Prius - prvi milijun

Slika korisnika admin
Autor: 
Toyota Prius
Automobil koji spašava planet – novi model Toyote Prius (2008.)

 

Toyota je objavila kao je prodaja Prius, prvog na svijetu komercijalno masovno proizvedenog hibridnog automobila, prešla 1 milijun primjeraka (približno 1.028.000 do kraja travnja). Na temelju tih prodajnih rezultata, Toyota vjeruje da su Prius vozila u cijelom svijetu snažno doprinijela smanjenju emisije CO2 (glavnog uzročnika globalnog zatopljenja) proizvevši približno 4,5 milijuna tona manje CO2 u usporedbi s benzinskim vozilima iste klase odnosno slične veličine te sličnih voznih performansi.

Toyota Prius je lansiran u Japanu 1997. godine te se počeo prodavati u Europi, Sjevernoj Americi i ostalim tržištima 2000. godine. Toyota je 2005. godine počela proizvodnju Prius u kineskom gradu Changchun, dok se početak prodaje vozila Prius u Sjevernoj Koreji očekuje u drugom dijelu 2009. godine.

Godine 2003. predstavljena je druga generacija Toyote Prius, opremljena sa Toyota Hybrid Synergy Drive tehnologijom, s poboljšanom ekološkom učinkovitošću i snagom.

U kolovozu 2007. godine, japanski su modeli Priusa G, S i S "Standardni paket" dosegli ekonomičnost potrošnje goriva od 29,6km/l u novo predstavljenom testnom ciklusu JC08 japanskog Ministarstva za zemljišta, infrastrukturu i transport (Priusovi modeli S i S "Standardni paket" postigli su 35,5km/l u prethodnom testnom ciklusu 10-15).

Prius je i jedno od prvih vozila koje ispunjava nove japanske standarde ekonomične potrošnje goriva 2015 utvrđene Zakonom o racionalnom korištenju energije.

U skladu sa svojim visokim prioritetima politike zaštite okoliša, Toyota je uskladila napore u promoviranju i popularizaciji hibridne tehnologije, prvenstveno kroz model Prius. Budući se hibridna tehnologija može primijeniti na širok spektar vozila, Toyotin cilj je prodavati 1 milijun ili više hibridnih vozila godišnje do 2010. godine pri čemu bi prodaja u Europi iznosila više od 10 posto. Dodajmo još da je ukupna današnja prodaja hibridnih automobila na godišnjoj razini svega 1,5 milijuna.

U Europi - 100 tisuća

Prius je u Europi od 2000. godine prodan u 100.821 komada od čega je više od trećine ostvareno u zadnjih godinu dana.

Ovaj se uspjeh poklapa s globalnom prodajom milijun vozila modela Prius, čime je dokazano prihvaćanje Hybrid Synergy Drive pogona kao glavne tehnologije.

S više od 10 godina iskustva vožnje na cestama, Prius je ovaj mjesec osvojio nagradu za Zeleni motor 2008. u konkurenciji Međunarodne nagrade za motor godine po peti put za redom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno