Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kosor: Nedopustiva revizija antifašizma

Autor: Z L

09.05.2010. 22:00
Kosor: Nedopustiva revizija antifašizma

Foto: FAH



Sabor je donio Deklaraciju kojom se potvrđuje da su vrijednosti antifašističke borbe ugrađene u temelje hrvatske države, istaknula je premijerka
“Antifašizam je vrijednost sama po sebi, i relativiziranje njegove uloge – kao ni uloge Domovinskog rata i njegove revizije – je nedopustivo”, istaknula je jučer u Zagrebu predsjednica Vlade Jadranka Kosor prilikom proslave 65. obljetnice pobjede nad fašizmom, Dana Europe i oslobođenja Grada Zagreba. Svečana akademija okupila je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski brojne preživjele borce i pripadnike antifašističkog pokreta te državne dužnosnike, veleposlanike, saborske zastupnike i druge uglednike. Svi govornici isticali su velik doprinos hrvatskih antifašista u pobjedi antifašističke koalicije, a s kojom se Hrvatska svrstala na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu i stvorila temelje izgradnji moderne hrvatske države.
– Sabor je donio Deklaraciju kojom se potvrđuje da su vrijednosti antifašističke borbe ugrađene u temelje hrvatske države, no pritom se tu borbu ne izjednačava s komunističkom ideologijom, dodala je premijerka Kosor. Predrag Matić, izaslanik predsjednika Republike, rekao je kako je antifašistički pokret u Hrvatskoj imao uporište u širokim narodnim masama, a njegov značaj nije samo u vojnim uspjesima nego i u uspješnoj organizaciji narodne vlasti nakon rata.
– Hrvatski narod svrstao se na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu osiguravši svoju državnost i suverenost u bivšoj državnoj zajednici koja je prethodila stvaranju moderne hrvatske države, dodao je Matić.
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuo je da se odaje počast svim žrtvama u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.
– Pobjeda nad fašizmom i nacizmom najviši je civilizacijski doseg čovječanstva što pokazuje da njihove žrtve nisu bili uzaludne, a da je njihova hrabrost svevremenska, rekao je Bebić te podsjetio kako je prva antifašistička vojna formacija u ovom dijelu Europe bio sisački partizanski odred koji je Hrvatsku svrstao u kolijevku antifašističke borbe.
Svečanoj akademiji je nazočio i ruski veleposlanik Robert Markaryan. Govoreći u ime zemalja antifašističke koalicije istaknuo je kako je 9. svibnja 1945. dan kada je ostvarena konačna pobjeda antifašističke koalicije.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svom je kratkom obraćanju rekao kako možemo biti ponosni na ulogu 10. zagrebačkog korpusa u oslobađanju sjeverozapadne Hrvatske i Posavine te hrvatskih antifašista koje je predvodio Josip Broz Tito.


Zaslužni Mesić i Josipović


– Očuvanje antifašističke tradicije u Hrvatskoj posebna je zasluga bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i aktualnog Ive Josipovića koji se zajedno nalaze na središnjoj proslavi pobjede nad fašizmom u Moskvi, istakao je ruski veleposlanik Robert Markaryan.