Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Premalo žena na ključnim pozicijama

Autor: Vanja Mirčeta

09.05.2010. 22:00
Premalo žena na ključnim pozicijama

Foto: Vedran SITNICA



Kada predstavnici određenog spola dosegnu razinu od 40 posto, onda se on ne smatra podzastupljenim. To je nešto čemu se treba težiti da bi se uspostavila ravnopravnost. U Saboru su žene zastupljene u 23 posto slučajeva, a kao predsjednice odbora izabrano je njih 21 posto, kazala je Ana Lovrin, saborska zastupnica i predsjednica zadarskog HDZ-a
Politika se u Hrvatskoj, pa tako i Zadru još uvijek smatra muškim poslom. Muškarci su ženama, koje su se navodno izborile za svoju emancipaciju te su uz djecu i kućanske poslove dobile i dodatne radne obveze, odlučili olakšati život na način da umjesto njih donose odluke, a pri tome se misli prvenstveno na one političke. Što se tiče brojki, muškarci i žene u politici nisu jednaki. Što se tiče zastupljenosti žena u politici, na parlamentarnoj razini pratimo prosjek Europe, no na lokalnoj razini zaostajemo.
Instruktivne norme
– Smatram da je SDP stranka koja prednjači u broju zastupljenih žena unutar stranke. Smatram da smo mi u SDP-u postigli apsolutnu ravnopravnost spolova, što se tiče zastupljenosti u stranci. Dakle, imamo zadovoljavajući broj žena i u stranačkim tijelima te u predstavničkim. Na žalost, kad pogledate samo našu Županiju i Grad, vidite da su na mjestima pročelnika uglavnom muškarci. Vladajući o tome malo vode računa, no trebali bi ljudima pokazati svojim primjerom da rade na unapređenju tog problema koji je zapravo propisan i Zakonom o ravnopravnosti spolova. Osim njega postoji još čitav niz zakona, ali norme u njima su instruktivne. No, to ne znači da se ne trebaju poštovati ukoliko nije zaprijećena sankcija. Smatram da se vladajući nedovoljno pridržavaju tih odredbi, a mislim da će se takvo stanje popraviti tek dolaskom nove garniture na vlast, istaknula je Ingrid Antičević-Marinović, saborska zastupnica i predsjednica gradske organizacije SDP-a.
U Zakonu o ravnopravnosti spolova u čl. 12 ističe se kako osjetna neuravnoteženost jednog spola postoji ako je zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40 posto.
Nezadovoljavajući stav društva
– Žene u politici moraju biti zastupljene onako kako zakon propisuje, a on propisuje ravnopravnu zastupljenost spolova, tu ne mislim posebno na žene niti na muškarce, već na općenitu zastupljenost spolova. Ako negdje ima više žena moramo voditi računa o podzastupljenom spolu, u tom slučaju o muškarcima i obrnuto. Što se politike tiče, u njoj žene nisu u dovoljnom broju zastupljene, pogotovo ne na ključnim mjestima i pozicijama, dakle tamo gdje se donose odluke. Žene su uglavnom zastupljene u nekim tijelima, odnosno mjestima gdje su bitno smanjene njihove ovlasti. Stoga mogu reći da nisam zadovoljna zastupljenošću žena i smatram da su žene podzastupljene. Čim se donese određeni zakon, naloženi su vam i određeni normativi. U jednom uređenom društvu bilo bi apsolutno nepotrebno postavljati pitanja o zaprijećenosti kaznama za nepridržavanje zakonskih odredbi jer zakoni postoje da bi se provodili i primjenjivali. Na žalost, kod nas, čim nisu propisane kazne onda se određeni zakoni ne provode te imamo tu situaciju da je ženski spol podzastupljen u politici. U Zakonu o ravnopravnosti spolova propisano da se uvijek mora voditi računa o podzastupljenom spolu, a u politici su to žene. Ne možemo biti zadovoljni općim stavom društva prema podzastupljenosti jer čim je žena negdje izabrana, odmah počinju rasprave o podzastupljenosti. Da je muškarac izabran na to isto mjesto, ne bi se uopće obraćala pozornost na njegov spol. Žene su stoga zaista diskriminirane, jer čim se negdje pojave one izazovu pozornost. U razvijenom, demokratskom društvu pitanje spola, spolne orijentacije te nacionalne pripadnosti su pitanja koja je zapravo nepristojno postavljati, istaknula je Vesna Sabolić, vijećnica u Gradu Zadru i predsjednica zadarske podružnice HNS-a.
Na razini prosjeka zemalja EU
Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova koji je donesen 2008. godine (prema čl. 15) za tri izborna ciklusa (do 2019. godine) u politici bi trebalo biti barem 40 posto žena. Nigdje ne piše kako to postići, ali su određene kazne od 20 do 50 tisuća kuna za nepoštivanje zakona. Prema čl. 35 navedenog zakona, političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji koji prilikom predlaganja lista kandidata/tkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i za članove u Europski parlament koji ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno člankom 15. istog zakona te ne vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama sukladno gore navedenom članku 12. kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 50 tisuća kuna za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor i članova u Europski parlament, novčanom kaznom od 40 tisuća kuna za izbore za članove gradskih vijeća i županijskih skupština, odnosno novčanom kaznom od 20 tisuća kuna za izbore za članove općinskih vijeća.
– Nije važno da li se radi o ženama ili muškarcima jer Zakon o ravnopravnosti spolova govori o ravnopravnosti spolova, ne definira zastupljenost muškaraca ili žena, već općenito. Dakle, kada predstavnici određenog spola dosegnu razinu od 40 posto, onda se on ne smatra podzastupljenim, odnosno svaki udio manji od 40 posto smatra se podzastupljenošću. To su zaštitni normativi, odnosno to je nešto čemu se treba težiti da bi se uspostavila ravnopravnost. U Saboru su žene zastupljene u 23 posto slučajeva, a kao predsjednice odbora izabrano je njih 21 posto. U Županijskoj skupštini od 41 vijećnika, 11 je žena, dakle 27 posto, dok je u Vijeću Grada Zadra od 28 vijećnika, njih 7 žena, dakle nekih 25 posto. Zakonom je propisano da do izbora 2019. godine niti jedan spol ne smije biti podzastupljen, odnosno u broju manjem od 40 posto i za to su zaprijećene visoke kazne za političke stranke, oko 40 tisuća kuna na lokalnoj razini te 50 tisuća kuna na parlamentarnoj razini. U svakom slučaju, zastupljenost žena u politici je na razini prosjeka zemalja Europske unije, istaknula je Ana Lovrin, saborska zastupnica i predsjednica zadarskog HDZ-a.
Iako su najčešće zapravo žene taj podzastupljeni spol, zna se dogoditi u pojedinim zanimanjima da su i muškarci u manjini u odnosu na broj žena. No, kao što se moglo i pretpostaviti, to se još uvijek odnosi na niže rangirane poslove. Što je viša razina položaja kao što je bilo i za očekivati, postotak žena je na njima smanjen, naravno, u korist muškaraca.
Muškarci podzastupljeni u pravosuđu
– Žene često moraju krenuti od političke baze da bi mogle i napredovati, zato je uvedena instruktivna norma u Zakonu o političkim strankama koja govori da treba biti određeni broj žena na listama za izbore. U drugom ciklusu nakon ovih parlamentarnih izbora moraju doseći tih 40 posto na listama. Ta je norma uvedena da se osigura njihov početni angažman u politici da bi one tada mogle napredovati. Sada, u odnosu na taj cilj Zakona o ravnopravnosti spolova o 40 postotnoj zastupljenosti, žene su podzastupljene. No, imate slučajeva gdje su muškarci podzastupljen spol, primjerice u pravosuđu, prosvjeti, itd. te bi na račun toga imali pravo pozvati se na podzastupljenost. Muškarci su podzastupljeni u odnosu na ukupan broj sudaca, ali kako se rang suda penje tako ta zastupljenost žena opada, kao što ni žene nisu u većem broju kao predsjednice sudova, jer su na tim mjestima još uvijek u većini muškarci. Inače je takva situacija u svim profesijama, što je viša razina, to broj žena opada. No, primjerice, fakultete završi 60 posto žena u odnosu na 40 posto muškaraca, no što se tiče razine položaja bilo u društveno-javnim djelatnostima, u politici, gospodarstvu, s visinom položaja broj žena opada, no dugoročno gledajući mislim da će se taj omjer morati mijenjati s obzirom na kvalifikacijsku strukturu i to u korist žena, kazala je Lovrin.
Ono što je bitno naglasiti je činjenica da su zakonski početne mogućnosti svima otvorene bez obzira na spol. Nakon toga bi svatko trebao prema vlastitim afinitetima izabrati ono čime se misli baviti u životu. I dok će netko izabrati i obitelj i karijeru, netko će izabrati samo obitelj, a netko samo karijeru, no ono što je bitno, do 2019. godine trebale bi im biti osigurane jednake početne mogućnosti bez obzira na spol kojemu pripadaju.