Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Spasioci na plažama

Autor:

09.05.2009. 22:00
Spasioci na plažama

Foto: Adam VIDAS



Crveni križ vodi tečaj prema međunarodnom standardu tako da osobe koje polože tečaj za spasioca mogu raditi i u Hrvatskoj, ali u bilo gdje u svijetu. Nakon što prođu tečaj koji je odobrilo i resorno ministarstvo, koncesionari plaža ih mogu zaposliti


Devetero mladih ljudi, od kojih i jedna djevojka, prošlo je prije nekoliko dana inicijalno testiranje i uskoro kreću na obuku Crvenog križa nakon čega će biti licencirani spasioci na plaži.
Tečaj 400 kuna
Na inicijalno trestiranje javilo se 12 zainteresiranih od kojih je devetero ispitanika ispunilo zadanu normu. Oni su, naime, morali otplivati 400 metara za manje od osam minuta te preroniti 20 metara u daljinu. Nakon što su uspjeli ispuniti ove norme, mogli su pristupiti tečaju koji traje tjedan dana, a održavat će se od 25. do 31. svibnja u Zatonu. Tamo će polaznici tečaja tijekom cjelodnevnih praktičnih i teoretskih predavanja učiti o tome kako pomoći unesrećenima na plaži. Tako će učiti o prvoj pomoći, bit će obučeni raznim zahvatima spašavanja i izvlačenja iz mora, a jedan dio odnosit će se i na ekologiju. Poslije tečaja polagat će ispite iz praktičnog i teoretskog dijela nakon čega će dobiti međunarodnu licenciju koja vrijedi tri godine. Cijeli ovaj tečaj polaznici plaćaju oko 400 kuna.
 – Crveni križ vodi tečaj prema međunarodnom standardu tako da osobe koje polože ovaj tečaj za spasioca mogu raditi i u Hrvatskoj, ali u bilo gdje u svijetu. Nakon što prođu naš tečaj, koji je odobrilo i resorno ministarstvo, koncesionari plaža ih mogu zaposliti. Dakle, mi obučavamo spasioce i osiguravamo im opremu, a koncesionari plaža ih plaćaju, rekla je Tanja Jurić, koordinatorica Crvenog križa za Dalmaciju.
Ona je dodala kako na zadarskom području spasioce na plažama redovito angažiraju hotelske kuće Pinija i Falkensteiner te Turističko naselje Zaton.
Zapošljavanje spasioca
Osim na ovim plažama i na biogradskom području spasioci čuvaju kupače u Crvenoj luci te na plaži Soline. Iako zakon obvezuje koncesionare da moraju na uređenim plažama imati spasioce, to, osim u navedenim slučajevima, do sada nije bio slučaj. Tako, primjerice, na plaži Kolovare, na kojoj se preko ljeta zna kupati i nekoliko tisuća ljudi, prošle godine nije bilo niti jednog spasioca.
Leo Pavić, tehnički diretor Hotela Zadar, dosadašnjeg koncesionara plaže Kolovare, rekao je da lani nisu imali spasioca, ali će ove godine, ako im se produži koncesija, angažirati jednog.
Posao spasioca na plaži je kontrolirati more i stanje na plaži. No, Tanja Jurić je ispričala da se zna dogoditi da koncesionari od spasioca traže da obavljaju i poslove kojima se ne bi trebali baviti, kao što je, primjerice, spremanje ležaljki. Ako se ovo dogodi, iz Crvenog križa pišu opomenu koncesionaru.
O tome kakva je ponuda poslova za spasioce govori i to što se na tečaj javilo samo 12 ljudi, od kojih je devet prošlo inicijalno testiranje.
 – Mislim da problem u malom broju prijavljenih leži u tome što koncesionari ne traže i ne zapošljavaju ljude za spasioca na plaži. Čim se potakne zapošljavanje preko koncesionara, mislim da će se povećati i zainteresiranost za ovaj tečaj. U Splitu se, primjerice, na tečaj javilo gotovo 50 ljudi zato što su svi koncesionari plaža tražili spasioce, zaključila je Jurić.