Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uplovljavanje u kriznu sezonu

Autor: Petra Mičić

09.05.2009. 22:00
Uplovljavanje u kriznu sezonu

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadovoljni smo dobivenom subvencijom, ali očito je da mi brodari beskamatno kreditiramo državu jer subvenciju ćemo primiti tek u listopadu ili prosincu, a ta sredstva moramo sami izdvojiti. To je za male brodare znatan iznos, rekao je Zorić


Ljetna turistička sezona samo što nije počela i svi se intenzivno pripremaju za nadolazeću sezonu.
Brojke su pokazale da je prošla turistička sezona bila rekordna, ali ne i za zadarske bukere i turističke brodove.
Zadarski brodovi najčešće vode svoje turiste na izlete na Kornate, Plitvička jezera ili na takozvani fotosafari po povoljnim cijenama.
Ivica Zorić, predsjednik zadarske Udruge brodara i brodograditelja “Adria”, naglašava da je za male brodare prošla sezona bila iznimno teška, jedva dovoljna za pokrivanje troškova.
– Teško je govoriti o uspješnoj sezoni. Nažalost, Europljani jednostavno nemaju novaca za izlete i takav oblik zabave se smatra luksuzom i dodatnim troškom. Za nas brodare prošla sezona bila je iznimno teška iako je broj turista bio rekordan. No, taj broj nama ništa ne predstavlja, najbitnija je platežna moć gostiju koja je veoma mala. Kriza je velika i još uvijek se ne vidi svjetlo na kraju tunela, kazao je Zorić.
Brodari očekuju da će cijena goriva porasti i u ovoj sezoni, ali Vlada je podržala program subvencioniranja razlike u cijeni pogonskog goriva brodarima.
Pravo na subvenciju imat će brodari mali poduzetnici koji obavljaju djelatnost kružnih putovanja, jednodnevnih ili višednevnih putovanja te prijevoz tereta (vodonosci i sl).
Prema iznesenim podacima, na subvenciju razlike između cijene dizela i plavog dizela (razlika je oko tri kune) može računati 336 brodara sa 405 izletničkih i teretnih brodova.
Ukupno je godišnje za subvenciju za svih 405 brodova potrebno oko 15,5 milijuna kuna, a ta su sredstva planirana u ovogodišnjem proračunu na stavci Ministarstva mora.
 – Zadovoljni smo dobivenom subvencijom, ali očito je da mi brodari beskamatno kreditiramo državu jer subvenciju ćemo primiti tek u listopadu ili prosincu. Ta sredstva moramo sami izdvojiti što je za male brodare znatan iznos, rekao je Zorić.
Udruga malih brodara je također u bojazni od nadolazećih restrukturiranja kojima se planiraju ukinuti lučke uprave na županijskoj razini. Tako će po novom zakonu biti aktivne samo državne i lokalne lučke uprave. – Novim zakonom će se sva moć prebaciti na lokalnu upravu i samoupravu tj. na lokalne šerife koji će zasigurno dobro iskoristiti svoj položaj za svoje privatne interese, koje ćemo plaćati mi brodari i ispaštati da bi oni mogli ići na raznorazna studijska putovanja i stavljati novce u svoj džep, naglasio je Zorić.
Ipak, “Adria” koja broji oko 45 aktivnih članova poručuje da treba biti pozitivan te će se oni na najbolji mogući način pripremiti za sezonu i pokušati turistima ponuditi što kvalitetniju i zanimljiviju ponudu.