Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Povijest knjige u Hrvata

Autor:

09.05.2009. 22:00
Povijest knjige u Hrvata

Foto: Sebastian GOVORČIN



U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u petak je predstavljena knjiga dr. sc. Aleksandra Stipčevića pod naslovom “Socijalna povijest knjige u Hrvata knjiga III.: od početka Hrvatskoga narodnog preporoda (1835.) do danas”. U predstavljanju knjige sudjelovali su urednik Školske knjige Dražen Budiša, recenzent dr. sc. Josip Stipanov, ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar Milenka Bukvić te sam autor.
– Večeras predstavljamo iznimno djelo, tri sveska u kojima je predstavljena povijest knjige u Hrvata, kazao je Budiša dodavši kako, kada se pogleda literatura koju je profesor Stipčević obradio, onda se može kazati kako je ovo kruna svih autora koji su se bavili ovom tematikom.
– Drago mi je da ovu knjigu predstavljamo u Zadru, u gradu bez čijeg udjela u povijesti hrvatske kulture se ona ne može zamisliti, kazao je Budiša. On se osvrnuo na sva tri sveska knjige, iako je predstavljanje u petak bilo posvećeno samo posljednjem izdanju. Naglasio je kako Stipčević donosi genezu pismenosti u Hrvata, posebno se osvrnuo na 15. stoljeće inkunabula i politički totalitarizam kao značajan utjecaj na hrvatsku knjigu. U svom izlaganju naglasio je kako je upravo položaj knjige jedan od najboljih pokazatelja koji oslikava društvene prilike.
– Ovo je jedna poticajna knjiga i sa zadovoljstvom sam je pročitao, kazao je Budiša istaknuvši kako je riječ o kapitalnom radu u koji je uložen golem trud.
Josip Stipanov, filozof i knjižničar, se pak osvrnuo na treću knjigu, kazavši kako je autor posebno istaknuo sve specifičnosti knjižne proizvodnje, raspačavanja i čitanja.
– Knjiga u Hrvata je imala posebnu ulogu u stvaranju i očuvanju kulturnoga i nacionalnog identiteta – rekao je prof. Stipanov.
Aleksandar Stipčević za svoj je rad dobio brojna priznanja: godine 1983. dobio je Kukuljevićevu povelju za rad u knjižničarskoj struci, a 1998. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Nagradu grada Zagreba dobio je 2004. te iste godine i Nagradu grada Zadra za životno djelo. Zlatni orden “Naim Frasheri”, koju mu je predao tadašnji predsjednik Republike Albanije Rexhep Meidani “za doprinos osvjetljavanju povijesti Ilira”, primio je 2001. godine.
Predstavljanju Stipčevićeve knjige prisustvovala je i klapa Arbanasi s prigodnom pjesmom. Samo predstavljanje organizirano je u sklopu proslave blagdana Gospe Loretske.