Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Za neplaćanje dopunskog samo poneka opomena

Autor:

09.05.2009. 22:00
Za neplaćanje dopunskog samo poneka opomena


Većina korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja uredno plaća svoje račune, ali ima i onih koji to ne naprave pa im šaljemo opomenu. Kao razlog neplaćanja mjesečne rate najčešće se navodi zaborav, kazala je Senka Tomas


Oko 60.000 stanovnika Zadarske županije od početka ove godine potpisalo je novi ili produžilo stari ugovor za dopunsko zdravstveno osiguranje. Tako nam je, naime, potvrdila Senka Tomas, direktorica Područnoga ureda HZZO-a u Zadru. Ona je dodala da prema ovoj brojci ispada da je svaki treći osiguranik Zadarske županije stariji od 18 godina od početka godine potpisao novi ili produžio stari ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju. Naime, na području naše županije u područnim uredima HZZO-a ukupno je registrirano oko 165.000 osiguranika.
 – Moram priznati da smo očekivali ovako velik broj zahtjeva za dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, na samom početku godine imali smo vrlo veliku navalu zainteresiranih osiguranika, a i sada svakodnevno imamo nekoliko upita, rekla je Tomas. Ona je dodala da je osiguranike na uzimanje dopunskog osiguranja ponukala činjenica da uz dopunsko osiguraje imaju više olakšica, odnosno ne moraju plaćati participacije kod liječnika obiteljske medicine, specijalista, stomatologa, ali i prilikom uzimanja lijekova u ljekarnama.
Na pitanje ima li neplatiša među korisnicima dopunskog osiguranja, Tomas je rekla da ih ima, ali i da velika većina njih po dobitku opomene uredno plati sve zaostale račune kako ne bi morali platiti i kamate.
 – Većina korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja uredno plaća svoje račune, ali ima i onih koji to ne naprave pa im šaljemo opomenu. Razlog neplaćanja mjesečne rate najčešće je zaborav, a ima i slučajeva kad korisnici promijene adresu stanovanja pa im uplatnice ne dođu na vrijeme, rekla je Tomas. Ako korisnik dopunskog zdravstvenog osiguranja ne plati svoja dugovanja ni nakon opomene, krajnji način naplate duga je ovrha, ali Tomas je rekla da su takvi slučajevi rijetki.