Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pag poznat po siru i – ulju

Autor:

09.05.2009. 22:00
Pag poznat po siru i – ulju

Foto: Alenka FESTINI



U organizaciji Lunjskih maslinara i HZPSS Zadarske županije u hotelu “Luna” u Jakišnici održana je peta po redu “Lunjska maslinada” pod pokroviteljstvom Grada Novalje. Ta je manifestacija jedan od najvažnijih događaja na području Luna, sjeverozapadnog dijela otoka Paga, koje ima velika područja maslinika i više tisućljetnu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja. Održano je izlaganje i kušanje ulja devet nagrađenih otočana za kvalitetu ulja na međunarodnim natjecanjima uljara u Splitu i Zadru. Tako su ove godine zlatnu medalju za ulje dobili Šime Makarun, Stanislav Badurina-Dudić, Ivan Badurina-Gazda i Ivan Tamarut, Srebrena medalja za kvalitetu ulja krasi Zorana Badurinu i Željka i Mariju Kocijan, a bronca Alda Škuncu i Ivicu i Miru Baričević.
Ove godine, za razliku od prethodne četiri, otočni maslinari imaju nešto manje osvojenih medalja. Dipl.ing. agr. Gordana Dragun rukovoditelj HZPSS Zadarske županije to je obrazložila dugim sušnim razdobljem u jeseni, 120 dana bez kapi kiše. To je sigurno utjecalo na kvalitetu maslinova ulja ne samo na Pagu već i diljem Zadarske županije, istaknula je Dragun.
– Iz godine u godinu vidi se veliki napredak, ponajprije po tome što imamo sve više nagrađenih maslinara s ovog područja i to nam je drago. Posebno mi je drago, a poslije stručnih predavanja, što maslinari traže sve veću prisutnost stručnjaka na terenu što ranije nije bio slučaj. Spojili smo struku i poljoprivredne proizvođače, što je nama bio cilj, navela je Dragun.
Usprkos ovogodišnjem manjem urodu maslina, a samim time i manjoj količini proizvodnje ulja, ipak ima zadovoljnih maslinara koji su se u velikoj konkurenciji uspjeli izboriti za dobar plasman na natjecanjima u Splitu i Zadru. Među njima su Aldo i Dinko Škunca iz Novalje, koji imaju za kvalitetu ulja osvojenu broncu, no posebno se ponose time što je njihovo ulje uvršteno u poznati svjetski vodič najpoznatijih ulja.
– Maslinarstvom se bavimo 20 godina. Lani smo na Danima masline u Splitu za kvalitetu ulja osvojili dvije zlatne medalje, postali najbolji među najboljima i samim time osigurali mjesto u svjetskom vodiču najboljih ulja, kaže Aldo. Njegov sin Dinko kaže da posjeduje maslinik od 200 stabala.
– Ove godine namjeravamo proširiti maslinike, uvesti navodnjavanje takozvano kap po kap, te uvesti ekološku proizvodnju maslinova ulja. Naša ulja biti će upravo onako kako Bog i priroda bude darovala, navodi mladi Dinko.
Osim lijepe degustacije nagrađenih ulja i poznatog paškog sira, naravno uz kapljicu domaćeg vina i živu glazbu paškog dvojca Maestral, održana su i stručna predavanja. Gordana Dragun govorila je o ekološkoj proizvodnji maslinova ulja, Saša Smrek iz Croatia osiguranja govorio je o osiguravanju usjeva i nasada, a dr.sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje na temu maslinarstvo – izazov za budućnost Luna i Lunjana.