Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Građevinci ne posustaju, »rastu« novi sukošanski vrtić i vatrogasni dom

10.04.2020. 20:23


Usprkos poteškoćama u kojima se nalazi naša zemlja, ali i čitav svijet, zbog borbe u sprječavanju širenja koronavirusa, usprkos izolacijama i raznim zabranama, ima i pozitivnih stvari. Lijepa vijest stiže iz Općine Sukošan. Od većih infrastrukturnih projekta izvode se radovi na dva, za općinske žitelje značajna projekta. Naime, građevinska operativa gradi novi Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu i općinski vatrogasni dom u Debeljaku.
Radove na izgradnji dječjeg vrtića i vatrogasnog doma izvodi ista građevinska tvrtka, Lavčević Zadar d.o.o. Zadar.
– Obišli smo gradilišta kako bismo vidjeli u kojim se fazama nalaze s obzirom na situaciju pandemije korone i moram reći da smo vrlo zadovoljni. Zasad ide sve po planu, građevinski radovi odvijaju se po predviđenom planu, kaže je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan, dodajući kako se zadarska tvrtka Lavčević sasvim prilagodila situaciji.


Projekti u realizaciji
– Pored otežanih uvjeta nabave i poslovanja, naša gradilišta, ali i svi oni započeti projekti koji su u realizaciji, funkcioniraju, iako neki od njih u manjoj mjeri, naglašava Martinac zahvalivši općinskim žiteljima koji su prihvatili sve mjere predostrožnosti, ali se ipak nisu prepustili malodušnosti. Uz mjere opreza obavljaju se poljoprivredni radovi, uređuju se maslinici, vinogradi, voćnjaci, siju se i sade povrtlarske kulture.
– Izgradnja Dječjeg vrtića Zlatna lučica u Sukošanu je u vrijednosti od 8.954.310 kuna bez PDV-a, odnosno 11.192.888 kuna s PDV-om, a vatrogasni dom u Debeljaku 5.228.603 kune, odnosno 6.368.074 kune s PDV-om, ističe Martinac, dodajući još kako treba istaknuti da je Općina Sukošan jedina lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je na natječaju tipa operacije 7.4.1., kojeg je protekle godine u visini od milijardu kuna objavila Agencija za plaćanja, iz EU fondova dobila novac za izgradnju dječjeg vrtića i vatrogasnog doma, jednog od šest uopće u RH.


Rješavanje nekoliko problema odjednom
– Milijun eura ili 7,4 milijuna kuna odobreno nam je za novi dječji vrtić u Sukošanu, a 5,1 milijun kuna za vatrogasni dom u Debeljaku, navodi Martinac.
Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu te područni u Debeljaku i Gorici ima oko 150 djece, bez polaznika male škole.
– Novi moderni dječji vrtić s jaslicama gradi se za slijedećih 30 do 40 godina, ističe načelnik Martinac.
Tlocrtna površina zgrade dječjeg vrtića iznosi čak 1.025 metara četvornih. Građevinska (bruto) površina građevine iznosit će 1.136 metara četvornih, prizemlje 901,63 i kat 234,31 metara četvornih.
– Ljudi imaju pozitivne reakcije na novi vrtić i nadamo su da će i to doprinijeti boljim demografskim pokazateljima. Naime, jedan od najvećih interesa Općine je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj, naglašava Martinac.
Vatrogasni dom imat će 426,82 metara četvornih površine.
– Izgradnjom vatrogasnog doma riješit ćemo nekoliko problema odjednom, povećat ćemo preventivu i ostvariti sigurnost općinskih žitelja, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje naših vatrogasaca, zaključuje Martinac.