Na bukovačkom kršu niče 28.000 stabala maslina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
lepuri_suric2
Velimir BRKIĆ
Ugovor je potpisan: Vinko Milat, Vjerica Končurat i Ljubomir Surić

Potpisivanjem ugovora o dugogodišnjoj služnosti šumskog zemljišta između Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića, kojeg je zastupao savjetnik dr. sc. Vinko Milat, i tvrtke Elegant turizam d.o.o. iz Privlake, vlasnika Ljubomira Surića, u subotu su započeli radovi na pripremi terena za sadnju 100 hektara maslina na šumsko-pašnjačkom zemljištu u k.o. Lepuri, desetak kilometara istočno od Benkovca u neposrednoj blizini Lepura, Lisičića i Brguda. Potpisivanju ugovora nazočila je i Vjerica Končurat iz Agencije za razvoj te mr. sc. Marijan Tomac, stručni suradnik tvrtke Elegant turizam.

Surić: Masline, smokve, mendule...

- U prvoj fazi do 2012. godine posadit će se 28.000 sadnica, među kojima će biti zastupljene sve vodeće domaće i introducirane sorte. Na površini od 3-4 hektara obavit će se gusta sadnja maslina, koja ima sve više pristaša u svijetu, rekao je Ljubo Surić dodajući kako bi se već od jeseni površine predviđene za sadnju maslinika, ali i smokava, mendula i cjepova vinove loze oplemenila za dodatnih 170 hektara, odnosno na sveukupno 270 hektara.

Planirana ukupna investicija u ovoj fazi je 2,5 milijuna eura. U drugoj je fazi, od 2013. do 2015. godine, planirana izgradnja pogona za preradu maslina te čuvanje i promet maslinova ulja. U konačnici na lokaciji Lepuri, na budućoj plantaži pod radnim nazivom Sanogorac, trebalo bi se zasaditi oko 100.000 komada sadnica maslina te proizvesti oko 800.000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja godišnje. Sveukupna ulaganja sa svim potrebnim sadržajima i ekonomskog dvorišta u svrhu seoskog turizma prelazila bi 60 milijuna kuna, vlastitih kapitalnih ulaganja. Posao na plantaži pronaći će na desetke radnika.

Za hektar preko 20 tisuća eura

- Najveće površine pod maslinama su u Splitsko-dalmatinskoj županiji dok u Zadarskoj županiji ima oko 5.000 hektara maslinika. Veliki dio novih površina se podižu upravo na tzv. šumskom zemljištu, zahvaljujući upravo našem Ministarstvu i ministru Čobankoviću, rekao je u uvodnom slovu Vinko Milat dodajući kako treba smanjiti sivu ekonomiju, uspostaviti kontrolu kvalitete i prometa, izraditi maslinarski katastar, zaštititi izvornost, podrijetlo i tradicionalnost ulja te promicati važnost, ljekovitost i potrošnju ulja.

- Investicija za jedan hektar premašuje 20.000 eura, puno briga, rada i muke. Stoga svatko onaj tko se odluči za ovu investiciju je čovjek koji zaslužuje posebno priznanje i svaku pomoć i divljenje, poručio je Milat.

Maslinarstvo sve više zauzima zamah na našim prostorima. Maslinici se podižu na terenima gdje je stoljećima prevladavala makija. Donedavno skoro nezamislivo da i takvi tereni mogu biti dobro stanište za maslinu. Troškovi podizanja maslinika na kršu znatno su viši od troškova podizanja maslinika na oranicama.

Najesen sadnja

- Sadit će se 6-8 već poznatih sorti te tri američke i grčke brzorastujuće sorte koje već za dvije godine daju prinose od 1,25 tona na hektar maslinika, a za 5 godina već 15 tona plodova maslina. Koristit će se iskustva pokusnih nasada u Istri, ali i Latinskoj Americi i Australiji, kaže Marijan Tomac dodajući kako na dodijeljenom terenu već postoje dva izvora vode što će umnogome olakšati sadnju maslina.

Da bi se prišlo projektu podizanja maslinika na kršu potrebno se prijaviti na natječaj kojeg raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva za dobivanje površine krša na korištenje. Za taj dio posla potrebno je skupiti potrebnu dokumentaciju, a cijela procedura nije odviše komplicirana. Kada se sve to obavi, potpiše ugovor, plati zakup koji je gotovo simboličan, može se početi s radovima.

Prvi posao je čišćenje terena i uklanjanje postojeće vegetacije. Nakon toga slijedi operacija dubokog rahljenja ili ripanja te frezanje. Potom dolazi posao markiranja sadnih mjesta i kopanje sadnih jama specijalnim svrdlom, objašnjavao je Ljubomir Surić tehniku sadnje prvih sadnica maslina koje će započeti najesen te se nastaviti sljedeće godine krajem mjeseca veljače.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno