Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA LIGA Mršić: Cibona je apsolutni favorit u ovoj utakmici

10.04.2021. 08:22


Momčad s Višnjika ovog se tjedna vratila u »ekspres lonac« brojnih utakmica koji im je nažalost sudbina gotovo cijele, ove uistinu čudne, sezone. Prekjučer su podebljali svoj saldo pobjeda u HT Premijer ligi svladavši u Krešinom domu četvrtoplasiranu Goricu kao što su dva dana prije te utakmice uspješno apsolvirali i petoplasiranu Sonik Puntamiku. Putovanje prema konačnom odredištu, osiguranju startne jedinice pred doigravanje, zasad ide po zacrtanom planu i u tom kontekstu trener Veljko Mršić može biti vrlo zadovoljan. Posebno kad se uzme u obzir da je raspored nemilosrdan i ne dopušta normalan trenažni proces i da su na drugoj strani terena stajali malo ozbiljniji domaći konkurenti.


Distancirana Gorica
– Slična utakmica kao prije dva dana protiv Sonika koju smo dobro otvorili i stvorili izdašniju prednost koju smo zatim cijelo vrijeme i održavali. Gorica se u samoj završnici primaknula na šest razlike, ali smo uspjeli očuvati distancu. Čestitam momcima na važnoj pobjedi jer Gorica je dobra momčad. Idemo dalje prema našem cilju, a to je da zadržimo prvo mjesto na ljestvici prije početka doigravanja – telegrafski je trener Zadra elaborirao 25. ovosezonsku pobjedu u HT Premijer ligi nakon koje nije ostalo vremena za detaljnije analize jer već danas se mora ponovno na parket. Nakon dva premijerligaška izazova stisnuta u 72 sata, ovog puta je na meniju ABA liga tj. 25. kolo koje Zadrane vodi u Draženov dom gdje će od 17 sati ukrstiti koplja s najljućim rivalom, zagrebačkom Cibonom. Bit će ovo zapravo prvi regionalni okršaj najvećih hrvatskih klubova, a zanimljivo ova utakmica će biti i prva od ukupno tri u nizu koje igraju s Cibosima u sljedećih sedam dana. Za četiri dana, u srijedu, »Vukovi« će gostovati na Višnjiku u sklopu zaostale utakmice 12. kola dok će se tri dana potom, ponovno u Draženovom domu, odigrati i premijerligaški derbi. Ove sezone Cibosi su se pokazali dobrim mušterijama Mršićevim igračima jer su im sva tri puta morali priznati da su bolji. Dvaput su ih Zadrani zaskočili u domaćem prvenstvu dok je najslađa ipak bila pobjeda u polufinalu Krešinog kupa izborena u triler završnici u Krešinoj dvorani. Međutim, i pored tog 3-0 omjera kojeg sastav s Višnjika ima ove sezone u odnosu na Zagrepčane, Mršić je pred prvi abaligaški sraz s Cibonom breme favorita prebacio na njihova leđa. Razlog za takav stav strateg Zadra pronalazi u činjenici da je njegovoj momčadi ova današnja već treća utakmica u samo pet dana, a Cibosima svakako gori puno više tlo pod nogama po pitanju o(p)stanka nego što je to slučaj sa Zadrom.


Važnost bodova
– Cibona je apsolutni favorit u ovoj utakmici jer su zadnji put igrali u ponedjeljak, a mi smo imali dvije utakmice, u utorak i četvrtak. Njima bodovi jako puno znače, znače i nama, no opet ne toliko. Nadam se da ćemo prikazati dobru igru i kvalitetno parirati u ovim teškim uvjetima. Naravno, dat ćemo sve od sebe kako bi ostvarili na kraju pobjedu, no ponavljam Cibona je veliki favorit u ovom prvom od tri u nizu predstojeća naša međusobna susreta – najavio je Mršić današnji regionalni derbi začelja koji bi za njegovu momčad, u slučaju pobjede, mogao donijeti i definitivnu potvrdu izbjegavanja tog neželjenog 13. mjesta. Iako bi se Zadrani mogli vrlo vjerojatno dočepati sigurne zone i bez ijedne pobjede u zadnja tri susreta bilo bi dobro pokušati već u prvom srazu s Cibosima zaključiti tu stresnu priču koja ih prati od samog početka sezone. Ako im danas ne uspije poći za rukom osladiti se devetom pobjedom koja garantira o(p)stanak, imat će priliku u srijedu opet protiv istog protivnika na svom terenu, ili pak u zadnjem kolu kad na Višnjik stiže C. zvezda. U slučaju sva tri poraza do kraja, Mršićevi igrači će biti prisiljeni navijati da Krka ne uzme više od jedne pobjede u četiri predstojeće utakmice (Budućnost, Split, FMP, C. zvezda), ili pak da Borac ne pobijedi i Splita i Cibonu u zadnja dva kola, a u tu priču se uklapaju i svi porazi Splićana do kraja (Krka, Borac, Partizan). Uglavnom, kombinacija je još uvijek mnogo, ali svakako je za Mršića i njegove štićenike najpoželjnija opcija da sami, bez ičije pomoći, riješe svoje egzistencijalne probleme u regionalnoj ligi i onda se rasterećeno, s punim jedrima, okrenu prema glavnom cilju sezone, napadu na trofej državnog prvaka, kojeg se u klupskim vitrinama očekuje već 13 dugih godina.




Jovanović: Želimo pokazati da pored talenta imamo i kvalitetu
Pod tornjem se, barem prema van, ne želi dati do znanja da se upalio alarm u njihovoj svlačionici po pitanju ostvarivanja zadanih ciljeva prije početka sezone. Cibosi su pregrmili ne odlazak do kraja u Krešinom kupu, bitka za domaći naslov je još uvijek otvorena, no muči ih kao i Zadrane abaligaški status i zato je pobjeda u današnjem obračunu hrvatskih velikana od velike važnosti. Za stratega »Vukova« Vladimira Jovanovića je pak ova sa Zadrom tek jedna od predstojeće četiri utakmice koje su pred njegovim igračima do završetka osnovnog dijela ABA sezone.
– Znamo se s njima, igrali smo nekoliko utakmica i u Kupu i domaćem prvenstvu. Znamo da su dobra momčad i da su dobro vođeni s klupe. Mi ćemo napraviti sve kako bi bili pravi i želimo pokazati da, pored tog talenta o kojem svi pričaju, imamo i kvalitetu za ostvariti rezultate koje želimo. U svakom slučaju imamo još četiri utakmice do kraja prvenstva i na svakoj od njih ćemo nastojati biti ravnopravni i doći do pobjede – kazao je trener Cibone.