Foto: Velimir BRKIĆ
Kad netko kaže “gulaš”, to zvuči poprilično svakodnevno, ali vjerujte nam, ovaj gulaš od veprovine nešto je što se ne susreće na stolu baš često! Od svih dalmatinskih gulaša, onaj iz Lisičića je drugačiji, s veprovinom, dobrano začinjen uz neizostavno vino i mediteranske mirodije, koje daju karakterističan šug i slast
U Lisičiću, naselju nedaleko Benkovca, protekle je subote održano pokazno natjecanje u pripravljanju gulaša od veprovine. Natjecale su se četiri kulinarske ekipe koje su predvodili Ljubica Čerina, Borislav Golem, Bore Balen i Pavle Kutija
Kad netko kaže “gulaš”, to zvuči poprilično svakodnevno, ali vjerujte nam, ovaj gulaš od veprovine nešto je što se ne susreće na stolu baš često! Od svih dalmatinskih gulaša, onaj iz Lisičića je drugačiji, s veprovinom, dobrano začinjen uz neizostavno vino i mediteranske mirodije, koje daju karakterističan šug i slast. Od toga se prsti lijepe i degustatore dovodi u delirij. Osim nesvakidašnjeg glavnog sastojka, tu je i ostatak ove kulinarske priče koja jednostavno očarava…
Pet sudaca (Branko Kutija, Željko Katuša, Mirko Erstić, Marina Čačić, Katarina Rogić) ocjenjivalo je miris, okus i boju šuga, kuhanost i okus mesa, kreativnost svake pojedinačne ekipe te opći izgled gulaša koji nije smio biti ni preljut ni preslan, niti pregust, a niti prerijedak. Za ovo ogledno natjecanje pripremljeno je oko 50 kilograma veprovine koja je podijeljena ekipama sudionicama, a Lisičićem se proširio ugodan miris zažućene kapule i kuhane veprovine. Bila je to blagodat za oči i nepce. U gulaš je uklesano znanje, umijeće i trud kuhara.
Dok se gulaš kuhao, ekipe i publika su imali vremena za međusobna druženja, a pala je i dobra, domaća pjesma.
Kad se spoji razdragano druženje, dobra spiza i vino, gulaš mora biti najbolji, kazao je novinar Radio Benkovca Mihovil Brkić, naglašavajući da su gulaši za “prste polizati” što je publika doslovno prihvatila pa su svi lonci već za pet minuta bili prazni iako se samo sat, sat i pol prije posluživala slasna pečena janjetina s ražnja. A svih pet-šest janjaca zavrtio je Marin Mršić, “meštar od pečenih janjaca”.
Nakon pečene janjetine, a prije slasnog degustiranja gulaša od veprovine i druženja do kasno u noć, kako i priliči ovom predizbornom vremenu, održan je i predizborni skup za Lisičić i Podgrađe. Pa neka netko kaže da političari nisu kreativni i domišljati.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Širi roster
UEFA će omogućiti izbornicima da na EURO u Njemačkoj povedu 26 umjesto 23 igrača
Hrvatska
WANDERLUST I HOLIDAY PIRATES
HTZ pokrenuo suradnju s vodećim globalnim travel platformama
Hrvatska
LAŽNE PORUKE
Oprez! Šire se lažne poruke o povratu poreza; nemojte davati svoje podatke
Gastro
Vrhunski gastronomski doživljaj
Jedinstveni okusi Slovenije za prvomajski vikend u čarobnoj uvali Čikat
Hrvatska
KOMENTAR ANALITIČARA
Puhovski o Penavi: “On je nesuvisli desničar, nema kapacitet za nacionalni rang”
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Zadar
'za zadar'
‘Samo je Kalelarga bila pošteđena’: Stara fotka busa ispod Kopnenih vrata izazvala čuđenje kod Zadrana
Zadar
KRUZER U ZADRU