Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Priča o Gavranu nikad neće utihnuti

Autor: Velimir Brkić

09.05.2009. 22:00
Priča o Gavranu nikad neće utihnuti

Foto: Velimir BRKIĆ



Uvijek se dokazivao djelima, nikada riječima. Uvijek prvi, uvijek ispred, uvijek posljednji kad bi se trebalo privremeno povući. Svoje borce nikada nije ostavljao jer ih je od svega najviše cijenio. Stoga su ga Tigrovi voljeli kao čovjeka, poštovali kao zapovjednika i slijedili bez pogovora. Imao je veliko srce, veliko kao Velebit, istaknuo je brigadni general Zdravko Andabak


U organizaciji i pod pokroviteljstvom Udruge Tigar 90./91., i Općine Starigrad te pripomoći brojnih sponzora prošle subote i nedjelje u Selinama je održan memorijalni turnir “Damir Tomljanović Gavran”. Uz popratna sportsko-kulturna događanja, održana je misa zadušnica te komemoracija, prisjećanje na lik i djelo stožernog brigadira 1. gardijske brigade Tigrovi, hrvatskog viteza Gavrana, i polaganje cvijeća i paljenja svijeća na mjestu pogibije na Tulovim gredama. Dva dana Selinama je lebdio dobri duh legendarnog Gavrana koji je tragično poginuo na Velebitu 17. veljače 1994. godine
Topla dobrodošlica
Velebitski zvizdan je privukao stotine ljudi da pohode Seline, održe malonogometni turnir i prirede bogat kulturno-umjetnički program sa Zoranom Jelenkovićem, klapom Kadena i KUD-ovima, a sve u cilju druženja, rekreacije te sjećanja i širenja legende o jednom velikom hrvatskom sinu, domoljubu i jednom od najvećih hrvatskih ratnika. Štoviše, priča o njemu “nikada neće završiti” slažu se njegovi suborci i prijatelji koji ga se svake godine sjećaju u podvelebitskom kraju.
Odajući dužan pijetet Gavranu, podgorskim vitezovima i ostalim znanim i neznanim hrvatskim vitezovima, junacima Domovinskog rata, starigradski načelnik Krste Ramić uputio je tople riječi dobrodošlice svim sudionicima malonogometnog turnira, uzvanicima i gostima iz svih krajeva Hrvatske pozvavši ih da se među Podgorcima osjećaju kao kod svoje kuće.
– Uvijek se dokazivao djelima, nikada riječima. Uvijek prvi, uvijek ispred, uvijek posljednji kad bi se trebalo privremeno povući. Svoje suborce nikada nije ostavljao jer ih je od svega najviše cijenio. Stoga su ga Tigrovi voljeli kao čovjeka, poštovali kao zapovjednika i slijedili bez pogovora. Imao je veliko srce, veliko kao Velebit. Bio je i ostao legenda, istaknuo je brigadni general Zdravko Andabak, predsjednik udruge Tigar.
Nastaviti priču o hrabrom ratniku
Damir Tomljanović Gavran rođen je 18. travnja 1968. godine u Krivom putu blizu grada Senja. U obranu domovine priključio se dragovoljno kao pripadnik djelatnog sastava MUP-a, nedugo zatim prešao je u Jedinicu za posebne namjene MUP-a u Rakitje kraj Zagreba te je krenuo u prve akcije. Osnutkom Zbora narodne garde kao pripadnik Prve gardijske brigade nije izostajao ni s jednog ratišta. Posljednji zadatak, držanje položaja u zadarskom zaleđu i obilazak prve crte u ulozi zapovjednika Prvog sektora zadarskog bojišta, završio je tragično 17. veljače 1994. godine. Postao je to “crni dan” za 1. gardijsku brigadu, njegove Tigrove, obitelj i domovinu. Cilj tradicionalnog turnira je nastaviti priču o hrabrom, mladom ratniku Damiru Tomljanoviću Gavranu.
Svetu misu u crkvi Porođenje BDM u Selinama predvodio je župnik don Marinko Jelečević.
Cijelom veličanstvenom manifestacijom uspješno je rukovodila voditeljica i animatorica Ivana Zrilić iz Radio 057. Natjecalo se 16 ekipa a sve susrete su sudili Josip Širić i Petar Sušić iz Zadra. Na kraju dvodnevne manifestacije u Bluesun hotelu Alan održan je prigodni domjenak za sve goste, uzvanike i sudionike malonogometnog turnira.
Memorijalni turnir odisao je s puno ljubavi i dobrih emocija. To se vidjelo na svakom koraku na Sportskom centru Brižine, u Selinama i cijeloj Općini Starigrad.