Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

DOBRI LJUDI Humanitarnom prodajom vina do donacije za Opću bolnicu Zadar

10.04.2020. 20:07


Udruga vinara Zadarske županije pokrenula je humanitarnu prodaju svojih vina po akcijskim cijenama za donaciju Općoj bolnici Zadar. Odlična vina ovih vinara, koja su na tržištu inače skuplja, tako građani mogu kupiti po cijeni od 50 kuna za butelju, a ujedno time pripomoći zadarskoj bolnici. Osim toga, kako bi im malo uljepšali blagdan Uskrsa, koji ove godine zbog potresa neće provesti u svojim domovima, svaki vinar iz Udruge, uz pet paketa za zadarsku bolnicu, odvaja po jedan paket butelja za Zagrepčane koji su smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje. Vino će im biti dostavljeno do Uskrsa.


Svi uz Poljakovu inicijativu
Predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, Tomislav Glavić, procjenjuje da će se prodati oko 500 doniranih butelja vina.
– Član Udruge Trifun Poljak je rekao kako je razmišljao što mi kao udruga možemo u ovo vrijeme napraviti za dobrobit zajednice, za pomoć našim sugrađanima, bez obzira na to što smo i sami u nezahvalnoj situaciji. Ovo su trenuci kad svi moramo dati od sebe ono što možemo da se kriza što prije i lakše prebrodi. Veseli me što su svi naši vinari odmah pristali sudjelovati, a oni koji iz nekog razloga nemaju napunjene boce ili ne mogu dostaviti vino za prodaju, sudjeluju uplatom na račun u protuvrijednosti paketa butelja, kaže Glavić.
Vina se distribuiraju na adresi inicijatora Trifuna Poljaka u Diklu, koji je 100 butelja svoga vina prodao već prvi dan.
– Kad sam čuo da nedostaje opreme i aparata u bolnici, potaknulo me da razmislim što možemo učiniti. Želio sam da djelujemo kao tim jer ovo je trenutak kad svi moramo biti ujedinjeni. Drago mi je što su predsjednik Udruge Glavić, a onda i članovi Udruge, objeručke prihvatili ideju. Važno je da svi u ovom pomognu koliko mogu, a ne samo da se oslanjaju na državu jer država toliko nema. Da svatko da koliko može, nakupi se puno. Malo po malo naraste u brdo, kaže Poljak.
U njegovoj vinariji »Poljak vina« na adresi Krešimirova obala 105, Diklo, 23000 Zadar traje isporuka i distribucija vina, a moguća je i dostava na kućnu adresu. Narudžbe se vrše na e-mail Udruge: [email protected] i na brojeve mobitela Tomislav Glavić 098 429 111, Branko Arbanas 091 545 7120 i Trifun Poljak 098 973 2909.


Prijeti problem »punih bačvi«
Vinare raduje da su u Velikom tjednu uspjeli dati svoj doprinos, pokazati veliko srce, a i potaknuti druge da čine dobro. A nakon Uskrsa čeka ih vlastita borba jer im je tržište za vino velikim dijelom zatvoreno te im prijeti problem »punih bačvi«.
– Za četiri i pol mjeseca je berba, trebat će brati grožđe, praviti vino, a vino od prošle godine, kako je krenulo, dosta vinara neće uspjeti prodati. Gdje onda s ovogodišnjim grožđem i vinom? Sad su u tijeku radovi i ulaganje u vinograd – u radnu snagu, repromaterijal, a restorani i hoteli su zatvoreni i nemamo gdje svoje proizvode prodati, rekao je Glavić.
Kako dodaje Glavić, vinare i vinogradare u Vladinim mjerama se ne spominje, a u posebno su nezahvalnoj situaciji.
– Vjerujem da je ovo prilika da se počnu više cijeniti domaći proizvodi, ali uz konkretne mjere i pomoć Vlade, zaključuje Glavić.
 




Račun za donacije


Oni vinari iz Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije koji nisu u mogućnosti dati vino za akcijsku prodaju, sudjeluju uplatom na žiroračun Udruge, što će biti zajedno s prikupljenim novcem proslijeđeno Općoj bolnici Zadar. I ostali građani koji žele sujdelovati na ovaj način slobodni su uplatiti novac na ovaj račun s naznačenom svrhom »Humanitarna pomoć zadarskoj bolnici«. Račun je:
HR7823900011101112591, model plaćanja: HR 02, poziv na broj: 042020 i opis plaćanja: »Humanitarna pomoć Zadarskoj bolnici«.
 


Fešta za medicinsko i policijsko osoblje


Vinar Trifun Poljak planira po završetku epidemije organizirati veliku feštu za medicinsko i policijsko osoblje koje u cijeloj ovoj situaciji daje najveći obol.
– Planiramo da će biti preko 2.000 ljudi. Uključio bih zadarske restorane da sudjeluju, naše vrhunske kuhare i da to organiziramo u čast njima koji su se najviše žrtvovali za svih, kazao je Poljak.
Neka sve ovo završi pa će biti i fešta, a na ovoj zasigurno ne bi nedostajalo ni veselja, a ni dobrog vina.