Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PROSVJETLJENJE ILI PRILAGODBA Fra Božo blagoslovio vjernike iz automobila

10.04.2020. 09:20


Župa sv. Mihovila arhanđela Lišane Ostrovičke (Vukšić, Lišane, Bulić, Prović, Ostrovica), poznata je od davnina kao vrelo duhovnih zvanja iz koje potječu sedmorica svećenika i 14 redovnica. A u ovoj izvanrednoj situaciji je postala virtualno poznata župa na teritoriju Zadarske županije (Župa Lišane ne pripada Zadarskoj nadbiskupiji već Šibenskoj biskupiji). Jedna je od malobrojnih župa u Hrvatskoj koja online, u ovom slučaju putem Facebook profila Župe i župnika fra Bože Mandarića, u ovoj izvanrednoj situaciji izravno objavljuje misna slavlja i jednom mjesečno duhovnu obnovu. Gledanost je izuzetno velika.
Na Veliki četvrtak župnik fra Božo Mandarić, fratar Provincije Presvetog Otkupitelja, otišao je i korak dalje, što je dosad neviđeno na ovim prostorima.
Fra Božo je u svom automobilu, s Presvetim Oltarskim Sakramentom u rukama, krenuo od Provića u Vukšić, glavnom cestom do Kartela, te dalje do Bulića i Lišana. Putem su ga uz cestu dočekivali vjernici koji su klečali i molili.
– Naime, u spomen na Veliki četvrtak i Isusovu posljednju večeru, vjernici se klanjanju Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. On uznosi veličinu Gospodina koji nas je stvorio i svemoć Spasitelja koji nas oslobađa od zla, reći će fra Božo.
Kod dolaska sa Presvetim u Lišane od Podmišlja, svi uz cestu došli su do kapelice, dok su se Nimci i Kalcine spustili do bunara gdje su na koljenima i u molitvi dočekati Presveti Oltarski Sakrament. Potom se krenulo put Općine, preko bunara do Tkalića i na kraju kroz ulicu Pavića do crkve sv. Nikole Tavelića gdje je fra Božo ispred crkve blagoslovio župu, domovinu i svijet na sve četiri strane.
– Vazmeno trodnevlje je veliko otajstvo. Otajstvo nad otajstvima, srž svih drugih otajstava Crkve. Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota završavaju Kristovim uskrsnućem, blagdanom Uskrsa. Veliki četvrtak je posljednji dan korizme, dan Isusove posljednje večere, a večernjom svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Crkva i zapadni svijet od Velikog četvrtka se sprema na slavljenje i doživljavanje Uskrsa, najvećeg blagdana kršćanstva, navodi fra Božo.
Prenošena na društvenim mrežama misa Večere Gospodnje održana je u praznoj župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića. Iz mjera predostrožnosti pranje nogu, slikovita gesta kojom svećenik ponavlja ono što je Isus učinio svojim učenicima na posljednjoj večeri, nije se održalo.


Iz ove kušnje izađimo što jači
I u ovoj korizmi došli smo do sveta tri dana i započinjemo misu Večere Gospodnje kad je Isus ustanovio euharistiju, svetu misu i isto tako i svećenički red. Pomolimo se za cijelu Crkvu, pomolimo se za svećenike, pomolimo se za pastire Crkve. Pomolimo se da iz ovih trenutaka kušnje izađemo što jači. Jer je Isus stvorivši crkvu rekao: "I vrata pakla neće je nadvladati…", kazao je fra Božo.
Nakon mise Večere Gospodnje fra Božo je molio za prestanak pandemije i za sve bolesne. Sa članovima FRAMA-e, zajednice mladih koji se nazivaju Franjevačka mladež (bratstvo mladih koji se osjećaju pozvani Duhom Svetim da žive kršćanskim životom u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u sklopu franjevačke obitelji), održao je crkveni obred putem video poziva.
Velika subota obilježena je dubokom tišinom, slavi se Isusovo uskrsnuće.
– Presveti Oltarski Sakrament na Veliku subotu je izložen od 10 sati do 17 sati kada je u crkvama i prigoda za osobnu molitvu te za uzeti blagoslovljenu sol koja je pakirana u "paketićima". U crkvi je razmak do 5 ljudi, upozorio je fra Božo Mandarić.