Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Plove” prema europskoj udruzi kapetana

Autor: Elza Radulić-Toman

09.05.2008. 22:00
“Plove” prema europskoj udruzi kapetana


Zadrani će se udruženi s kolegama boriti za bolji položaj pomoraca, a Zajednica udruga kapetana će se učlaniti i u Zajednicu udruga kapetana Europe, CESMA-u
Zadarska Udruga kapetana i poručnika trgovačke mornarice je na svojoj nedavnoj godišnjoj skupštini, među ostalim, odlučila da će se udružiti u Zajednicu udruga kapetana Hrvatske. U toj budućoj organizaciji, radi čijeg osnivanja je formiran Inicijativni odbor, pored zadarske udruge bit će i udruge iz Kostrene, Rijeke i Splita, a vjerojatno će im se naknadno priključiti i udruge iz Dubrovnika i Raba. Osnivačka skupština će, već je dogovoreno, biti održana u Zadru i to do kraja idućega mjeseca, a sudjelovat će na njoj po pet delegata iz svake udruge članice. I sjedište Zajednice udruga kapetana Hrvatske će biti u Zadru.
Kako saznajemo od dopredsjednika Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice Zadar dr. sc. Maksima Klarina i tajnika udruge Slobodana Vrdoljaka, glavni cilj ovakvoga udruživanja je objedinjavanje pomorske struke, odnosno interesno povezivanje pomorskih kapetana i poručnika koji imaju puno zajedničkih ciljeva i vrlo opsežnu zajedničku problematiku, za čije rješavanje će ujedinjeni imati više snage. A ima raznih problema vezanih za ovu struku. Primjerice, hrvatski pomorci razasuti po svim svjetskim morima, danas nemaju beneficiranoga radnog staža, a to znači da moraju ploviti do 65. godine, što je u praksi gotovo neizvedivo, kako nas informiraju članovi ove zadarske udruge, koji će se udruženi s kolegama, uz ostalo, boriti i za bolji položaj pomoraca. Zajednica udruga kapetana će se, naime, učlaniti i u Zajednicu udruga kapetana Europe, CESMA-u, što je već inicirano.
Zadarska Udruga kapetana i poručnika trgovačke mornarice je osnovana prije 16 godina pod pokroviteljstvom Tankerske plovidbe, a broji oko 150 aktivnih članova, premda u Zadru ima više od tisuću kapetana i poručnika trgovačke mornarice. Članovi ove udruge su i neke pravne osobe, a naravno imaju i počasnoga člana, Ivana Pašu, legendu zadarskoga pomorstva, osnivača Tankerske plovidbe, Pomorske škole i mnogočega drugoga na čemu počiva zadarsko pomorstvo.
Na zadnjoj skupštini za predsjednika udruge ponovno je izabran Mario Pavić, dopredsjednik je dr. sc. Maksim Klarin, a tajnik Slobodan Vrdoljak.
Pored niza aktivnosti koje pokreću zadarski kapetani i poručnici, poput organiziranja predavanja, stručnih rasprava, iniciranja prijedloga, izložbi, tečajeva za obrazovanje pomoraca, jedna će biti i osnivanje vlastitoga časopisa, kakvoga neke udruge već imaju i koji bi i brojnim zadarskim pomorcima bio temelj za stručno informiranje, za čime postoji velika potreba.