Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Dinu Dvorniku posthumno Porin za životno djelo

Autor: Irena Jurjević

09.05.2009. 22:00
Dinu Dvorniku posthumno Porin za životno djelo

Foto: Zvonko KUCELIN



Dino Dvornik je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Porin postao sveukupni vladar po broju odvojenih kipića. Njegov album “Pandorina kutija” je očekivano proglašen albumom godine, a uz nagradu za najbolji pop album, pripale su mu nagrade i za najbolje likovno oblikovanje te video broj. Također, Dino je dobio i nagradu za životno djelo
Trudila sam se biti ok, ali ne može se čovjek kontrolirati u takvim situacijama, teško je to… zamisliti da ga nema. Struka ga za života nije cijenila. Porini su mu puno puta izmicali u situacijama kad to nije bilo opravdano. Ali on se tokom godina na to navikao, i nije previše očekivao, kazala je Danijela Dvornik nakon što je u Biogradu u Dinovo ime primila Porina za najbolji pop album. Emocije, kao ni na pozornici, nije uspjela suspregnuti ni pred mnogobrojnim novinarima. Dino Dvornik je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Porin postao sveukupni vladar po broju odvojenih kipića. Njegov album “Pandorina kutija” je očekivano proglašen za album godine, a uz nagradu za najbolji pop album, pripale su mu nagrade i za najbolje likovno oblikovanje te video broj. Također, Dino je dobio i nagradu za životno djelo.
Pobjednik usprkos svemu
– Na ovom albumu je zdušno radio i stvarno je bio pun očekivanja. Ovaj album je trebala biti nova stranica u njegovom životu. No, svaka nagrada koja se zasluži je zaslužena, ako ne zbog ovog albuma, onda zbog svega što je napravio prije u životu. Bez obzira na sve, on je ipak pobjednik, zaključila je Danijela Dvornik, koja se za dodjelu obukla sama:
– Bez stilista sam se obukla večeras, htjela sam biti lijepa posebno za Dina i nadam se da mu se sviđa kako izgledam, prokomentirala je.
Ella Dvornik je pak primanje nagrade za svog oca na pozornici prokomentirala riječima: Hvala svima što ste glasali za moju pjesmu.
– To mi nije nešt’ posebno jer je nominiran nakon što je umro. Ali, takva je naša država, pa smo se priviknuli već. Sve je ok, kazala je Ella, dodavši kako će joj kipić pasati uz zid, a jedan im je već razbio i parket doma.
Neraspoloženi Goran Bare
Izrazito loše volje tijekom cijele dodjele bio je Goran Bare čije Majke su pokupile dva Porina u kategorijama za najbolju grupu s vokalom i za najbolji rock album godine. U prvom izlasku pred medije nakon slikavanja nije bio raspoložen za davanje izjava kazavši kako “mu je dosta”. U drugom izlasku pred medije Bare se ipak dao uhvatiti za izjavu, no tek kada je utvrdio da među mikrofonima nema onog od Nove TV.
Svojim je izgledom, očekivano, sve prisutne zasjenila Josipa Lisac koja se u stilu prave dive dovezla na dodjelu nekoliko trenutaka prije početka u tamnom automobilu, i to na stražnji ulaz. No, ni to joj nije pomoglo budući da ju je tamo dočekala nepremostiva horda fotoreportera koja ju je tek nakon odrađenog fotografiranja propustila naprijed.
– Koliko sad Porin ima, osamnaest godina? Pa evo punoljetan je, ali mislim da se tek u dvadesetima počinje “zreliti” i odrastati zapravo. Predviđam da će kroz par godina on zapravo napraviti svoju bazu i zaista biti onakav Porin kakav treba. Jer, meni se osobno ne sviđa što ovako malo šeta kao prosjak “primite me ovdje, primite me ondje”. No, moramo imati vjerodostojnu nagradu do koje ti je stalo, zaključila je Josipa koja je, obučena u XD Couture, s metalnom maskom Alana Hranitelja, i frizurom Mile Višnjić cijelo vrijeme plijenila pažnju svih prisutnih:
Dvadeseti Porin u obitelji Dedić
– Maske su se oduvijek nosile, ali najgora je ona maska koju nemaš na sebi, kada se predstavljaš u nekom drugom svjetlu. Ja sam se potrudila da dođem točno ovakva, da vi imate o čemu pričati, da vi imate što poslušati. Ja sam jako radila na tome, svaki dan, sat-dva upjevavanja. Prema tome, ja idem sad spavati, zaključila je pjevačica u svom stilu nakon završetka dodjele.
 Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je “Rebus” Arsena Dedića. To je inače dvadeseti Porin u obitelji Dedić, a kako je mjesta za kipiće sve manje, Dedićevi ih smještaju gdje stignu, po cijeloj Hrvatskoj, pojasnio je Matija. On je, naime, primio nagradu umjesto Arsena koji nije došao, jer kaže Matija, ne smatra da je nominiran u primjerenoj kategoriji.
 Matija Dedić rješenje vidi u temeljnoj reorganizaciji nagrada jednog dana, no to bi, kaže, bili preradikalni zahvati.
– Krećem od samog sebe, niti mi je album jazz, a dobio sam u toj kategoriji nagradu. Očekivao sam za najbolji božićni album, međutim u toj kategoriji nisam osvojio Porina. Arsen, je li njegov album spada u zabavnu glazbu… teško je to uskladit. A kad bi sve namirili, gdje bi nam bio kraj, zaključio je.
 Pjesmom godine proglašena je “Zar više nema nas” Nene Belana i Massima koji su ujedno dobili i Porina za najbolju vokalnu suradnju.
– Ova pjesma se skoro zagubila. Tako da je velika sreća što sam je pronašao. Onda se pjesma snimila samo s mojim glasom jer ju je Neno napisao za moj album. Međutim, nije mi zvučala dovoljno dobro pa sam nazvao Nenu da napravimo duet. Iz drugog pokušaja, kad ju je Neno smiksao s Igorom Ivanovićem, zazvučala je kako treba, i ja sam shvatio da imamo dobru pjesmu, rekao je Massimo.
Ovogodišnji Porin bio je plodan i za Nenu Belana koji je za četiri svoje nominacije primio i četiri nagrade:
– Posebno sam ponosan na Porin za 3 CD Box Đavola. Dok su Đavoli djelovali, institucija Porina nije postojala. Dvadeset godine poslije priča je završena i s tim Porinom, pa Đavoli mogu mirno spavati, zaključio je Belan.
 Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu pripao je Toniju Cetinskom. Time je Cetinski prekinuo Massimovu dominaciju u kategoriji muške vokalne izvedbe. Massimo mu je ujedno prvi čestitao te poručio kako je već kupio karte za prvi red na Tonijevom koncertu u Areni. Što se tiče pak same osvojene nagrade Cetinski je rekao sljedeće:
– Publika je najvažnija, ali i Porina je dobro dobiti. Nismo u ovom poslu bezveze, ulažemo puno novaca, ljudi i pretvori se to u biznis, međutim ne isključuje se emocije, zaključio je.


