Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bitka za prvaka tek je počela

Autor: Roman Morović

09.05.2009. 22:00
Bitka za prvaka tek je počela

Foto: Sebastian GOVORČIN



Izgubili smo ali ništa još nije gotovo, borba za naslov prvaka je tek počela – rekao je Tomislav Ružić


Zadar je protiv Cibone izgubio samo jednu četvrtinu, drugu. Prva je završila neodlučeno, 22-22, a treću i četvrtu dobio je Zadar sa tri, odnosno pet razlike. Ipak, koliko god je dobro odigrao u tim periodima toliko je katastrofalno bilo razdoblje od sedam minuta u drugoj četvrtini kada Zadrani nisu postigli niti jedan koš. Za to su vrijeme domaći napravili seriju 14-0, a to u ovakvim utakmicama često zna biti presudno. Unatoč tome momčad Zmage Sagadina uspjela se, na krilima raspoloženog Rančića, vratiti u igru, tricom Ružića čak i izjednačiti, no u završnici joj je ipak nedostajalo malo sreće i koncentracije za potpuni preokret. Kada se sve zbroji i oduzme, uključujići nekoliko uobičajenih sumnjivih sudačkih odluka Cibona je na kraju ipak zasluženo pobijedila.
Zaslužena pobjeda Cibone
– Sve u svemu moramo priznati da je Cibona večeras bila bolji protivnik i zasluženo pobijedila. Imali smo taj jedan crni period od sedam minuta bez koša kada su oni odigrali vrlo čvrstu obranu, izbacili su nas jako visoko na desetak metara i zbog toga je patila naša organizacija igre. U tom periodu smo stvarno odigrali loše ali je onda Damir pogodio dvije trice i vratio nas u igru. Na kraju smo imali priliku za pobjedu u posljednjim sekundama ali na žalost nismo uspjeli uputiti šut. Izgubili smo utakmicu ali što je tu je, od plakanja nećemo ništa dobiti, moramo gledati naprijed i pokušati ispraviti nedostatke koje imamo u igri kako bi što spremniji dočekali doigravanje. Do kraja lige za prvaka nas očekuju još dvije utakmice i ne smijemo se opustiti. Moramo što spremniji dočekati doigravanje, a tamo je onda sve moguće – kazao je nakon utakmice Hrvoje Perić.
Zanimljivom je petorkom trener Zmago Sagadin započeo utakmicu: Car, Stipčević, Johnson, Boisa i Ružić. Od 31 poena koliko su ih kod Zadra postigli igrači s klupe čak 24 postigao je Rančić. Od “startera” je najbolji bio Ružić (12p, 7sk), Boisa je ubacio devet poena ali uz šut 3-13, Stipčević i Johsnon zabili su po šest, a Marko Car je uz pet poena ostvario i pet asistencija.
– Loše smo otvorili utakmicu, a najgora je definitivno bila druga četvrtina gdje smo preko sedam minuta bili bez koša i onda su oni napravili dvocifrenu razliku. Iako smo se na kraju uspjeli vratiti taj je crni period dosta utjecao na nas jer smo dosta energije potrošili u dostizanju te razlike. Na kraju smo imali posljednji napad za pobjedu i žao mi je što nismo uspjeli barem uputiti šut. Sve u svemu mislim da je igra koju smo prikazali u drugom poluvremenu ona na kojoj moramo težiti u nastavku natjecanja, odnosno u doigravanju. Sada nas očekuje dvoboj s Cedevitom i vjerujem da ovaj poraz neće previše utjecati na nas i da ćemo nastaviti s dobrim igrama – komentirao je Car nakon utakmice.
Velika bitka pod koševima
Košarka prikazana u Dvorani Dražena Petrovića i nije bila baš oku ugodna, no uostalom niti jedan niti drugi trener nisu tome težili. Svih četrdeset minuta vodila se rovovska bitka, naročito ispod koša, a nakon utakmice i Sagadin i Perasović požalili su se da je bio dosta nesankconiranih grubosti od strane protivničke momčadi.
– Vodila se velika bitka i bilo je možda nekih glupih prekršaja koje su suci svirali ali nije na meni da to komentiram. Mi smo pokušali napraviti svoj dio posla koliko smo mogli ali Prkačin je ipak fizički nešto jači od mene i Gečevskog. Mislim da smo im unatoč tome uspjeli dobro parirati ali šteta je što nam to na kraju nije donijelo pobjedu. Na kraju nam je nedostajalo malo sreće i koncentracije. Na time-outu smo se dogovorili što i kako ali nažalost to nismo uspjeli realizirati. Oni su taj zadnji napad odigrali vrlo agresivno i branili su nam taj šut za tri poena koji nam je mogao doijeti pobjedu. Pokazali smo da se možemo nositi s Cibonom u Zagrebu ali koštala nas je ta velika crna rupa u drugoj četvrtini kada su se oni odvojili, a mi smo kasnije potrošili dosta snage jer smo cijelo vrijeme morali loviti tu razliku. Ovo je ipak Cibona i tu treba uložiti puno više snage i energije nego što je to bilo potrebno u nekim prethodnim utakmicama lige za prvaka. Izgubili smo ali ništa još nije gotovo, borba za naslov prvaka je tek počela – rekao je po završetku utakmice Tomislav Ružić.
Zakazao napad
Zadar nije primio puno koševa, svega 71, a upravo je to ono čemu teži trener Zmago Sagadin. Ipak, ovoga je puta zakazao napad i to ne šut za tri poena nego unutarnja igra gdje su domaći centri odradili vrlo dobar obrambeni posao.
– Mislim da smo dobro odradili posao u obrani ali je napad, za razliku od obrane, bio puno lošiji. Jedino su Rančić i Ružić malo bolje odgovorili na tu Ciboninu agresivnost ali trebali smo zabiti još nešto više za pobjedu. Cibona je odigrala tvrdu utakmicu, a mi smo prihvatili taj način igre, naročito u drugom dijelu i uspjeli smo im se oduprijeti. Na kraju smo imali posljednji napad za pobjedu ili možda za produžetak ali ga nismo iskoristili i sada se moramo zadovoljiti time da smo izgubili s manjom razlikom pa smo osigurali najmanje drugu poziciju. Nadam se da ćemo se susresti ponovno u finalu i da ćemo onda imati više sreće. Cibona ima kvalitetne centre koji su dosta snažni i jaki i dosta su nas napadali ispod koša. Mislim da smo se dobro oduprijeli tome, oni su zabili 71 poen i mislim da obrana nije bila toliki problem koliko napad. Moramo nešto bolje odigrati napad ako želimo dobivati ovako važne utakmice. Suđenje je bilo dobro. Imali smo našu priliku, nismo je iskoristili i to je sve – kazao je nakon poraza od Cibone kapetan Zadra Todor Gečevski.
Iduću utakmicu Zadar igra u srijedu kod kuće protiv Cedevite, a potom u subotu u posljednjem kolu gostuje u Šibeniku.
– Što se Cedevite tiče, oni su već odavno ispali iz kombinacija za NLB ligu i doigravanje, a nama je to vrlo bitna utakmica kako bismo ostali na drugom mjestu. Oni imaju nekoliko dobrih iskusnih igrača i zato mi moramo riješiti utakmicu već u prvom poluvremenu kako u završnici pobjeda slučajno ne bi došla u pitanje. Idemo podizati formu iz utakmice u utakmicu jer nas uskoro očekuje polufinale, a nadamo se i finale i moramo biti maksimalno spremni za to – zaključio je Gečevski.


