Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

GOSPODARSKI DANAK U pet tjedana više od tisuću Zadrana završilo na Zavodu za zapošljavanje

10.04.2020. 20:31


Iako je Vlada donijela paket mjera za očuvanje radnih mjesta broj nezaposlenih osoba od polovine ožujka neumoljivo raste, kako na državnoj razini, tako i na području Zadarske županije.
Zbog novonastale situacije s pandemijom koronavirusa Hrvatski zavod za zapošljavanje od 16. ožujka dnevno prati ulaske i izlaske iz evidencije nezaposlenih, a posebno ulaske iz radnog odnosa. Prema tim podacima u vremenu od 16. do 25. ožujka broj nezaposlenih osoba u Zadarskoj županiji narastao je za 299 osoba, a u vremenu od 25. ožujka pa do 7. travnja za još 737.


Nezaposlenost porasla za 14,4 posto
– Na početku 25. ožujka 2020. u evidenciji Područnog ureda Zadar bile su 4.663 nezaposlene osobe, a na kraju 7. travnja 2020. u evidenciji su bile 5.334 osobe, što je povećanje za 671 osobu ili za 14,4%. U navedenom razdoblju u evidenciju nezaposlenih Područnog ureda Zadar ušlo je 737 nezaposlenih osoba, od toga 679 osoba izravno iz radnog odnosa. Iz evidencije su izašle 94 osobe, a od toga su 73 zaposlene, izvijestili su iz središnjeg ureda HZZ-a uz napomenu kako je najviše nezaposlenih u evidenciju iz radnog odnosa ušlo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala te prerađivačke industrije.
Nije puno bolja slika zaposlenosti ni na državnoj razini. Statistički podaci, naime, pokazuju kako je na početku 25. ožujka 2020. u evidenciji nezaposlenih bilo 137.718 osoba, a na kraju 7. travnja 2020. 150.308 osoba, što je povećanje za 12.590 osoba.
– U navedenom razdoblju u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ušlo je 15.330 nezaposlenih osoba, od toga 14.363 osobe izravno iz radnog odnosa. Iz evidencije je izašlo 3.007 osoba, od toga je 2.230 zaposleno.
Sa 7. travnjem 2020. ukupno je zaprimljeno 95.211 zahtjeva poslodavaca za potporom za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19) za preko 559.000 radnika, a s danom 7. travnjem isplaćene su potpore u vrijednosti preko 700 milijuna kuna, kažu iz HZZ-a napominjući kako su novi uvjeti po kojima poslodavci mogu potporu iskoristiti i za radnike koje su tijekom ožujka otpustili te ih ponovno vratiti u radni odnos, stupili na snagu tek 6. travnja pa da stoga nemaju relevantne podatke o broju poslodavaca koji su zatražili potporu za radnike koje su vratili u radni odnos.
Pandemija je pogodila brojne poslodavce, a prema evidenciji Trgovačkog suda u svega mjesec dana više od 20 poslovnih subjekata je ugašeno.


Zatražena 23 brisanja tvrtki iz registra
– Trgovački sud u Zadru je od 1. ožujka do 7. travnja zaprimio ukupno 23 zahtjeva za brisanje društva iz sudskog registra koje su podnijeli sami subjekti upisa, pri čemu iz tih zahtjeva nije vidljivo je li pojedini zahtjev povezan sa situacijom vezanom uz pandemiju koronavirusa, stoji u odgovoru koji potpisuje Tomislav Jurlina, sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave.
Nešto više optimizma dolazi iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar.
– Svakodnevno nas kontaktira desetak gospodarstvenika koji se interesiraju za mjere koje je zbog pandemije donijela Vlada RH. Naši gospodarstvenici zadovoljni su tim mjerama, a raspituju se i za mogućnost da vrate radnike koje su nakon proglašenja pandemije i posljedičnog zatvaranja nekih djelatnosti, otpustili. Vlada je zaista učinila sve što je mogla kako bi se sačuvala radna mjesta i pomoglo poslodavcima. Treba napomenuti i kako neke djelatnosti nesmetano posluju poput trgovine, građevinarstva, prerade, prehrambene industrije i slično. Nadamo se da će pandemija ubrzo proći i život vratiti u normalu, a isto tako da će gospodarstvenici koji trenutno ne mogu obavljati djelatnosti, uz mjere Vlade RH opstati i nastaviti svoje poslovanje kad se za to osiguraju uvjeti, kazao je Denis Ikić, direktor HGK – Županijske komore Zadar.