 INTRADE BEZ PORINA


Na ovogodišnjem Porinu od zadarskih snaga bile su nominirane Intrade, i to za najbolji album klapske glazbe te za najbolju klapsku izvedbu folklorne glazbe. Ipak, Porin za najbolji album klapske glazbe pripao je albumu “Klape u Areni – izvorni napjevi”, dok je najbolju klapsku izvedbu folklorne glazbe izvela klapa Kampanel.




 POSTOLARIMA JE OVO LIGA PRVAKA


Zadarska grupa Postolar Tripper ove godine nominirana je za najbolji klupski album godine. To im je priznanje izmaklo, a kipić je pripao grupi Elemental koja se za njega izborila u konkurenciji Postolara Trippera i Ede Maajke. Ipak, razočaranja nema, govori Davor Valčić, jer i sama nominacija nije nevažna:
– Tako smo i rekli da će biti. To je bio normalan slijed okolnosti, no bitan je plasman u Ligu prvaka. Ovo je naša prva nominacija za Porin. Ispali smo u prvom kolu, no bilo je dobro. Radimo i dalje, a tek smo počeli. Da radimo deset godina, možda bismo nešto očekivali, no kako smo tek počeli, nije “o glavu”, zaključio je Valčić.


 MATIJA DEDIĆ UMALO OSTAO BEZ SVOG PORINA


Da ne zna kud će s pustim Porinima, osim što je rekao, Matija Dedić je doslovno i dokazao, umalo ostavivši jedan primjerak i u Biogradu. Nakon davanja izjava Matiji je izgleda nešto drugo odvuklo pozornost, pa je tako robustan stakleni primjerak ostavio na zidiću pored ulaska u Osnovnu školu Biograd te otišao svojim putem.
Napuštenog Porina primijetili su novinari i fotoreporteri, ali ne znajući kome pripada nije im preostalo ništa drugo nego da se s istim i slikaju. No, Matija Dedić se na kraju sjetio da mu nešto nedostaje te se vratio po kipić, koji će, ako je sreće, naposljetku ipak krasiti jednu od Dedićevih rezidencija po Hrvatskoj.


 BARE NAPAO FOTOREPORTERA BOCOM


Da ovogodišnja dodjela nagrada Porin ne prođe bez ekscesa i više nego aktivno angažirao se Goran Bare koji je, osim što u početku nije bio raspoložena za davanje izjava, cjelokupni dojam zaokružio na domjenku i to pokušavši napasti fotoreportera Filipa Bralu, prvo bocom, pa onda čašom. Ničim izazvan Bare je krenuo u okršaj s jednim od fotoreportera koji se nalazio u njegovoj blizini. Nakon početnog guranja i nemogućnosti da istog i uhvati jer se konstantno spoticao o sve što mu se nalazilo po putu, Bare se dohvatio prvo boce, pa onda i čaše. Sve to rezignirano promatrala je njegova ekipa, koja je na razularenog pjevača povikala tek kad se ovaj uhvatio staklenog predmeta koji je namjeravao baciti u okupljenu masu. Ipak, niti to mu nije bilo dovoljno pa se kasnije okomio na ekipu iz Postolara Trippera i Elementala, ali i Natali Dizdar koji su tijekom večeri na “after partiju” odlučili zasjesti za mikrofone i podići atmosferu. Naime, Bare ih je s balkona odlučio gađati papirićima. Od potjere za fotoreporterom je na kraju ipak odustao, budući da je taj pothvat zahtjevao kudikamo više koordinacije, te kudikamo manje alkohola u krvi.