 RANČIĆ: POKAZALI SMO KARAKTER




Najraspoloženiji kod Zadra bio je Damir Rančić koji je za 24 minute provedene u igri ubacio 24 poena (6/9 za tricu, 2/2 za dvicu), te zaradio isto toliko indeksnih poena.
– Šteta što smo na ovaj način izgubili utakmicu. Imali smo posljednji napad za pobjedu ali nažalost nismo uspjeli uputiti šut. Svi smo malo razočarani ali mislim da je ipak presudna bila druga četvrtina gdje su oni pobjegli na desetak i više razlike, a onda smo mi to morali dostizati. Mi smo kasnije pokazali karakter jer smo se na jednom ovako teškom gostovanju uspjeli vratiti u igru. Nažalost, na kraju nismo iskoristili taj zadnji šut, no što je tu je, idemo dalje. Za očekivati je da oni sada pobijede Zagreba kod kuće i potvrde tu startnu jedinicu, a na nama je da u ova preostala dva kola sačuvamo drugu poziciju i izborimo prednost domaćeg terena barem u polufinalu. Vjerujem da ćemo se mi i Cibona ponovno susresti u finalu, a onda je sve moguće – rekao je Rančić nakon utakmice.


 BANIĆEV BILBAO IZBORIO DOIGRAVANJE


Iako su u posljednjem kolu španjolskog prvenstva poraženi na gostovanju kod Barcelone, košarkaši Iurbentie Bilbao ostali su na osmoj poziciji koja vodi u doigravanje zahvaljujući domaćem porazu izravnog konkurenta Fuenlabrade od Joventut Badalone (84:101). Na kraju su obe momčadi regularni dio sezone završile sa 15 pobjeda i 16 poraza, a ključnom se pokazala utakmica pretposljednjeg kola u kojoj je Bilbao na svom terenu pobijedio Fuenlabradu s uvjerljivih 86:60 i tako nadonadio zaostatak iz prve utakmice. U porazu 88:65 kod favorizirane Barcelone Marko Banić je za 31 minutu provedenu na terenu ubacio 10 poena uz 7 skokova, te je po broju indeksnih poena (16) bio najkorisniji igrač svoje momčadi. U četvrtfinalu se sastaju: Tau Ceramica – Bilbao, Barcelona – Pamesa Valencia, Unicaja – Gran Canaria i Real Madrid – Joventut Badalona. Iz lige je ispala Zaragoza nakon što je u dramatičnoj završnici, pred preko 10 tisuća domaćih navijača, poražena od izravnog konkurenta Murcie sa 59:60.