Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kamen temeljac za četvrti dječji vrtić u općini Poličnik

10.04.2021. 08:30


Polaganjem kamena temeljca jučer je obilježen početak rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Zvončić – Područnog objekta Murvica-Briševo. Prvu lopatu betona na kamen je bacio Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik, a isto su učinili i Božidar Longin, zadarski župan, Marijana Barić, ravnateljica Dječjeg vrtića Zvončić te državna tajnica Željka Josić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.
– Riječ je o projektu vrijednom oko 6 milijuna kuna kojim će se kapacitet vrtića povećati za tri nove prostorije te će po dovršetku, koji je planiran za šest mjeseci, do 15. listopada 2021., moći primiti još 60-ak djece, ukupno u svim općinskim vrtićima oko 210 djece, kazao je Lončar istaknuvši kako će se vrtić izgraditi kreditnim zaduženjem Općine Poličnik i sredstvima EU.


Od listopada bez liste čekanja
Općina ima tri dječja vrtića koji mogu primiti 126 djece od jasličke do školske dobi. Međutim, za pedagošku godinu 2020./2021. zaprimljeno je oko 170 zamolbi te je zasad na listi čekanja oko 40 djece.
– To pokazuje da je općina Poličnik, osim sve povoljnijeg nataliteta, iz dana u dan sve traženija za doseljavanje novih obitelji. Naime, od 2011. godine do danas se doselilo 1.200 ljudi što je dovelo i do većeg broja djece. Zato smo krenuli u dogradnju ovog vrtića kako bi već od listopada ove godine omogućili svoj djeci smještaj u vrtić, naglasio je Davor Lončar.
Osim dogradnje područnog vrtića Murvica-Briševo, područni vrtić Zvončica u centru Poličnika, koji je naslonjen na općinsku zgradu, proširit će se na način da će se mala općinska vijećnica u prizemlju zgrade probijanjem zidova pripojiti područnom objektu Zvončica.
– Proširenjem područnih objekata vrtić će moći upisati još oko 80 djece, i to 60 u Murvica-Briševo i 22 u Zvončica u Poličniku. Na taj će se način riješiti lista čekanja za ovu ustanovu, posebno za jasličku skupinu, ponosno je rekla ravnateljica Marijana Barić.


Mjesto odgoja, učenja, zabave, smijeha i pjesme
Dječji vrtić je, kaže ona, mjesto zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život.
– Sve što dijete nauči i stekne u prvim godinama života ostat će zauvijek u njemu, reći će Barić.
Crkveni obred je predvodio dr. sc. don Mario Soljačić, župnik Briševa i Murvice, voditelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru. U ime Zadarske županije nazočne je pozdravio zadarski župan Božidar Longin.
– Demografska obnova jedan je od glavnih ciljeva Zadarske županije. Upravo s tim ciljem mi u Županiji, ali i brojne naše jedinice lokalne samouprave, na početku ovoga mandata znatno smo povećali iznos naknade za novorođenčad. Tijekom ove četiri godine ukupno smo isplatili gotovo 10 milijuna kuna naknada za novorođenu djecu, rekao je Longin.
Jedna od najvažnijih demografskih mjera je, kaže on, osigurati djeci smještaj i kvalitetnu skrb u vrtićkim objektima.




Uloženo 100 milijuna kuna
– Iako nismo osnivači dječjih vrtića na svom području, već su to gradovi i općine, ipak pružamo potpore. Štoviše, na području Zadarske županije tijekom posljednje četiri godine je izgrađeno, adaptirano i opremljeno više od 40 dječjih vrtića, što su projekti u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna. Od toga je više od 75 milijuna kuna osigurano kroz europske i nacionalne programe financiranja, naglasio je Longin, te je nastavio:
– Mladim obiteljima želimo i dalje osigurati što bolje životne i radne uvjete u našoj županiji. Stoga smo pripremili novi set demografskih mjera za naredno razdoblje, a jedna od prvih bit će subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji, zaključio je župan Longin.


Ulaganje u djecu i obitelj
Državna tajnica Željka Josić je istaknula kako se ulaganjem u djecu izgradnjom objekata za predškolski odgoj pokazuje koliko je bitno ulagati u najmlađe i koliko je bitno pomagati našim obiteljima.
– Republika Hrvatska je u prethodnom mandatu ulagala puno u Zadarsku županiju upravo kroz izgradnju vrtića, kroz državni proračun ovdje je uloženo oko 9 milijuna kuna, a obnovljeno je, adaptirano ili je započeta izgradnja oko 28 vrtića. Tu je iskorištena mjera 7.4.1. kojom se ulagalo i u ruralni razvoj, a isto tako kroz različite EU fondove ulagalo se i u unapređenje usluga u dječjim vrtićima, a to je ulaganje u produženi boravak u vrtićima koji je našim roditeljima bitan. Na ovaj način se pokušava smanjiti regionalna različitost u Republici Hrvatskoj i omogućiti predškolski odgoj svoj djeci, zaključila je Željka Josić, državna tajnica.


Radove izvodi zadarska Tehma, nadzor Idassacomerce
Postojeća zgrada ima dvije sobe za djecu s pratećim prostorijama (garderobe, sanitarije, kotlovnica, kuhinja, ured).
Novi se radovi odnose na rekonstrukciju dijela postojeće zgrade: ulazni prostor, uredi i kuhinja te dogradnju triju dječjih soba s pratećim prostorijama: garderobe, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, uredi za zaposlene, spremišta, terase.
Nadzorni inženjer je Nenad Šužberić i Idassacomerce d.o.o. Zadar. Po projektu mr. sc. Josipa Babelija, također iz Idassacomerce, radove izvodi renomirana zadarska tvrtka Tehma d.o.o. u vlasništvu Ivana Mažera.