nadamo do kraja tjedna zaključiti ovu sezonu i u tom smislu.
Je li se ugovori mogu reaktivirati u slučaju nastavka ABA lige?
– Eventualno se mogu ugovori reaktivirati, ali ne znam koliko je uopće u ovoj situaciji izvjesno da će se nastaviti ABA sezona.
Koliko je onda izvjesno da će se regionalna liga proširiti na 14 klubova?
– Nemam neke konkretne informacije, ali kako sad stvari stoje vjerojatno će se proširiti liga na 14 klubova ili će se zamrznuti sezonu pa ostati iste momčadi.


Zadovoljni s Jusupom
Osim posrtanja u ABA ligi, sezona je bila više nego zadovoljavajuća i čak je ostao žal za propuštenom izglednom prilikom da se uzme na kraju dupla kruna.
– Čujem se s igračima često i svima je jako žao što je sve moralo ovako završiti. Također su svi prezadovoljni odnosom kluba prema njima i baš je sve funkcioniralo onako kako je i trebalo te smo svi skupa ugodno iznenađeni sa sezonom. Zasluženo smo uzeli na kraju taj kup kojeg smo svi toliko željeli da dođe konačno u novu dvoranu. Veseli me što smo cijeli turnir odigrali dobro, a ne samo finale s Cibonom. A u prvenstvu smo bili glavni pretendenti za naslov iako ne bi bilo lako doći do njega pored Cibone, Splita i Gorice, ali bili smo na najboljem putu do trenutka prekida. Šteta što nam je ABA liga malo pokvarila cijeli dojam. Pokazale su se opet te domaće utakmice s direktnim konkurentima ključnima u bijegu s dna.
Pod ugovorom su ostala tek četvorica igrača (Gilbert, Uljarević, Junaković, Planinić) dok su ponajbolji igrači ove sezone poput Ivanova, Vukovića, Mavre, Ahmeda, Fundića… postali slobodni. Jesu li u planu ponude za narednu sezonu za neke od ovih igrača kao i za trenera Jusupa?
– Prvenstveno želimo zaključiti tekuću sezonu kako ne bi imali nekakve repove za početak iduće. Kad to riješimo sigurno nam je jedan od ciljeva obnavljanje suradnje s nekim igračima poput Vukovića, Mavre, Ivanova… i za narednu sezonu. Što se tiče trenera zadovoljni smo jako s Jusupom. Smatram da je napravljen maksimum onoga što se moglo napraviti otkad je došao. Mislim, uvijek se može bolje to nije nikakva tajna, ali razgovor s Jusupom nam je na primarnom mjestu čim zaključimo tekuću sezonu. Sjest ćemo s njim, porazgovarati o našim i njegovim očekivanjima pa ćemo vidjeti za dalje – zaključio je Longin.
 




Veseli mladost koja dolazi


Budžet za narednu sezonu evidentno će se prepoloviti ako ne bude i gore. Stoga će se vjerojatno morati okrenuti unutarnjim resursima što se tiče igračkog kadra.
– Ne znamo u ovom trenutku kakav nam je budžet, ne znamo što će biti sa sponzorima, ali smatram da se pruža šansa za ono što smo priželjkivali, a to je da se ide na proizvodnju. Želja je da se proba pomladiti momčad već iduće sezone možda čak i nauštrb rezultata. Napokon sada imamo, što me posebno veseli, odličan omladinski pogon. I kadeti i mlađi kadeti bi uvjerljivo bili prvi u državi da se nastavila sezona. Tako da nakon ove tri godine nešto dolazi, nešto se počelo viđati i dolaziti na naplatu. Ima tu stvarno dobrih pet-šest momaka u generaciji 2003. Izvrsni su momci i karakteri koji rade dobar posao pod vodstvom trenera Selina i Dijana. Veseli ta mladost koja napokon dolazi, trebalo je malo vremena, ali nadamo se kroz godinu-dvije da bi tu moglo biti igrača za prvu momčad.